فراکتال در فارکس، الگوهای کندلی هستند که در نمودار قیمت نمادها تکرار میشوند. الگوی کندلی جهت ورود به معامله را به ما نشان میدهند. شکلگیری الگوهای فراکتالی، نشاندهندهی تغییر روند قیمت است و در همهی تایم فریمها قابل مشاهده هستند.
از آنجایی که فراکتالها از اهمیت بالایی برخوردارند، اندیکاتورهای مختلفی را براساس آن طراحی کردهاند. حال اگر میخواهید دربارهی فراکتال و مزایا و معایب آن بیشتر بدانید در ادامه همراه ما باشید.
در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه میکنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.
معرفی فراکتال در فارکس
فراکتال در فارکس، اندیکاتورها و الگوهایی هستند که میتوانند سطوح مقاومت و حمایت را به معاملهگران نشان دهند و همچنین جهت تغییر روند بازار را مشخص کنند. در حقیقت فراکتالها، مجموعهای از الگوهای کندلی ساده هستند که در بازههای زمانی مختلف بهطور مکرر در نمودار قیمتی مشاهده میشوند. به طور کلی الگوهای فراکتالی از پنج کندل تشکیل شدهاند و دو نوع فراکتال وجود دارد: فراکتال صعودی و فراکتال نزولی. همانطور که از نامهایشان پیداست، فراکتال صعودی جهت روند صعودی و فراکتال نزولی جهت روند نزولی را مشخص میکنند. برای مطالعه راجب اندیکاتورها به مقاله اندیکاتور چیست؟ مراجعه کنید.
فهرست مطالب
ساختار فراکتال در فارکس
فراکتال در فارکس، نوعی از الگوهای منظم کندلی هستند که در صورت شکلگیری در نمودارهای قیمت، معاملهگران معنی بازگشت روند را از آن برداشت میکنند. ساختار فراکتالی، دارای پنج کندل است که در هر تایم فریمی ممکن است ایجاد شوند. بنابراین معاملهگران با توجه به تایم فریم دلخواه خود، این الگوها را در چارت قیمتی دنبال میکنند. عکس زیر الگوی ۵ کندلی و ساختار فراکتال در فارکس را نشان میدهد.
شایان ذکر است که اکثر معاملهگران بازارهای مالی، معتقدند که تشکیل ساختار فراکتالی در تایم فریمهای بالاتر مانند روزانه، هفتگی و ماهانه اعتبار بیشتری دارند.
کاربرد فراکتال در فارکس
همانطور که پیشتر گفتیم، الگوی فراکتالی دارای پنج کندل است که در جهت هر دو روند نمودار قیمتی قابل مشاهده هستند. در مدل صعودی، باید الگوی ۵ کندلی را مشاهده کنیم که کندل سوم از دو کندل قبلی خود، کف یا low قیمتی پایینتری ساخته باشد و دو کندل آخر نیز حتماً صعودی باشند. شکلگیری این ساختار فراکتالی در چارت قیمتی، میتواند تاییدی برای شروع روند صعودی و بازگشت قیمت باشد. از سوی دیگر در ساختار نزولی باید الگوی ۵ کندلی را مشاهده کنیم که کندل سوم از دو کندل قبلی خود، سقف یا high قیمتی بالاتری ساخته باشد و همچنین دو کندل آخر نیز نزولی باشند.
با تشکیل این الگو، معاملهگران حدس میزنند که روند صعودی پایان یافته و روند نزولی شروع شده است. بر اساس این الگو، معاملهگران پوزیشن فروش یا short باز میکنند و یا معامله خرید یا long از قبل داشته خود را میبندند.
فراکتال در فارکس، اندیکاتورها و الگوهایی هستند که میتوانند سطوح مقاومت و حمایت را به معاملهگران نشان دهند و همچنین جهت تغییر روند بازار را مشخص کنند.
نحوه استفاده از اندیکاتور فراکتال
امروزه پلتفرمهای مختلفی مانند سی تریدر و متاتریدر و تریدینگ ویو، ابزارهای زیادی را برای راحتی معاملهگران در سیستم خود قرار دادهاند. یکی از این ابزارها، اندیکاتور فراکتال است. این اندیکاتور توسط یکی از معاملهگران بزرگ دنیا یعنی بیل ویلیامز توسعه پیدا کرده و در اختیار کاربران قرار گرفته است. معاملهگران با استفاده از اندیکاتور فراکتال، بهراحتی الگوها را در چارت نماد مدنظر پیدا میکنند.
برای شناخت بیشتر اندیکاتور فراکتال میتوانید از پلتفرمهای مختلفی استفاده کنید که ما در اینجا از پلتفرم cTrader استفاده کردهایم.
نخست برای استفاده از اندیکاتور فراکتال در چارت خود، از قسمت اندیکاتورها نام Fractals را سرچ کنید و پس از انتخاب آن، میتوانید اندیکاتور را روی نمودار قیمت نماد مدنظر خود مشاهده کنید.
توجه داشته باشید الگوهای فراکتالی، بهصورت مکرر در چارت دیده میشوند، ولی تمام نقاط معتبر نیستند. بنابراین اکثر معاملهگران اندیکاتور فراکتال را با روشهای دیگر ترکیب میکنند تا ریسک ورود به معامله را کاهش دهند. حال شما میتوانید با توجه به سبک ترید خود، این اندیکاتور را با روشهای تحلیلی دیگر شخصیسازی کنید.
نحوه کار با اندیکاتور فراکتال بسیار راحت است، اما برای ورود به معامله، حتماً باید تاییدیه ورود به سیگنال را داشته باشید. چگونه تاییدیه بگیریم؟ برای گرفتن تاییدیه ورود به معامله خرید یا long توسط اندیکاتور فراکتال، کندل ششم در همان تایم فریم الگوی تشکیلشده باید بالاتر از کندل سوم فراکتال بسته شود. برعکس برای تاییدیه گرفتن ورود به معامله فروش یا sell با استفاده از اندیکاتور فراکتال، کندل ششم در همان تایم فریم حتماً باید نزولی و پایینتر از کندل سوم الگوی فراکتالی close دهد.
مزایای استفاده از فراکتال در فارکس
استفاده از فراکتال در فارکس، مزایای زیادی دارد که در قسمت زیر به چند مورد از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
قابلیت نشان دادن نقاط مناسب جهت تغییر روند و حمایت و مقاومت را دارند.
فراکتالها، نقاط خروج و ورود مناسبی را نشان میدهند.
قابلیت ترکیب با اندیکاتورها و روشهای دیگر را دارند.
در کل تایم فریمها و نمودارها قابل استفاده هستند.
بهراحتی قابل شناسایی و استفاده هستند.
معایب استفاده از فراکتال در فارکس
استفاده از فراکتال در فارکس، در کنار مزایا از یکسری معایب نیز برخوردار است که در قسمت زیر به معرفی آنها پرداختهایم:
از دسته الگوهای تاخیری هستند.
بهتنهایی قابل استفاده نیستند و نیاز به تاییدیه دارند.
به دلیل تکرار زیاد الگو، تعداد خطا در سیگنالدهی بالایی دارند.
حال که با مزایا و معایب و کاربرد ساختار فراکتال آشنا شدید، این نکته را اضافه کنیم که استفاده از الگوهای فراکتالی بهتنهایی توصیه نمیشود و حتماً باید با سایر الگوها و روشها ترکیب شود و برای استفاده، تاییدیه ورود به معامله را بگیرید.
محدودیت استفاده از فراکتال
فراکتالها، اندیکاتورهای مفیدی هستند که میتوانند جهت تغییر روند بازار را نشان دهند. با این حال استفاده از فراکتالها بهتنهایی توصیه نمیشود. چرا که ریسک بالایی برای معاملهگران دارد و امکان توقف ضرر پوزیشن را افزایش میدهد.از محدودیتهای دیگر استفاده از الگوهای فراکتالی، این است که در زمان مباحث تحلیل فاندامنتال نباید از آنها استفاده کرد. چرا؟ زیرا ممکن است که معاملهگران را به اشتباه وارد پوزیشن نامناسب کنند.
آنچه در مقاله فراکتال چیست خواندیم:
فراکتال، الگوهای تکرار شونده در بازار هستند که جهت تغییر روند را نشان می دهند. اما استفاده از فراکتال در فارکس به تنهایی توصیه نمیشود. برای استفاده از فراکتال ها در استراتژی معاملاتی خود با ابزارهای دیگر معاملاتی، تاییدیه ورود به پوزیشن را بگیرید. همچنین در استفاده از فراکتالها عجله نکنید و منتظر بمانید تا کندلها الگوی مدنظر را کامل کنند. اگر به مواردی که گفته شد دقت کنید، فراکتالها میتوانند یکی از گزینههای کمکی معتبر برای سود در بازار فارکس باشند.