انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال
به طور کلی دو نوع واگرایی در تحلیل تکنیکال وجود دارد، یکی از آنها واگرایی منظم است و دیگری واگرایی مخفی. برای اینکه به شکل کامل با این دو نوع واگرایی آشنا شوید هرکدام را به صورت جداگانه برای شما شرح خواهیم داد:
- واگرایی معمول یا Regular Divergence؛
- واگرایی مخفی Hidden Divergence.
در ادامه به بررسی بیشتر موارد ذکر شده میپردازیم:
واگرایی منظم یا Regular Divergence
واگرایی رگولار یا منظم به همان واگرایی کلاسیک میگویند که با چشم نیز به راحتی و بدون هیچ چالشی قابل مشاهده است. یعنی زمانی که مثلاً شما دو قله بالای هم در روی چارت دارید، اما اندیکاتور شما دو قله پایین هم یا پایینرونده را نشان میدهد. واگرایی منظم را میتوان به واگرایی صعودی و واگرایی نزولی طبقهبندی کرد. واگرایی صعودی زمانی اتفاق میافتد که قیمت قلههای صعودی، اما اندیکاتور قلههای نزولی ایجاد میکند. واگرایی نزولی زمانی اتفاق میافتد که قیمت درههای نزولی ایجاد میکند، اما اندیکاتور درههایی بالای هم و در جهت صعودی میسازد. چهت آگاهی از واگرایی معمولی مقاله واگرایی معمولی (Regular Divergence) چیست؟ را مطالعه کنید.
واگرایی مخفی Hidden Divergence
واگرایی مخفی نیز از همان قوانین واگرایی استاندارد پیروی میکند با این تفاوت که زمانی رخ میدهد که مثلاً قیمت در حال اصلاح است، اما اندیکاتور همان قدرت را نشان میدهد. به این ترتیب متوجه میشویم که روند قیمت ادامه خواهد داشت. پیدا کردن واگرایی مخفی تا حدودی سخت است. اگر به عکس زیر نگاه کنید مشاهده خواهید کرد که در دو قلهای که در چارت ایجاد شده، قله دوم بسیار ظریف و با فاصله زیادی ایجاد شده در حالی که در اوسیلاتوری که در زیر چارت وجود دارد به صورت کامل دو قله هماندازه تشکیل شدهاند.
اگر شما یک تریدر تازهکار هستید شاید برایتان سخت باشد که بتوانید واگرایی مخفی را راحت روی چارت تشخیص دهید. بهترین کار این است که ابتدا قلهها یا درههای واضح را در اسیلاتور خود پیدا کنید، سپس یک خط عمودی از قله یا درههای خود به روی چارت بکشید و ببینید که واگرایی رخ داده است یا خیر.