در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه میکنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.
لیست اصطلاحات فارکس
فارکس بزرگترین بازار غیر متمرکز جهان است که روزانه میلیاردها دلار پول در آن گردش دارد. در این بازار از بزرگترین بانکهای جهان گرفته تا کاربران معمولی، مشغول خرید و فروش جفت ارزها هستند به همین دلیل فارکس را میتوانیم یک بازار تخصصی و منحصر به فرد بنامیم که ادبیات و اصطلاحات خاص خودش را نیز دارد. برای افرادی که میخواهند درباره بازار فارکس مطالعه کنند یا اولین قدمهای خود را در بازار بردارند، مهم است که با اصطلاحات تخصصی آن آشنا شوند. در ادامه مهمترین اصطلاحات کاربردی بازار فارکس را به صورت کوتاه و خلاصه برای شما شرح خواهیم داد.
برای مطالعه بیشتر راجب بخش پایه فارکس میتوانید به مقاله آموزش مقدماتی فارکس مراجعه کنید.
جفت ارز (Currency Pair)
به نمادهای معاملاتی که در بازار فارکس معامله میشوند جفت ارز میگویند، زیرا این نمادها تشکیل شده از ارز دو کشور مختلف هستند، مانند: EUR/USD در این جفت ارز شما دو پول به نام های یورو (سمت چپ) و دلار (سمت راست) مشاهده میکنید و قرارگیری این دو ارز در برابر یکدیگر به معنای آن است که ارزش آنها در برابر یکدیگر معامله میشود.
یعنی زمانی که شما ارز پایه Eur را بخرید انگار در حال فروش USD هستید. جفت ارز چیست؟ بهطور کلی به کلیه نمادهای بازار فارکس جفت ارز گفته میشود.
جفت ارز اصلی (Major Currency Pair)
جفت ارزها در گروهبندیهای مختلفی قرار میگیرند. معمولاً جفت ارزهایی که یک طرف آنها USD دلار آمریکا وجود داشته باشد جفت ارزهای اصلی میگویند زیرا بیشترین حجم معاملات در بازار روی نماد دلار آمریکا انجام میشود.
جفت ارزهای اصلی یا ماژور شامل این موارد است:
- EUR/USD (یورو- دلار آمریکا)؛
- USD/JPY (دلار آمریکا-ین ژاپن)؛
- GBP/USD (پوند انگلستان- دلار آمریکا)؛
- USD/CHF (دلار آمریکا- فرانک سوئیس)؛
- USD/CAD (دلار آمریکا- دلار کانادا)؛
- AUD/USD (دلار استرالیا- دلار آمریکا)؛
- NZD/USD (دلار نیوزلند- دلار آمریکا).
جفت ارز فرعی یا کراس (Minor Currency Pair)
جفت ارزهای فرعی که به آنها کراس یا مینور نیز گفته میشود، جفت ارزهایی هستند که هیچ طرف آنها دلار آمریکا وجود ندارد اما پولهایی در مقابل هم قرار میگیرند که ارزش معاملاتی بالایی در بازار دارند. مهمترین جفت ارزهای فرعی شامل این موارد است:
- EUR/GBP (یورو – پوند انگلستان)؛
- EUR/JPY (یورو – ین ژاپن)؛
- EUR/CHF (یورو – فرانک سوئیس)؛
- EUR/AUD (یورو – دلار استرالیا)؛
- EUR/CAD (یورو – دلار کانادا)؛
- EUR/NZD (یورو – دلار نیوزلند)؛
- GBP/AUD (پوند انگلستان – دلار استرالیا)؛
- GBP/CAD (پوند انگلیس – دلار کانادا)؛
- GBP/CHF (پوند انگلیس – فرانک سوئیس)؛
- GBP/JPY (پوند انگلیس – ین ژاپن)؛
- AUD/CHF (دلار استرالیا – فرانک سوئیس)؛
- AUD/NZD (دلار استرالیا – دلار نیوزلند)؛
- AUD/JPY (دلار استرالیا – ین ژاپن)؛
- AUD/CAD (دلار استرالیا – دلار کانادا)؛
- CAD/JPY (دلار کانادا – ین ژاپن)؛
- NZD/CAD (دلار نیوزلند – دلار کانادا)؛
- NZD/JPY (دلار نیوزلند – ین ژاپن)؛
- NZD/CHF (دلار نیوزلند – فرانک سوئیس).
ترید (Trade)
احتمالاً کلمه Trade یا ترید کردن را زیاد در فارکس شنیدهاید. ترید به معنای معامله است. به هر معامله، خرید و فروش و …. که در بازار فارکس توسط کاربران انجام میشود ترید کردن گفته میشود.
اسپرد (Spread)
اسپرد فاصله بین قیمت خرید و قیمت فروش یا همان (ASK و BID) است که با پیپ سنجیده میشود. این فاصله معمولاً به صورت شناور یا ثابت است که بسته به نوع اسپرد دارد.
اسپرد درواقع بخشی از درآمد بروکرها از کاربران است که جز هزینههای معاملاتی نیز به حساب میآید. هرچقدر که حجم معاملات روی یک نماد معاملاتی بیشتر باشد اسپرد آن نیز کمتر میشود که به معنای نقد شوندگی سریعتر آن نماد است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله اسپرد چیست؟ را مطالعه کنید.
کمیسیون (Comission)
کمیسیون همانطور که از نامش پیداست نوعی کارمزد است که کارگزاری برای ارائه خدمات بر روی برخی حسابهای معاملاتی از کاربران دریافت میکند. معمولاً حسابهای معاملاتی که اسپرد کمی دارند شامل پرداخت کمیسیون میشوند. عموماً میزان کمیسیون ثابت و بهازای هر لات معامله عدد مشخصی است.
پیپ (Pip)
پیپ (Pip) واحد اندازهگیری حرکت یک جفت ارز در فارکس است. هر جفت ارز دارای یک عدد قیمتی است که معمولاً بین ۴ تا ۵ رقم بعد از اعشار دارد. به تغییرات آخرین رقم پیپ گفته میشود.
مثلاً اگر قیمت از ۱.۵۹۵۰ تا ۱.۵۹۵۶ حرکت کند، گفته میشود قیمت ۶ پیپ جابجا شده است.
ترند (Trend)
ترند به دو صورت صعودی و نزولی است و نشاندهنده مسیر حرکت یک جفت ارز در فارکس میباشد. زمانی که نشانهها حاکی از حرکت صعودی باشد گفته میشود ترند بازار صعودی است یا بازار در ترند صعودی قرار دارد و زمانی که تحلیلگران بازار را نزولی پیشبینی کنند، گفته میشود ترند نزولی است.
سواپ (Swap)
سواپ در واقع نرخ بهره شبانه و یا بهتر بگوییم نرخ اختلاف بهره شبانه بین دو ارز یک جفت ارز است که در پایان هر روز بر اساس اعداد اعلامی بانک مرکزی مربوط به آن کشور محاسبه میشود.
سواپ میتواند مثبت یا منفی باشد، به این معنی که نرخ بهره شبانه نگهداری معامله یک جفت ارز میتواند یا به صورت مثبت به حساب شما واریز شود یا به صورت منفی از حساب شما کم شود. برای اطلاعات بیشتر سواپ چیست؟ را مطالعه کنید.
سواپ فری (Swap free)
سواپ فری به ویژگی گفته میشود که روی یک حساب معاملاتی میتوان فعال کرد تا دیگر هزینه سواپ یا نرخ بهره شبانه برای معاملاتی که کاربر باز نگه میدارد محاسبه نشود. معمولاً کاربران مسلمان از ویژگی سواپ فری برای معاملات خود استفاده میکنند.
تایم فریم (Time Frame)
به دوره زمانی با اندازه مشخص که تغییرات قیمت (به شکل کندل) در آن ثبت و بررسی میشود تایم فریم میگویند. تایم فریم قابل تنظیم است، مثلاً شما میتوانید کندلها را در تایم فریم ۱ دقیقه در چارت نگاه کنید، یعنی زمان باز شدن و بسته شدن هر کندل که مشاهده میکنید ۱ دقیقه است. معمولاً تایم فریمهای اصلی شامل ۱ دقیقه، ۵ دقیقه، ۱۵ دقیقه، ۳۰ دقیقه، ۱ ساعته، ۴ ساعته، ۱ روزه و … میشوند.
لات (Lot)
لات در واقع واحد اندازهگیری حجم (پولی) است که وارد معامله میکنید. هر یک لات برابر با ۱۰۰ هزار واحد از ارز پایه است و زمانی که شما میخواهید، خرید یا فروشی انجام دهید از ۰.۰۱ لات تا چند صد لات را میتوانید وارد کنید. البته میزان حجم معامله شما به میزان اهرمی که در آن ضریب میخورد نیز بستگی دارد.
لوریج (Leverage)
لوریج یا همان اهرم در واقع ضریبی است که به میزان سرمایه اندک شما وارد میشود تا بتوانید با پول بسیار کم، از حرکتهای کوچکی که بازار انجام میدهد سود معقولی دریافت کنید.حالا که فهمیدید لوریج چیست؟ بهتر است به این نکته هم توجه کنید که لوریجهای هر حساب معمولاً قابل تنظیم است، برای مثال از لوریج حسابتان ۱:۱۰۰۰ باشد، یعنی ضریب اندازهای که روی میزان حجمی که وارد معامله میکنید ۱۰۰۰ برابر است.
پندینگ اوردر (Pending Order)
پندینگ اوردر نوعی سفارشگذاری روی قیمتی برای آینده است تا اگر بازار به آن برسد سفارش به صورت معامله باز شود. پندینگ اوردر به ۴ صورت زیر در بازار قرار داده میشود.
- Buystop: سفارش خرید بالاتر از قیمت حال حاضر بازار است و زمانی که قیمت از پایین به آن برسد ترید Buy فعال میشود.
- Sellstop: سفارش فروش پایینتر از قیمت حال حاضر بازار است و زمانی که قیمت از بالا به آن برسد ترید Sell فعال میشود.
- BuyLimit: سفارش خرید پایینتر از قیمت حال حاضر بازار است و زمانی که قیمت از بالا به آن برسد ترید Buy را فعال میکند.
- SellLimit: سفارش فروش بالاتر از قیمت حال حاضر بازار است و زمانی که قیمت از پایین به آن برسد ترید Sell را فعال میکند.
برای مطالعه بیشتر میتوانید مقاله انواع دستورات فارکس را مطالعه کنید.
استاپ لاس (Stop Loss)
استاپلاس یا حد ضرر نوعی دستور توقف معامله در ضرر است. یعنی شما مشخص میکنید در صورت اینکه معامله شما وارد ضرر شد در کجا پیشروی ضرر متوقف شود و بازار با این دستور ترید شما را ببندد.
تیک پروفیت (Take Profit)
تیک پروفیت یا حد سود نوعی دستور بستن معامله در میزان مشخصی سود است. یعنی اگر معامله شما وارد سود شد، کجا و با چه میزان سود معامله شما بسته شود و از بازار خارج شوید.
بالانس (Balance)
بالانس (Balance) همان حجم سرمایه شما در فارکس است که در نرمافزار متاتریدر به شما نمایش داده میشود و شما میدانید که چه میزان بالانس برای معاملات خود دارید.