تحلیل بر اساس حرکت قیمت و تغییرات آن در چارت را پرایس اکشن میگویند. تسلط بر تحلیل پرایس اکشن یکی از مهمترین فاکتورهایی است که هر معاملهگر باید حتما بر آن مسلط باشد. ما در این مقاله شما را بهصورت کامل با مبحث پرایس اکشن، آموزش آن و بررسی انواع پرایس اکشن آشنا خواهیم کرد. خواندن این مقاله برای افراد مبتدی و حرفهای مفید خواهد بود.
پرایس اکشن چیست؟
پرایس اکشن (Price Action) اساس و پایهی تحلیل تکنیکال است. این روش تحلیلی، حرکت و تاریخچه قیمت را بررسی و تفسیر میکند. به زبان ساده، در پرایس اکشن تمرکز صرفا روی رفتار قیمت یک دارایی و واکنشهای آن در طول زمان است. پس در Price Action با هیچ اندیکاتور و ابزار معاملاتی سر و کار ندارید و فقط نگاهتان به چارت است.
معاملهگران در این روش با کمک هوش روانشناسی خود، الگوهای قیمتی در بازههای زمانی مختلف را شناسایی و تفسیر میکنند. کاربرد اصلی پرایس اکشن تمرکز روی حمایت و مقاومتهای مهم دارایی برای پیدا کردن سطوح مهم ورود و خروج به بازار است. پس در این سبک تحلیلی محبوب، تریدرها و تحلیلگران، بدون اندیکاتور و تنها با ذکاوت خود، رفتار قیمت را رمزگشایی کرده و مناطقی با احتمال سوددهی بالا را شناسایی میکنند. این متد دارای زیرمجموعههای زیادی مانند ICT و RTM است که در ادامه مطلب بررسی خواهیم کرد.
پس پرایس اکشن یک روش نیست بلکه یک متد است که روشهای زیادی بر اساس آن خلق شدهاند. جهت آشنایی با منابع آموزشی مرتبط با پرایس اکشن مقاله بهترین منابع آموزش پرایس اکشن را بخوانید.
فهرست مطالب
کاربرد پرایس اکشن
کاربرد پرایس اکشن در واکنش نموداری است که در طول زمان روی چارت خلق میشود. در واقع این روش درک و فهم نوع حرکت قیمت در بازار است که از طریق روشهای مختلف استفاده میشود. در پرایس اکشن شما به دنبال رفتار قیمتی، نوع کندلها، شکستها، حمایت و مقاومتها و … هستید. همه پترنها و الگوهای کندل استیک زیرمجموعهای از پرایس اکشن هستند، زیرا قیمت است که این الگوها را میسازد.
پس پرایس اکشن کاربرد بزرگ و گستردهای در تحلیل بازار به روشهای مختلف دارد. عموماً پرایس اکشن در کنار تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرد. یعنی کاربران بعد از اینکه از طریق کندلها بازار را تحلیل میکنند، با استفاده از پرایس اکشن نیز وضعیت را مورد سنجش قرار میدهند. علاوه بر شکلهای بصری روی نمودار، بسیاری از تحلیلگران فنی هنگام محاسبه شاخصهای فنی از دادههای مربوط به قیمت استفاده میکنند. هدف پرایس اکشن خوانش وضعیت قیمت در بازار است. جهت آموزش صفر تا صد پرایس اکشن مقاله آشنایی کامل با اصول پرایس اکشن RTM را مطالعه کنید.
مزایا و معایب پرایس اکشن
پرایس اکشن را میتوان یکی از ضروریترین روشهای تحلیل بازار دانست که تریدرها حتماً باید به بخشی از آن مسلط باشند. با این حال پرایس اکشن دارای مزایا و معایب خاص خودش نیز هست که به آنها در ادامه اشاره خواهیم کرد:
مزایا پرایس اکشن
معایب پرایس اکشن
عدم نیاز به اندیکاتور
پیچیده بودن برای افراد مبتدی
امکان استفاده در تمام بازارهای مالی
نداشتن فاکتورهای قطعی و مشخص
دقت بالا در تحلیل
گستردگی در روشهای تحلیل زیرمجموعه پرایس اکشن
داشتن پترن های معاملاتی گسترده
پرایس اکشن روش تحلیل بازار با تکیه بر رفتار قیمتی است که خودش زیرمجموعههای فراوانی مانند ICT و RTM دارد. معمولاً تریدرهای حرفهای پرایس اکشن را با روشهای مختلفی چون تحلیل تکنیکال و فاندامنتال ترکیب میکنند.
سبکهای پرایس اکشن
همانطور که گفتیم پرایس اکشن یک روش تحلیل کلی است که سبکهای بسیار متفاوتی دارد که میتوانید از هر کدام از این سبکها برای تحلیل بازار استفاده کنید:
پرایس اکشن به روش ال بروکس؛
پرایس اکشن به روش RTM؛
پرایس اکشن به روش ICT.
در ادامه به بررسی بیشتر موارد ذکر شده میپردازیم:
پرایس اکشن به روش ال بروکس:
استاد ال بروکس یکی از بزرگترین تحلیلگران در حوزه پرایس اکشن هست که روش منحصربهفرد خودش را دارد. او در تایم فریم 15 و 60 دقیقه به سبک کلاسیک به دنبال پیدا کردن حمایت و مقاومتها و همچنین الگوهای اصلی کندل استیک است و در نهایت تاییدیه قیمتی خود را در تایم فریم 5 دقیقه میگیرد و وارد معامله میشود.
پرایس اکشن به روش RTM:
روش RTM را میتوان یکی از مهمترین روشهای پرایس اکشن دانست که به دنبال پیدا کردن نقاطی است که بزرگان بازار از جمله بانکها در آن نقاط به معاملات وارد میشوند. در این سبک تحرکات خرید و فروش مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد تا نقاط مهم عرضه و تقاضا پیدا شود. تمرکز این روش بر محلهایی است که بانکها بازار را به صورت فیک حرکت میدهند، استاپها را میزنند و حرکت اصلی خود را شروع میکنند.
پرایس اکشن به روش ICT:
این روش نیز بسیار کارآمد و مهم است، در ICT شما به دنبال اردر بلاکها و یا محلهای تجمع سفارشات هستید که بازار را به حرکت در میآورد. در واقع رهگیری اسمارت مانیها از روی حجمهای بازار و مناطق اصلی که طبق چرخه بازار، واکنشها و عرضه و تقاضا در آنجا وجود دارد، اصول اصلی پرایس اکشن به روش ICT است. برای مطالعه بیشتر به مقاله پرایس اکشن ICT چیست مراجعه کنید.
این سه روش اصلیترین روشهای پرایس اکشنی است که در حال حاضر معاملهگران از آنها استفاده میکنند. صدها روش دیگر مانند روش آلفونسو مورنو، ریچارد وایکوف و … وجود دارد که از طریق آنها میتوان به روش پرایس اکشن بازار را تحلیل کرد. این روشها همگی بسیار مفصل هستند و یادگیری آنها نیازمند تمرین و آموزش طولانی مدت است. جهت مطالعه آموزش پرایس اکشن به سبک ال بروکس کلیک کنید
تفاوت پرایس اکشن و دیگر سبکها
همانطور که میدانید سبکهای مختلفی برای تحلیل وجود دارد، از تحلیل سنتیمنتال گرفته که احساسات معاملهگران را مورد بررسی قرار میدهد تا تحلیل فاندامنتال و تکنیکال. به طور واضح این روشها همگی با پرایس اکشن اصلی متفاوت هستند. مثلاً در تحلیل تکنیکال تمرکز بر رفتار اندیکاتورها است و فیدبکی که اندیکاتورها از بازار به شما میدهند پایه کار شما روی تحلیل اندیکاتورها است.
در تحلیل فاندامنتال به وضعیت کلان یک ارز معاملاتی پرداخته میشود، یعنی به موضوعات مهمی مانند نرخ بهره و سایر شاخصهای اقتصادی یک کشور تا در نهایت پیشبینی شود که مسیر حرکتی ارزش یک ارز صعودی است یا نزولی، اما در پرایس اکشن نگاه تحلیلگر به قیمت در بازار است، اینکه قیمت چه رفتاری را در چه زمانی از خود نشان میدهد.
مزیت پرایس اکشن این است که تمامی روشهای تحلیلی با آن ترکیب میشوند. یعنی تحلیلگران تکنیکال یا فاندامنتال برای بهتر کردن اعتبار تحلیل خود، بعد از تحلیلشان وضعیت را از نگاه تحلیل پرایس اکشن نیز بررسی میکنند تا بتوانند تاییدیههای قویتری برای ورود یا خروج از معامله خود دریافت کنند.
فاکتورهای موثر در پرایس اکشن
مهمترین فاکتور در تحلیل پرایس اکشن قیمت است. رفتار قیمت در بازار اعم از عبور از یک محدوده قیمتی مهم، گیر کردن و حمایت شدن در یک قیمت، شتاپ گرفتن یا کند شدن روند قیمتی، قیمتهای روند و میزان جابجایی قیمت را میتوان از جمله مهمترین فاکتورهای موثر در پرایس اکشن دانست.
البته همانطور که گفتیم هر سبک پرایس اکشن، روش خاص خودش را دارد و باید از فاکتورهای آن روش برای تحلیل استفاده کرد. در نهایت باید بدانید که رفتار قیمت بزرگترین فاکتوری است که در پرایس اکشن بر اساس سبک خود باید به آن توجه داشته باشید. ممکن است رفتار قیمت در هر سبک پرایس اکشن یک معنای خاص داشته باشد.
اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه میکنیم وارد صفحهآموزش فارکس شوید.
آنچه در مقاله پرایس اکشن خواندیم:
در این مقاله بررسی کردیم که پرایس اکشن چیست و چرا تا این حد اهمیت پیدا کرده است. همچنین در ادامه کاربرد این روش تحلیلی محبوب را بررسی کردیم و به معرفی انواع آن و تفاوتش با دیگر سبکهای تحلیل پرداختیم.
بهطور کلی میتوان گفت پرایس اکشن یک روش تحلیل مادر است که به تحلیل قیمت گفته میپردازد، اما دارای زیرمجموعههای مختلف است. در پرایس اکشن به فاکتورهای مهمی چون رفتار قیمتی، الگوها، کندلها، نقاط و قیمتهای کلیدی بازار؛ سطوح عرضه و تقاضا توجه ویژهای میشود.
سوالات متداول
مهمترین سبکهای پرایس اکشن چیست؟
روش ICT و RTM را میتوان پیشرفتهترین و کاربردیترین روشهای پرایس اکشن دانست که باید آنها را یاد بگیرید.
اصول پرایس اکشن چیست؟
اصول اصلی پرایس اکشن تمرکز بر رفتار قیمتی و تحلیل نوع رفتار قیمت در روی چارت معاملاتی است.
پرایس اکشن برای چه سبک معاملاتی است؟
پرایس اکشن در تمامی سبک ها و استراتژیهای معاملاتی از جمله اسکلپ، سوئینگ و معاملات بلند مدت کاربرد دارد.
از سال 95 ویراستاری انجام میدهم و از سال 97 به طور حرفهای وارد نویسندگی و تولید محتوای متنی و تصویری شدم. عمده فعالیت من در زمینه فناوریهای دیجیتال بود و در حال حاضر 1 سال هست که به تیم کدام بروکر پیوستم. سمت من در کدام بروکر سردبیر مقالات و نویسنده حوزه فارکس و کریپتو هست.