اسپرد چیست؟
اسپرد به طور خلاصه یعنی اختلاف قیمت خرید و فروش یک ارز که سود بروکر محسوب میشود. به عنوان مثال، در تابلو قیمتها یا همان تابلو نرخ مبادله ارزها در صرافی، نرخ تبدیل تومان و دلار کانادا را چنین مشاهده می کنید:
نوع ارز | قیمت خرید به تومان | قیمت فروش به تومان |
دلار کانادا | ۴۱۰۰۰ | ۴۱۵۰۰ |
همانطور که متوجه شدهاید، قیمت خرید و فروش ۵۰۰ تومان با یکدیگر اختلاف دارند. چرا؟… چون آن ۵۰۰ تومان «کارمزد صرافی» است. در بازار فارکس نیز وقتی شما قصد خرید و فروش کالا یا یک دارایی را دارید، قیمت خرید با قیمت فروش (مانند مثال بالا)، یک اختلاف جزئی دارد که همان «کارمزد بروکر» است. به این کارمزد «اسپرد» میگویند.
قبل از ادامه این مبحث توجه داشته باشید که برای معاملهگری در بازار فارکس، پس از این که در یک بروکر ثبت نام کرده و حساب دایر کردید، دیگر به حساب خود نمیتوانید ارز «تومان» واریز کنید بلکه باید تومان را به «دلار آمریکا» تبدیل کرده و سپس آن را به حساب خود واریز کنید تا پس از بتوانید هر نوع جفت ارز یا دارایی دیگر را معامله کنید.
با این حساب، وقتی شما در بازار فارکس قصد دارید دلار آمریکا را با دلار کانادا مبادله کنید، در تابلو قیمت صرافی (بروکر) که به آن مارکت واچ (Market Watch) میگویند، دو قیمت را مشاهده میکنید.
قیمت Bid
قیمت Bid، نرخی است که وقتی Sell میزنید برای شما محاسبه میشود.یعنی میخواهید دلار آمریکا را بفروشید و دلار کانادا را بخرید.
قیمت Ask
قیمت Ask نرخی است که وقتی Buy میزنید، برای شما محاسبه میشود. یعنی قیمتی است که میخواهید دلار آمریکا را بخرید و دلار کانادا را بفروشید.
بنابراین در هنگام معامله دلار آمریکا به دلار کانادا که با نماد USDCAD نمایش داده میشود، شما هم میتوانید پوزیشن Buy (خرید) باز کنید یعنی دلار آمریکا را میخرید و دلار کانادا را میفروشید و هم میتوانید پوزیشن Sell (فروش) باز کنید یعنی دلار آمریکا را میفروشید و دلار کانادا را میخرید. به این نوع بازار که شما هم میتوانید بخرید و هم، در همان لحظه بدون این که از قبل خریدی انجام داده باشید، میتوانید یک نوع ارز را بفروشید، بازار دو طرفه میگویند.
با توجه به تصویر بالا و میزان ۱.۲ پیپ اسپرد برای USDCAD، هنگامی که شما معامله مبادله دلار آمریکا به دلار کانادا را انجام دهید، هیچ تفاوتی ندارد که کدام را بخرید یا بفروشید، بلکه به محض این که شما پوزیشن باز کنید، بروکر ابتدا سهم خود را نقد میکند، یعنی اگر با حجم مثلا ۰/۱ لات پوزیشن Sell یا Buy بزنید، در همان ابتدا مشاهده میکنید که ۱.۲ دلار در ضرر هستید! اکنون که کاملا متوجه شدید که اسپرد چیست، ببینیم «کمیسیون چیست؟» و چرا بروکرها از مشتریان خود کمیسیون میگیرند؟ اسپرد به سه روش انجام میگیرد که به دلخواه و انتخاب شما نیز بستگی دارد:
انواع اسپرد در فارکس
در بازار فارکس دو نوع اسپرد وجود دارد که بر اساس نیاز معاملاتی خود میتوانید یکی از آن ها را انتخاب کنید، انواع اسپرد عبارتند از:
- اسپرد شناور؛
- اسپرد ثابت؛
- اسپرد صفر.
در ادامه به بررسی بیشتر انواع اسپرد میپردازیم:
اسپرد شناور (Floating)
در اسپرد شناور (که در انگلیسی به آن «Variable» یا «Floating» نیز میگویند)، هنگامی که بازار نوسان زیادی ندارد، مانند سشن آسیا یا اواخر زمان بازار نیویورک که حدود نیمه شب ایران است، مقدار اسپرد بسیار پایین است.
اما در زمان اوج نوسان قیمت، (معمولا در نیمه دوم سشن لندن که با سشن نیویورک همپوشانی دارد)، به خصوص در زمان خبر فارکس، حدود ساعت ۴ عصر به وقت ایران که بازار با نوسانات شدید همراه میشود، میزان اسپرد نیز به شدت افزایش مییابد.
اسپرد ثابت (Fixed)
این نوع اسپرد، در تمام اوقات، بازار، چه نوسان کم و چه نوسانات شدید، میزان اسپرد ثابت است. اسپرد ثابت برای اسکلپرها بهخصوص در زمانی که نوسانات قیمت زیاد است و مقدار اسپرد به شدت و گاه تا ده برابر افزایش مییابد، عالی است، اما مشکل اینجاست که در اوج نوسانات بازار که میتوانید سودهای خوبی به دست آورید، بروکر به بهانههای مختلف دستور خرید یا فروش شما را فعال نمیکند! یا اگر پوزیشن شما از قبل باز بوده و اکنون در زیان قرار داشته باشید، دستور بستن معامله را که صادر کنید، اجرا نمیشود!
شاید تمایل داشته باشید بدانید که کدام نوع اسپرد، «اسپرد شناور» یا «اسپرد ثابت» بهتر یا به صرفهتر است؟ پاسخ دقیقی برای این سوال وجود ندارد زیرا اولا، میزان اسپرد هر جفتارز با دیگری، حتی به طور همزمان نیز متفاوت است. به عنوان مثال، همان طور که در تصویر بالا میتوانید مشاهده کنید، در همان لحظه که اسپرد USDCAD، مقدار ۱۲ پیپت است، اسپرد NZDUSD مقدار ۹ پیپت و اسپرد EURNZD مقدار ۶۴ پیپت است. نکته جالبتر اینجاست که همین مقدار اسپردی که برای این جفتارزها در این بروکر مشاهده میکنید، در بروکرهای دیگر ارقام بسیار متفاوتتری دارند. برخیها از یک جفتارز مقدار اسپرد کمتری میگیرند و برخی نیز بیشتر و به هیچ عنوان، میزان کارمزد بروکرها با هم یکسان نیست.
اسپرد صفر (Zero)
اسپرد صفر یعنی این که بروکر از شما به هیچ عنوان اسپرد نمیگیرد، اما بروکرهایی که اسپرد نمیگیرند، میزان کمیسیون دریافتی خود را افزایش میدهند! به همین سادگی!
نکتهی مهم در مورد اسپرد:
در هنگام باز کردن یک معامله تا زمان بستن، بروکر فقط یک بار از معامله شما اسپرد میگیرد.