در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه میکنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.
استراتژی معاملاتی چیست؟
به طور ساده استراتژی معاملاتی روشی برای تولید سیگنال معاملاتی است. یعنی روشی که کاربران استفاده میکنند تا از طریق آن یک سیگنال معاملاتی برای ورود و خروج به معامله را ایجاد کنند. معمولاً معاملهگران مبتدی از استراتژیهای ساده برای شروع استفاده میکنند، مثلاً از یک یا دو اندیکاتور استفاده میکنند، اما رفته رفته به این نتیجه میرسند که باید استراتژی خود را تکمیل کنند و آن را توسعه دهند.
البته توسعه استراتژی فقط مختص معاملهگران مبتدی نیست، با توجه به اینکه ممکن است بر اساس شرایط مختلف مدل بازار و ساختار حرکت جفت ارزها تغییر کند، معاملهگران حرفهای نیز دائماً در حال اصلاح و هماهنگ کردن استراتژی خود با بازار هستند.
فاکتورهای تعیین استراتژی معاملاتی
به صورت کلی استراتژیها به عناصر زیر وابسته هستند:
- انتخاب بازار: معاملهگران باید تعیین کنند که چه جفت ارزی را میخواهند معامله کنند و در خواندن آنها متخصص شوند.
- مالی: مباحث مالی مانند حجم ورود، میزان ضرر روزانه، میزان سود مد نظر، دراودان و … جز عناصری هستند که در طراحی استراتژی باید در نظر گرفته شود.
- نقاط ورود و خروج: معاملهگران باید قوانینی را تنظیم کنند که زمان ورود و خروج به یک موقعیت خرید یا فروش را تعیین کند.
- تاکتیکهای معاملاتی: در این مورد نحوه خرید و فروش جفت ارز انتخاب میکنند.
- روش معاملاتی: روشهای مختلفی مانند اسکلپ، دی ترید، لانگ ترید و … وجود دارد که قبل از ساخت استراتژی، باید آنها را مد نظر داشته باشند.
- شخصیت: شخصیت خود تریدر در نحوه انتخاب و همچنین اجرای یک استراتژی بسیار تاثیرگذار است و از قبل باید بررسی و انتخاب شود.
به طور کلی جزئیات بسیار بیشتر و ریزتری برای ساخت یک استراتژی کامل نیاز است، اما در قدم اولین موارد بالا را باید برای شروع ساخت یک استراتژی در نظر بگیرید.
چه زمان نیاز به تغییر استراتژی وجود دارد؟
زمانی که یک معاملهگر از تمامی قوانین پیروی میکند استراتژی خوب عمل خواهد کرد، اما گاهی هم وجود دارد که استراتژی شما بر اساس تغییر شرایط بازار دیگر جوابگو نیست. روشی که امروز کار میکند لزوماً فردا نیز کار نخواهد کرد. اگر یک استراتژی سودآور نباشد و نتایج مورد نظر را به همراه نداشته باشد، معاملهگران ممکن است باید چندین گزینه جایگزین در نظر بگیرند. از جمله مواردی که باید به تغییر استراتژی فکر کرد، موارد زیر است:
- تطبیق مدیریت ریسک با سبک معاملاتی: اگر نسبت ریسک به پاداش مناسب نباشد، ممکن است زمان تغییر استراتژیها فرا رسیده باشد.
- شرایط بازار در حال تغییر است: یک استراتژی معاملاتی ممکن است به روندهای خاص بازار بستگی داشته باشد، بنابراین در صورت تغییر، یک استراتژی خاص ممکن است منسوخ شود.
- درک مطلب: اگر تریدر به طور کامل، استراتژی خود را درک نکند، احتمال زیادی وجود دارد که آن استراتژی کارساز نباشد. زیرا اگر مشکلی پیش بیاید یا یک معاملهگر قوانین را نداند، اثربخشی استراتژی از بین میرود.
تغییر میتواند خوب باشد، اما تغییر یک استراتژی معاملاتی فارکس اغلب پرهزینه است. اگر استراتژی خود را زیاد تغییر دهید، ممکن است ضرر کنید. در کل شما نمیتوانید دائماً این کار را بکنید و باید بیشتر به توسعه استراتژی خود متمرکز باشید تا اینکه به طور کلی آن را تغییر دهید.
انواع استراتژی معاملاتی
شاید میلیونها نوع استراتژی در بازار فارکس وجود داشته باشد، اصولاً هر شخص باید استراتژی خاص خود را داشته باشد. اگر هم از استراتژی دیگران بخواهید استفاده کنید لازم است تا آن را بر اساس شرایط خود شخصیسازی کنید. بنابراین نمیتوان به طور مشخص انواع استراتژیهای معاملاتی را نام ببریم، اما پایه همه استراتژیها بر اساس این سه روش تحلیل است که میتوانند با هم نیز ترکیب شوند:
تحلیل فاندامنتال: تحلیل فاندامنتال یا بنیادی به روش تحلیلی گفته میشود که کاربر در آن به دنبال تحلیل ارزش ذاتی یک نماد معاملاتی در بلندمدت است. در این تحلیل بیشتر فاکتورهای اقتصادی در نظر گرفته میشود تا اینکه شرایط فعلی بازار. تحلیل تکنیکال به خوانش آمار، ارقام، نمودارها و اخبار اقتصادی وابسته است و بیشتر افراد متخصص در زمینه اقتصاد برای ایجاد معاملات بلندمدت از آن استفاده میکنند.
تحلیل تکنیکال: تحلیل تکنیکال مبتنی بر شاخصهای فنی بازار است، یعنی روی خود چارت تمرکز دارد و با استفاده از اندیکاتورها سعی میکند تا شرایط حال بازار را درک کرده و بر اساس اندیکاتورها ورود و خروج به معامله را انجام دهد.
تحلیل سنتیمنتال: این تحلیل مبتنی بر احساسات و شرایط معاملهگران بازار است. تحلیل سنتیمنتال یعنی تمرکز آن بر این است که در حال حاضر حس معاملهگران چیست نه اینکه واقعیت بازار چیست.
معاملهگران معمولاً از یک یا ترکیبی از سه روش تحلیلی بالا برای ساخت استراتژی استفاده میکنند، اما مبنای معاملات آنها نیز بر پایه یکی از سه روش زیر یا ترکیب آنها است:
معاملات اسکالپ: معاملات اسکالپ به معاملات بسیار سریعی گفته میشود که شبیه به نوسانگیری است و تریدرها با استفاده از آن باید نوسانات بازار را شکار کنند.
معاملاتی DayTrade: این معاملات که به آن روزانه نیز گفته میشود، حرکات متوسط در طول یک روز را شکار میکند. تریدرها در این روش به دنبال روندهای کوتاه مدت روزانه هستند و معاملاتشان بیش از یک روز باز نمیماند.
معاملات سوئینگ یا بلندمدت: معاملات سوئینگ یا بلندمدت شامل معاملاتی است که از یک روز تا حتی چند ماه ممکن است باز بماند. این مدل معاملات بیشتر توسط معاملهگران فاندامنتال انجام میشود. برای مطالعه بیشتر راجب سوئینگ تریدینگ روی مقاله سوئینگ تریدینگ چیست؟ کلیک کنید.