خانه > کالج کدام بروکر > تفاوت اسپرد و کمیسیون چیست؟

تفاوت اسپرد و کمیسیون چیست؟

در فارکس، معامله‌گران قادر نیستند تا به طور مستقیم با یکدیگر معامله کنند لذا از واسطه‌‌هایی به نام بروکر (broker) یا کارگزار استفاده می‌کنند. بروکر نیز معاملات دو طرف را که ممکن است یکی از آن‌ها در آمریکای جنوبی سکونت داشته باشد و دیگری در شرق آسیا، به یکدیگر متصل می‌کند و در عوض این خدمتی که انجام می‌دهد از هر دو معامله‌گر کارمزد می‌گیرد. این کارمزد بروکر تحت عناوینی مانند اسپرد (Spread)، کمیسیون (Commission) و… اخذ می‌شود، اما چه تفاوتی میان کمیسیون و اسپرد وجود دارد؟

فهرست مطالب

در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه می‌کنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.

بسیاری از معامله‌گران مبتدی بازار فارکس تصور می‌کنند که اسپرد همان کمیسیون است، در حالی که اینطور نیست و این دو مورد با هم کاملا متفاوت هستند.

تفاوت اسپرد و کمیسیون
تفاوت اسپرد و کمیسیون در نوع اعمال آن است.

به احتمال زیاد، تمام تریدرهای مبتدی می‌دانند اسپرد چیست اما شاید در مورد کمیسیون اطلاعات جامعی نداشته باشند که در ادامه هر دو مورد را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

برای مطالعه بیشتر راجب بخش پایه فارکس می‌توانید به مقاله آموزش مقدماتی فارکس مراجعه کنید.

اسپرد چیست؟

اسپرد به طور خلاصه یعنی اختلاف قیمت خرید و فروش یک ارز که سود بروکر محسوب می‌شود. به عنوان مثال، در تابلو قیمت‌ها یا همان تابلو نرخ مبادله ارزها در صرافی، نرخ تبدیل تومان و دلار کانادا را چنین مشاهده می کنید:

نوع ارز قیمت خرید به تومان قیمت فروش به تومان
دلار کانادا ۴۱۰۰۰ ۴۱۵۰۰

همان‌طور که متوجه شده‌اید، قیمت خرید و فروش ۵۰۰ تومان با یکدیگر اختلاف دارند. چرا؟… چون آن ۵۰۰ تومان «کارمزد صرافی» است. در بازار فارکس نیز وقتی شما قصد خرید و فروش کالا یا یک دارایی را دارید، قیمت خرید با قیمت فروش (مانند مثال بالا)، یک اختلاف جزئی دارد که همان «کارمزد بروکر» است. به این کارمزد «اسپرد» می‌گویند.

قبل از ادامه این مبحث توجه داشته باشید که برای معامله‌گری در بازار فارکس، پس از این که در یک بروکر ثبت نام کرده و حساب دایر کردید، دیگر به حساب خود نمی‌توانید ارز «تومان» واریز کنید بلکه باید تومان را به «دلار آمریکا» تبدیل کرده و سپس آن را به حساب خود واریز کنید تا پس از بتوانید هر نوع جفت ارز یا دارایی دیگر را معامله کنید.

با این حساب، وقتی شما در بازار فارکس قصد دارید دلار آمریکا را با دلار کانادا مبادله کنید، در تابلو قیمت صرافی (بروکر) که به آن مارکت واچ (Market Watch) می‌گویند، دو قیمت را مشاهده می‌کنید.

قیمت Bid

قیمت Bid، نرخی است که وقتی Sell می‌زنید برای شما محاسبه می‌شود.یعنی می‌خواهید دلار آمریکا را بفروشید و دلار کانادا را بخرید.

قیمت Ask

قیمت Ask نرخی است که وقتی Buy می‌زنید، برای شما محاسبه می‌شود. یعنی قیمتی است که می‌خواهید دلار آمریکا را بخرید و دلار کانادا را بفروشید.

بنابراین در هنگام معامله‌ دلار آمریکا به دلار کانادا که با نماد USDCAD نمایش داده می‌شود، شما هم می‌توانید پوزیشن Buy (خرید) باز کنید یعنی دلار آمریکا را می‌خرید و دلار کانادا را  می‌فروشید و هم می‌توانید پوزیشن Sell (فروش) باز کنید یعنی دلار آمریکا را می‌فروشید و دلار کانادا را می‌خرید. به این نوع بازار که شما هم می‌توانید بخرید و هم، در همان لحظه بدون این که از قبل خریدی انجام داده باشید، می‌توانید یک نوع ارز را بفروشید، بازار دو طرفه می‌گویند.

قیمت Ask
قیمت Ask نرخی است که وقتی Buy می‌زنید، برای شما محاسبه می‌شود.

با توجه به تصویر بالا و میزان ۱.۲ پیپ اسپرد برای USDCAD، هنگامی که شما معامله‌ مبادله دلار آمریکا به دلار کانادا را انجام دهید، هیچ تفاوتی ندارد که کدام را بخرید یا بفروشید، بلکه به محض این که شما پوزیشن باز کنید، بروکر ابتدا سهم خود را نقد می‌کند، یعنی اگر با حجم مثلا ۰/۱ لات پوزیشن Sell یا Buy بزنید، در همان ابتدا مشاهده می‌کنید که ۱.۲ دلار در ضرر هستید! اکنون که کاملا متوجه شدید که اسپرد چیست، ببینیم «کمیسیون چیست؟» و چرا بروکرها از مشتریان خود کمیسیون می‌گیرند؟ اسپرد به سه روش انجام می‌گیرد که به دلخواه و انتخاب شما نیز بستگی دارد:

انواع اسپرد در فارکس

در بازار فارکس دو نوع اسپرد وجود دارد که بر اساس نیاز معاملاتی خود می‌توانید یکی از آن ها را انتخاب کنید، انواع اسپرد عبارتند از:

  1. اسپرد شناور؛
  2. اسپرد ثابت؛
  3. اسپرد صفر.

در ادامه به بررسی بیشتر انواع اسپرد می‌پردازیم:

اسپرد شناور (Floating)

در اسپرد شناور (که در انگلیسی به آن «Variable» یا «Floating» نیز می‌گویند)، هنگامی که بازار نوسان زیادی ندارد، مانند سشن آسیا یا اواخر زمان بازار نیویورک که حدود نیمه شب ایران است، مقدار اسپرد بسیار پایین است.

انواع اسپرد در فارکس
در فارکس دو نوع اسپرد وجود دارد: ۱. ثابت ۲. شناور

اما در زمان اوج نوسان قیمت، (معمولا در نیمه دوم سشن لندن که با سشن نیویورک همپوشانی دارد)، به خصوص در زمان خبر فارکس، حدود ساعت ۴ عصر به وقت ایران که بازار با نوسانات شدید همراه می‌شود، میزان اسپرد نیز به شدت افزایش می‌یابد.

 

اسپرد ثابت (Fixed)

این نوع اسپرد، در تمام اوقات، بازار، چه نوسان کم و چه نوسانات شدید، میزان اسپرد ثابت است. اسپرد ثابت برای اسکلپرها به‌خصوص در زمانی که نوسانات قیمت زیاد است و مقدار اسپرد به شدت و گاه تا ده برابر افزایش می‌یابد، عالی است، اما مشکل اینجاست که در اوج نوسانات بازار که می‌توانید سودهای خوبی به دست آورید، بروکر به بهانه‌های مختلف دستور خرید یا فروش شما را فعال نمی‌کند! یا اگر پوزیشن شما از قبل باز بوده و اکنون در زیان قرار داشته باشید، دستور بستن معامله را که صادر کنید، اجرا نمی‌شود!

شاید تمایل داشته باشید بدانید که کدام نوع اسپرد، «اسپرد شناور» یا «اسپرد ثابت» بهتر یا به صرفه‌تر است؟ پاسخ دقیقی برای این سوال وجود ندارد زیرا اولا، میزان اسپرد هر جفت‌ارز با دیگری، حتی به طور همزمان نیز متفاوت است. به عنوان مثال، همان طور که در تصویر بالا می‌توانید مشاهده کنید، در همان لحظه که اسپرد USDCAD، مقدار ۱۲ پیپت است، اسپرد NZDUSD مقدار ۹ پیپت و اسپرد  EURNZD مقدار ۶۴ پیپت است. نکته جالب‌تر اینجاست که همین مقدار اسپردی که برای این جفت‌ارزها در این بروکر مشاهده می‌کنید، در بروکرهای دیگر ارقام بسیار متفاوت‌تری دارند. برخی‌ها از یک جفت‌ارز مقدار اسپرد کمتری می‌گیرند و برخی نیز بیشتر و به هیچ عنوان، میزان کارمزد بروکرها با هم یکسان نیست.

اسپرد صفر (Zero)

اسپرد صفر یعنی این که بروکر از شما به هیچ عنوان اسپرد نمی‌گیرد، اما بروکرهایی که اسپرد نمی‌گیرند، میزان کمیسیون دریافتی خود را افزایش می‌دهند! به همین سادگی!

نکته‌ی مهم در مورد اسپرد:

در هنگام باز کردن یک معامله تا زمان بستن، بروکر فقط یک بار از معامله شما اسپرد می‌گیرد.

اگر از یک معامله‌ای در بازار فارکس ۱۰۰۰ دلار سود بگیرید و حتی ۲۰۰ دلار هم اسپرد و کمیسیون بدهید، باز هم ارزش خود را دارد، اما مشکل زمانی است که هم معامله را ببازید، هم اسپرد بدهید و هم کمیسیون را پرداخت کنید! اگر چنین شد، خیلی مواظب باشید که دیگر سواپ را نپردازید!

کمیسون چیست؟

تمام بروکرها از شما در هنگام معامله دو نوع سود می‌گیرند، یکی «اسپرد» و دیگری«کمیسیون» نام دارد. البته بروکرها، تازه به همین دو مورد هم قانع نیستند و برخی سودهای آشکار و نهان دیگر هم تحت عناوین مختلف از شما می‌گیرند که از آن جمله می‌توان به «سواپ» (Swap) اشاره کرد.

کمیسیون یعنی سود دیگری که بروکرها از معاملات شما می‌گیرند. این وجه ربطی به اسپرد ندارد، بلکه طبق قرارداد، اعلام می‌کنند که مثلا به ازای هر یک لات معامله یورو به دلار آمریکا (EURUSD)، مقدار ثابت ۴ دلار کمیسیون می‌گیرند. اکنون، اگر شما یک معامله باز کنید که یک دهم لات باشد، مقدار کمیسیون نیز یک دهم ۴ دلار یعنی 0/4 دلار (۴۰ سنت) می‌شود.

در مورد اسپرد و کمیسیون نظریه‌های مختلفی وجود دارد، از جمله: برخی از بروکرها طبق قرارداد، کمیسیون نمی‌گیرند اما اسپرد زیادی محاسبه می‌کنند. برخی که اسپرد کمتری می‌گیرند، مقدار کمسیون بیشتری دریافت می‌کنند. برخی از بروکرها فقط هنگام باز کردن پوزیشن و یک بار از شما کمیسیون می‌گیرند. برخی دیگر، یک بار در زمان باز کردن پوزیشن و یک بار هم در زمان بستن آن پوزیشن، از شما کمیسیون می‌گیرند.

بنابراین به هیچ عنوان روی این تبلیغات که فلان بروکر کمیسیون نمی‌گیرد یا کمیسیون صفر دارد، حساب نکنی، زیرا هدف تمام بروکرها این است که سود بیشتری به دست آورند. پس نگران میزان اسپرد و کمیسیون نباشید و بیشتر روی معاملات خود تمرکز کنید تا اولا سرمایه خود را حفظ کنید و سپس سود به دست آورید.

نکته بسیار مهم:

مقدار اسپرد و کمیسیون در بروکرهای مختلف متفاوت است. بنابراین، بهتر است قبل از انتخاب بروکر، مقدار اسپرد و کمیسیون دریافتی آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کرده و بروکری را انتخاب کنید که در هر دو مورد کارمزد مقدار کمتری می‌گیرد.

انواع کمیسیون در فارکس

انواع کمیسیون در فارکس عبارتند از:

  1. کمیسیون ثابت یا (Fixed Commission)؛
  2. کمیسیون شناور (variable or floating commission)؛
  3. کمیسیون درصدی (Percentage Commission).

در ادامه به بررسی بیشتر انواع کمیسیون می‌پردازیم:

کمیسیون ثابت یا (Fixed Commission)

در این نوع کمیسیون، بروکر طبق قرارداد به ازای هر لات معامله مثلا ۴ دلار، (تا یکی دو دلار کمتر یا بیشتر)، از شما کمیسیون می‌گیرد.

کمیسیون شناور (variable or floating commission)

برعکس کمیسیون ثابت، مقدار کمیسیون شناور نیز مطابق با نوسانات بازار تغییر می‌کند.

کمیسیون درصدی (Percentage Commission)

در این نوع کمیسیون نیز بروکر یک مقدار درصد مشخصی از معامله را به عنوان کمیسیون دریافت می‌کند.

میزان کمیسیون و اسپرد

هیچ بروکری بدون دریافت اسپرد و کمیسیون به شما خدمات معامله‌گری در بازار فارکس را ارائه نمی‌دهد، اما برخی از بروکرها بسیار منصفانه‌تر عمل می‌کنند که با انتخاب بروکر مناسب، این هزینه‌ها را می‌توانید به حداقل برسانید.

تفاوت های اسپرد و کمیسون

پس تاکنون متوجه شدید که اسپرد با کمیسیون در ظاهر، تفاوت اساسی دارد. همان طور که متوجه شدید میزان اسپرد در ساعات مختلف بازار متفاوت است. هنگامی که مقدار نوسانات افزایش می‌یابد، میزان اسپرد نیز زیاد می‌شود و با کاهش میزان نوسانات، نرخ اسپرد نیز کاهش می‌یابد. میزان اسپرد در نمادهای مختلف اعم از جفت‌ارزها، سهام، ارزهای دیجیتال، فلزات گران‌بها، منابع انرژی و… تفاوت دارند.

کمیسیون اما در بسیاری از بروکرها معمولا  یک رقم ثابت است که کارگزار روی معاملات شما اعمال می‌کند. به عنوان مثال طبق قرارداد بین شما و بروکر، از هر لات معامله شما مثلا ۵ دلار کمیسیون می‌گیرد. اکنون دیگر نه نماد معاملاتی مهم است و نه نوسانات بازار می‌تواند روی میزان کمیسیون تاثیر بگذارند.

اسپرد بهتر است یا کمیسون؟

در ذهن بسیاری این سوال نقش می‌بندد که اسپرد بهتر است یا کمیسیون؟ بسیاری از بروکرها برای جذب مشتری بیشتر، روی برخی از حساب‌های خود اسپرد نمی‌گیرند. برخی دیگر کمیسیون نمی‌گیرند. برخی هر دو را می‌گیرند و تعدادی نیز یکی را کمتر و دیگری را بیشتر محاسبه می‌کنند.

آنچه در کل باید به آن توجه داشت این است که بروکر نیز یک بنگاه اقتصادی است و برای کسب سود فعالیت می‌کند. بنابراین اگر انتظار این باشد که نه اسپرد بگیرد و نه کمیسیون، چنین چیزی به هیچ عنوان ممکن و شدنی نیست اما مسئله مهمی که باید به آن بیش از اسپرد و کمیسیون توجه کنید، عملکرد بروکر است که بتوانید بدون دغدغه به معامله‌گری بپردازید.

فرض کنید یک بروکر برای معامله EURUSD در همین لحظه ۴ دلار کمیسیون و ۱۱ پیپ اسپرد شناور می‌گیرد. حال شما یک معامله یک لاتی باز کرده‌اید. به ازای هر یک پیپ قیمت چه مقدار سود گیر شما می‌آید و چه میزان سهم به جیب بروکر می‌رود؟

اسپرد در متاتریدر
از قسمت مارکت واچ می‌توانید مقدار اسپرد را مشاهده کنید.

 

برای محاسبه میزان سود و زیان شما و سود کارمزد بروکر لازم است تا در ابتدا فرمول‌های نحوه محاسبه مقدار کمیسیون و اسپرد را یاد داشته باشیم و سپس اعداد موجود را در این فرمول‌ها جای‌گذاری کرده و محاسبه ‌کنیم.

نحوه محاسبه اسپرد و کمیسیون

قبل از این که به نحوه محاسبه اسپرد در یک معامله بپردازیم، بهتر است ببینیم خود مقدار اسپرد برای یک جفت ارز چگونه به دست می‌آید. همان‌طور که در بالا گفته شد، شما وقتی به یک صرافی مراجعه می‌کنید، دلار را به یک قیمتی می‌خرد و با یک سود جزئی که روی قیمت خرید می‌کشد، به فرد دیگر می‌فروشد. این مقدار سودی که از خرید و فروش به دست می‌آید، کارمزد صرافی است. در بازار فارکس هم بروکر همان صرافی است و سود خرید و فروش نیز اسپرد (Spread) نام دارد. اما در بازار فارکس مقدار اسپرد را چگونه از کجا به دست بیاوریم؟

شما وقتی قصد دارید روی یک جفت ارز معامله انجام دهید، در پنجره مارکت واچ (Market Watch) می‌توانید نمادهای جفت ارزهای مختلف را مشاهده کنید.

برای این که دقیقا میزان اسپرد معامله فوق را محاسبه کنیم، از فرمول زیر استفاده می‌کنیم:

نرخ یا مقدار اسپرد = لات × تعداد پیپ اسپرد × ارزش هر یک پیپ

Spread Cost = Lot × Spread Pip × Pip Value

چه بروکرهایی اسپرد دارند؟

اسپرد، کمیسیون، سواپ و… چند منبع اصلی درآمد بروکرهای بازار فارکس هستند و تقریبا می‌توان گفت تمام بروکرها بدون استثنا روی معاملاتی که انجام می‌دهید، اسپرد می‌گیرند، اما چرا تقریبا؟!

هنگامی که قصد دارید در یک بروکر حساب معاملاتی افتتاح کنید، با چند پیشنهاد رو به رو می‌شوید. بروکرها، برای مشتریان خود معمولا چند نوع حساب مانند: استاندارد، ECN ،Pro ECN و… ارائه می‌دهند و روی اکثر این حساب‌ها اسپرد می‌گیرند اما برخی از بروکرها اعلام می‌کنند که بر روی برخی از حساب‌هایی که ارائه می‌دهند، اسپرد نمی‌گیرند یا مقدار اسپرد بسیار ناچیز است. برخی از آن‌ها عبارتند از:

نام بروکر نوع حساب میزان اسپرد
آلپاری Pro ECN 0
ارانته Tailor Made 0
فیبوگروپ MT4 NDD 0
اینگات ECN 0
اوربکس Starter 0
نورد اف ایکس Zero 0

چه بروکر هایی کمیسون دارند؟

تمام بروکرهای بازار فارکس بدون استثنا کمیسیون دریافت می‌کنند. برخی اگر اعلام می‌کنند که کمیسیون نمی‌گیرند، درعوض اسپرد بیشتری می‌گیرند، چون منبع اصلی درآمد بروکرها کمیسیون و اسپرد است. بروکر در واقع همان صرافی فیزیکی است که به صورت آنلاین خدمات ارائه می‌کند.

بروکرهایی که به تریدرهای ایرانی خدمات بازار فارکس را ارائه می‌دهند، اتفاقا از سایر بروکرهایی که به دلیل تحریم بودن ایران، حاضر به ارائه خدمات بازار فارکس برای تریدرهای ایرانی نیستند، مخارج و هزینه‌های بسیار بیشتری را متحمل می‌شوند، پس اتفاقا کمیسیون و اسپرد بسیار بیشتری نیز می‌گیرند!

آنچه در مقاله تفاوت اسپرد و کمیسیون خواندیم:

اسپرد و کمیسیون، درواقع دو روی یک سکه‌اند و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. بروکرهایی که کمیسیون کمتری می‌گیرند با اخذ میزان اسپرد بیشتر جبران می‌کنند و آن‌ها که اسپرد پایین‌تر را ارائه می‌دهند، بر مقدار کمیسیون دریافتی می‌افزایند! اما در کل، هیچکس به خاطر رضای خدا خدماتی این‌چنینی و با هزینه‌های گزاف را به رایگان ارائه نمی‌دهد. اخذ کمیسیون و اسپرد نیز حق هر بروکری است و بهتر است به جای توجه به کاهش میزان این کارمزد قانونی بروکرها، روی آموزش ترید، کنترل احساسات و مدیریت سرمایه خود تمرکز کنید و خوشحال باشید که در این وضعیت تحریم، این بروکرها وجود دارند تا راه معامله‌گری شما را در بازار فارکس هموار کنند.

سوالات متداول
چگونه تا ۸۵ درصد از هزینه کمیسیون و اسپرد را از بروکرها پس بگیرید؟
اگر می‌خواهید تا ۸۵ درصد از کمیسیون و اسپردهایی را که بروکرها از شما می‌گیرند، به حساب خود برگردانید، به صفحه دریافت ریبیت مراجعه کنید.
چه بروکرهایی کمیسون نمی‌گیرند؟
تمام بروکرهای بازار فارکس بدون استثنا کمیسیون دریافت می‌کنند.
اسپرد ثابت برای چه افرادی است؟
اسپرد ثابت برای اسکلپرها به‌خصوص در زمانی که نوسانات قیمت زیاد است و مقدار اسپرد به شدت و گاه تا ده برابر افزایش می‌یابد، عالی است.

مهران دهقان
من مهران دهقان متولد ۲۲ خرداد ۱۳۷۹، دارای مدرک کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی، از اسفند ۱۳۹۸ فعالیت مطبوعاتی‌ام را در زمینه‌ی فناوری با تکفارس شروع و سپس در زومیت و دیگر وب‌سایت‌ها ازجمله: بازی رایانه،اعوجاج، چیکاو، زومیلو، کاروتک، جی تک و چند سایت فروشگاهی ادامه دادم.

در حال مطالعه
تفاوت اسپرد و کمیسیون چیست؟

تبلیغات

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران