خانه > کالج کدام بروکر > تحلیل فاندامنتال چیست؟

تحلیل فاندامنتال چیست؟

تحلیل فاندامنتال که به آن تحلیل بنیادی نیز گفته می‌شود، مدلی از تحلیل در بازارهای سرمایه به خصوص فارکس است که در آن ارزش ذاتی نماد معاملاتی از روی فاکتورهایی چون دیتاهای اقتصادی کلان، وضعیت مالی و اقتصادی نماد و هر چیزی که بر ارزش اصلی آن نماد در بلند مدت تاثیر بگذارد تمرکز دارند. در واقع تحلیل فاندامنتال یک روش برای معاملات بلند مدت است و در معاملات کوتاه مدت و روزانه نمی‌توان از این تحلیل استفاده کرد.

فهرست مطالب

در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه می‌کنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.

تحلیل فاندامنتال

تحلیل فاندامنتال (Fundamental) مانند تحلیل تکنیکال یک روش تحلیلی در بازار است که به جای تمرکز روی چارت معاملاتی، بر دیتاها متمرکز است. تحلیلگران فاندامنتال تمامی عواملی که ارزش اصلی یک نماد معاملاتی را تعیین می‌کنند مورد بررسی قرار می‌دهند و هدف نهایی‌شان رسیدن به قیمت ارزش یک نماد در آینده است. تربدرها با دستیابی به این قیمت و مقایسه آن با قیمت حال، می‌توانند تعیین کنند که در این بازار وارد معامله خرید شوند یا فروش.

تحلیل بنیادی
تحلیل فاندامنتال یک روش تحلیلی در بازار بر اساس شاخص های اقتصادی است.

معمولاً متخصصین اقتصاد که دارای مدارک CFA معامله‌گری هستند از روش تحلیل فاندامنتال استفاده می‌کنند. اکثر بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ که سرمایه‌گذاری‌های کلانی در بازار انجام می‌دهند به دلیل بلند مدت بودن سرمایه‌گذاری‌شان، از تحلیل‌های فاندامنتال استفاده می‌کنند. تحلیل کلان یا فاندامنتال که رویکرد از بالا به پایین دارد، متمرکز بر عوامل اقتصادی گسترده است. این شامل یک ارزیابی جامع از اقتصاد، ارزیابی جنبه‌هایی مانند شاخص‌های اقتصادی – نرخ بهره، رشد و تورم – و همچنین سیاست بانک مرکزی است.

تحلیل بنیادی از سه عنصر اصلی تشکیل شده است:

  • سیاست‌های بانک مرکزی؛
  • نشانگرهای اقتصادی؛
  • رویدادهای ژئوپلیتیک.

برای مطالعه بیشتر راجب بخش پایه فارکس می‌توانید به مقاله آموزش مقدماتی فارکس مراجعه کنید.

نقش بانک های مرکزی در تحلیل فاندامنتال

اهمیت بانک مرکزی در تحلیل فاندامنتال بسیار بالاست، زیرا ارزهای فارکس در واقع پایه اقتصادی هر کشور هستند و بانک مرکزی همیشه سعی میکند تا وضعیت جفت ارزها را هماهنگ با مدل اقتصادی که در حال پیاده شدن است هماهنگ نگاه دارد. تحلیلگران فاندامنتال باید بانک‌های مرکزی معروف را بشناسند:

  • فدرال رزرو ایالات متحده (یا «فدرال رزرو»)؛
  • بانک مرکزی اروپا (ECB)؛
  • بانک انگلستان (BoE)؛
  • بانک ژاپن (BoJ)؛
  • بانک مرکزی استرالیا (RBA).

اگر می‌خواهید بدانید چرا در بحث تحلیل فاندامنتال به بانک‌های مرکزی اشاره می‌کنیم، باید بگوییم چون همه چیز از بانک‌های مرکزی شروع می‌شود. معامله‌گران و سرمایه‌گذاران تلاش می‌کنند تا با ارزیابی شاخص‌های اقتصادی و واکنش به نتایج حاصل از پیش‌بینی (واقعی در مقابل واریانس) اقدامات بانک مرکزی را حدس بزنند. بازار یک شاخص اقتصادی را پیش‌بینی می‌کند و متعاقباً به رقم واقعی منتشر شده پاسخ می‌دهد. در نهایت، فرصت‌های تجاری زمانی خود را نشان می‌دهند که داده‌های اقتصادی با خواست بانک مرکزی هماهنگ شود.

نقش بانک های مرکزی در تحلیل فاندامنتال
بانک‌های مرکزی بزرگ هر ۴ تا ۶ هفته یکبار تشکیل جلسه می‌دهند.

بانک‌های مرکزی بزرگ هر ۴ تا ۶ هفته یکبار تشکیل جلسه می‌دهند. روند بازار یا “جهت بازار” از احساسات درون بازار ناشی می‌شود و بانک مرکزی با استفاده از سیاست پولی به عنوان یک تثبیت‌کننده عمل می‌کند. بنابراین بسیار مهم است که فعالان بازار ترتیب این جلسات بانک مرکزی را بشناسند و اصطلاحات مورد استفاده را درک کنند تا بتوانند در تحلیل فاندامنتال خود از روی رویکردها و آمارهای بانک مرکزی شرایط آینده بازار را پیش‌بینی کنند. معمولا در دو هفته ابتدایی هر ماه، احساسات بازار بیشتر به سمت داده‌های اقتصادی است که از بانک مرکزی بیرون آمده و تحلیلگران فاندامنتال سعی می‌کنند از این دو هفته طلایی برای درک برداشت بازار از تصمیمات بانک مرکزی استفاده کنند.

تحلیل فاندامنتال به تحلیل بنیادهایی که ارزش یک نماد معاملاتی را شکل می‌دهند تمرکز دارد. بنابراین کار با تحلیل فاندامنتال در واقع کار از طریق تحلیل داده‌های اقتصادی است و صرفاً برای معاملات بلند مدت مفید است.

نشانگرهای اقتصادی در تحلیل فاندامنتال

عموماً تحلیل فاندامنتال در بخش نشانگرهای اقتصادی بر پایه موارد زیر استوار است:

  • صورت‌های مالی: این موارد شامل صورت سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان نقدی یک شرکت است که یک تصویر فوری مالی ارائه می‌دهد و به ارزیابی سودآوری، نقدینگی و پرداخت بدهی آن کمک می‌کند. تحلیلگران از این‌ها برای تعیین نسبت‌های مالی، مضرب‌ها و دیگر نمایش‌های ریاضی سلامت مالی یک شرکت استفاده می‌کنند.
  • شاخص‌های اقتصادی: شاخص‌های کلان اقتصادی مانند رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم و بیکاری برای درک محیط اقتصادی که یک شرکت در آن فعالیت می‌کند استفاده می‌شود. این شاخص‌ها می‌توانند بر رفتار مصرف‌کننده و در نتیجه بر عملکرد شرکت تاثیر بگذارند.
  • نرخ بهره: نرخ بهره بانک مرکزی می‌تواند به طور قابل توجهی بر ارزش سرمایه گذاری تاثیر بگذارد. نرخ بهره بالاتر عموماً منجر به کاهش قیمت سهام می‌شود، در حالی که نرخ‌های پایین‌تر باعث افزایش قیمت سهام می‌شود.
  • اخبار و رویدادها: اخبار شرکت مانند گزارش‌های سود، قراردادهای جدید و تغییرات نظارتی بر قیمت سهام تاثیر می‌گذارد.
  • اطلاعات کیفی: این شامل جزئیاتی در مورد کیفیت مدیریت، چرخه صنعت، مزیت رقابتی و سایر عوامل غیرقابل سنجش است که بر سهام یک شرکت تاثیر می‌گذارد.
  • بیانیه‌های بانک مرکزی: خروجی که در صحبت‌های رئیس بانک مرکزی یا اطلاعاتی مانند نرخ بهره از این بانک بیرون می‌آید، نقش مهمی در تحلیل فاندامنتال دارد.

همان‌طور که گفته شد مهم‌ترین عوامل در تحلیل بنیادی توجه به شاخص‌های اقتصادی است که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

شاخص‌های اقتصادی در تحلیل فاندامنتال

شاخص‌های اقتصادی همانطور که از نامشان کاملا مشخص است، طراحی شده‌اند تا فعالیت‌های اقتصادی را به صورت کلان اندازه‌گیری کنند. یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که در تحلیل فاندامنتال در فارکس مورد توجه قرار می‌گیرد، خوانش شاخص‌های اقتصادی است.

شاخص‌های اقتصادی در تحلیل فاندامنتال
شاخص‌های اقتصادی، طراحی شده‌اند تا فعالیت‌های اقتصادی را به صورت کلان اندازه‌گیری کنند.

تحلیلگران فاندامنتال در قدم اول عملکرد اقتصادی یک کشور را زیر نظر می‌گیرند تا بر اساس کلیه گزارش‌ها متوجه میزان سلامت اقتصاد یک کشور شوند. گزارش‌های اقتصادی زیادی مثل نرخ تورم، نرخ بهره، بیکاری، شاخص مدیران، آمار مسکن و … هستند که می‌توانند جز مهم‌ترین شاخص‌های اقتصادی برای تحلیل فاندامنتال باشند، 3 شاخص مهم در تحلیل فاندامنتال عبارتست از:

  1. تولید ناخالص داخلی یا GDP؛
  2. گزارش خرده فروشی؛
  3. گزارش تولیدات صنعتی.

در ادامه به صورت کامل این موارد را توضیح خواهیم داد:

تولید ناخالص داخلی یا GDP

یکی از مهم‌ترین آمارها برای تحلیلگران، میزان تولید ناخالص داخلی است که به‌عنوان گسترده‌ترین معیار اقتصادی یک کشور در نظر گرفته می‌شود و نشان‌دهنده ارزش کل بازار که شامل همه کالاها و خدمات تولید شده یک کشور در طول است. آخرین گزارش و گزارش اولیه از وضعیت ماه آینده GDP بسیار مهم است، زیرا بازنگری‌های قابل توجه بین این گزارش‌ها می‌تواند باعث نوسانات قابل توجهی شود. تولید ناخالص داخلی تا حدودی مشابه حاشیه سود ناخالص یک شرکت سهامی عام است، زیرا هر دو معیار رشد داخلی هستند. برای مطالعه بیشتر شاخص تولید ناخالص داخلی روی مقاله GDP چیست؟ کلیک کنید.

گزارش خرده فروشی

این گزارش از خرده فروشی‌های سراسر کشور برای مشخص شدن وضعیت قیمت‌ها، میزان خرید و فروش (قدرت خرید) و تورم جمع‌آوری می‌شود. خود این گزارش خرده فروشی که جز شاخص‌های مهم اقتصادی است پس از هر بار انتشار می‌تواند نوسانات زیادی را به بازار تحمیل کند. برای مطالعه بیشتر به مقاله اقتصاد خرد و کلان مراجعه کنید.

گزارش تولیدات صنعتی

این گزارش نشان‌دهنده وضعیت تولید در صنایع یک کشور است. زمانی که این شاخص مثبت باشد و بتواند افزایش تولید را نشان دهد، به معنای رشد اقتصادی یک کشور است.

سایر شاخص‌های اصلی

شاخص CPI ویژه اندازه‌گیری تغییر در بیش از 200 دسته بندی کالاهای مصرفی است. زمانی که این شاخص با شاخص صادرات مقایسه می‌شود می‌توان فهمید که کشور در حال کسب سود از تولید یا در حال ضرر کردن است. یا مثلاً شاخص PMI مربوط به مدیران خرید یا شاخص PPI ویژه بررسی قیمت تولید یا ECI شاخص کالاهای با دوام است.

توجه به مجموعه این شاخص‌ها همگی برای تحلیل اقتصادی یک کشور ضروری است و در نهایت می‌تواند جمع‌بندی را برای کسی که از تحلیل فاندامنتال استفاده می‌کند، ایجاد کند که متوجه شود وضعیت اقتصادی کشوری که آن را تحلیل می‌کند بهتر از کشور طرف دوم نماد است یا خیر. بعد از آن می‌تواند تصمیم بگیرد که ارز این دو کشور مورد تحلیل تا چه میزان و به کدام سمت تغییر خواهد کرد و در نهایت معامله بلند مدت را بر اساس تحلیل خود انجام دهد.

نقش رویداد های ژئوپلیتیک بر تحلیل فاندامنتال

هر اتفاق ژئوپلیتیکی می‌تواند تحلیل فاندامنتال را تا حد زیادی پیچیده یا حتی از درجه اعتبار ساقط کند، زیرا مسیر اقتصاد و بازار با اتفاق افتادن یک جنگ یا تنش منطقه‌ای روی نفت، طلا و حتی به پیروزی رسیدن یک حزب خاص در کشوری می‌تواند سبب ایجاد برداشت‌ها و پیش‌بینی‌های جدیدی از فاکتورهای اقتصادی شود که به طور کل همه موارد قبلی را زیر سوال ببرد.

پس اگر شما به عنوان یک تحلیلگر فاندامنتال، روی یک نماد معاملاتی تحلیلی را انجام داده‌اید و مثلا یک معامله بلند مدت چند ماهه را باز کرده باشید، ممکن است پس از یک رویداد ژئوپلیتیک مجبور شوید در تحلیل خود بازنگری جدی داشته باشید. حتی تحلیلگران تکنیکال هم در معاملات روزانه خود هنگام رخ دادن یک اتفاق مهم در جهان باید تجدید نظر کنند.

تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی

برای معامله در بازارهای مالی دو رویکرد وجود دارد، تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال. برخی از کاربران نیز از هر دو در کنار هم استفاده می‌کنند. به طور کلی تحلیل تکنیکال برخورد بازار و حرکت در لحظه قیمت تمرکز دارد و خود بازار را یک شاخص می‌بینید که باید مورد تحلیل قرار داده شود و معاملات از روی حرکات آن انجام شود، اما تحلیل تکنیکال به دنبال پیدا کردن وضعیت و ارزش ذاتی خود نماد و عواملی است که روی آن تأثیر می‌گذارند.

هر روش تحلیلی که شما با آن بتوانید ارتباط برقرار کنید و معاملات موفقی انجام دهید برای شما بهتر است. بدون شک نمی‌توان گفت که فاندامنتال بهتر است یا تحلیل تکنیکال، اما برای اینکه دید بهتری نسبت به این دو تحلیل داشته باشید، ما مزایا و معایب آن‌ها را در جدول زیر برای شما شرح خواهیم داد:

فاندامنتالتکنیکال
مزایامزایا
درک عمیق: تجزیه و تحلیل بنیادی درک جامعی از سلامت مالی یک شرکت یا یک کشور، از جمله صورت سود و زیان، ترازنامه، و جریان‌های نقدی آن ارائه می‌دهد.به موقع: تجزیه و تحلیل فنی امکان تصمیم گیری در زمان واقعی را بر اساس داده‌های قیمت و حجم می‌دهد.
تمرکز بلند مدت: به ویژه برای استراتژی‌های سرمایه گذاری بلندمدت مفید است زیرا سعی می‌کند ارزش ذاتی یک دارایی را تعیین کند.سادگی: اغلب چارت استفاده می‌کند که پیگیری آن را نسبت به صورت‌های مالی پیچیده، آسان‌تر می‌کند.
کاهش ریسک: با تجزیه و تحلیل موقعیت مالی و بازار یک شرکت، سرمایه گذاران می‌توانند ریسک‌های مرتبط با یک سرمایه گذاری را بهتر ارزیابی کنند.مدیریت ریسک: ابزارهایی مانند دستورات توقف ضرر را می‌توان پس از استفاده از تحلیل تکنیکال برای تعیین سطوح حمایت یا مقاومت پیاده‌سازی کرد.
عوامل کیفی: تحلیل بنیادی عواملی مانند کیفیت مدیریت، ارزش برند و شهرت بازار را در نظر می‌گیرد که برای موفقیت بلندمدت یک شرکت یا ارز یک کشور بسیار مهم هستند.بینش‌های روان‌شناختی: نمودارها می‌توانند احساسات بازار را منعکس کنند و دیدی سریع از روانشناسی معامله‌گران در بازار یا یک دارایی خاص ارائه دهند.
قابل تطبیق: می‌توان آن را در کلاس‌های مختلف دارایی از جمله سهام، ارز و اوراق قرضه اعمال کرد.قابل تطبیق: می‌توان از آن برای طبقات دارایی مانند سهام، ارزها و اوراق قرضه استفاده کرد.
معایبمعایب
زمان بر: تجزیه و تحلیل بنیادی کار فشرده‌ای است و نیازمند بررسی عمیق صورت‌های مالی، روند بازار و شاخص‌های اقتصادی است.فردگرایی: شاخص‌های محبوب ممکن است سرمایه گذاران را تحت تأثیر قرار دهند تا تصمیمات احساسی بگیرند و بازار را منحرف کنند.
ناکارآمدی کوتاه مدت: ممکن است برای تصمیم‌گیری‌های کوتاه مدت معاملاتی مفید نباشد.نویز: نوسانات کوتاه مدت می‌تواند سیگنال‌های نادرست ایجاد کند.
ذهنیت: عوامل کیفی اغلب برداشت‌های ذهنی هستند و می‌توانند از یک تحلیلگر به تحلیلگر دیگر متفاوت باشند.ذهنیت: رویکردها، الگوها و شاخص‌ها بسته به تحلیل‌گر می‌توانند متفاوت دیده شوند.
غیر منطقی بودن بازار: بازار همیشه ارزش ذاتی یک سهام را به ویژه در کوتاه مدت منعکس نمی‌کند. پس ممکن است تحلیل بلند مدت خیلی زود قبل از موعد تغییر کند.فقدان اصول اساسی: تحلیل تکنیکال به طور کلی وضعیت مالی اساسی دارایی‌ها را نادیده می‌گیرد و بر الگوهای قیمتی تاریخی تمرکز می‌کند.
اضافه بار اطلاعات: فراوانی داده‌های اقتصادی، مالی و سایر اطلاعات می‌تواند بسیار زیاد باشد و ممکن است منجر به بن بست در تحلیل شود.اضافه بار اطلاعات: فراوانی شاخص‌ها و الگوها می‌تواند منجر به گیج شدن در تحلیل شود.

مزایا و معایب تحلیل فاندامنتال

همان‌طور که در جدول بالا نیز آورده شد، تحلیل فاندامنتال هرچند که مورد استقبال بزرگان بازار قرار گرفته است، اما خالی از مزایا و معایب هم نیست، ما در ادامه دوباره برخی از مزایا و معایب تحلیل فاندامنتال را برای شما به صورت خلاصه بیان خواهیم کرد.

مزایا

مزایا تحلیل فاندامنتال عبارتند از:

  • کیفیت بالای تحلیل؛
  • دوری از نوسانات کوتاه مدت؛
  • قابل اتکا بر اساس داده‌ها.

معایب

معایب تحلیل فاندامنتال عبارتند از:

  • فرایند یادگیری سخت‌تر به دلیل تخصصی بودن؛
  • فقط برای معاملات بلند مدت مفید است؛
  • پیچیدگی زیاد تحلیل فاندامنتال.

آنچه در مقاله تحلیل فاندامنتال یا تحلیل بنیادی خواندیم:

تحلیل فاندامنتال یا همان تحلیل بنیادی، به نوع تحلیلی گفته می‌شود که کاربران بجای تمرکز روی چارت نمادهای معاملاتی، روی دیتاهای اصلی که چارت را شکل می‌دهند، تمرکز می‌کنند. فاندامنتال یک کار تحلیلی روی کاغذ با بررسی همه شاخص‌ها و فاکتورهای کلان اقتصادی پیرامون نماد یا سهامی است که می‌خواهید روی آن معامله انجام دهید. تحلیل فاندامنتال می‌تواند برای پول‌های بزرگ و همچنین معاملات بلند مدت مفید باشد.

تبلیغات

مرتضی گودرزی
من از سال ۱۳۹۸ به صورت تخصصی همکاری خود را با بروکرها و مؤسسات آموزشی در حوزه مدیریت مالی و فارکس آغاز کردم…

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران