پارشال در فارکس چیست؟
پارشال (Partial Profit Taking) به یک تکنیک مدیریت ریسک در بازارهای مالی از جمله فارکس گفته میشود که با این تکنیک، تریدرها با بستن بخشی از پوزیشنهای باز خود، میتوانند سود خود را تضمین کرده و یا زیان را به حداقل برسانند. پس میتوان اینگونه گفت که تریدرها به جای بستن تمام پوزیشن به صورت یکباره، با پارشال این امکان را دارند که فقط مقدار مشخصی معامله را ببندند و سبک معاملاتی خود را بهینه کنند.
مثال پارشال در فارکس
تصور کنید، یک لات از جفت ارز GBP/JPY را به نرخ ۱.۴۴۴۰ خریدهاید و استاپ لاس (حد ضرر) خود را در ۱.۴۴۰۰ و تیک پروفیت (حد سود) خود را در ۱.۴۵۰۰ قرار دادهاید. همچنین میخواهید نصف پوزیشن خود را زمانی که قیمت به ۱.۴۴۶۵ رسید، ببندید و حد ضرر را به نقطه بدون ریسک ۱.۴۴۴۰ انتقال دهد.
حال وقتی از پارشال استفاده کنید؛ اگر GBP/JPY به نرخ ۱.۴۴۶۵ رسید، ۲۵ پیپ روی ۰.۵ لات معامله، سود گرفته شده دارید و حالا که در یک معامله بدون ریسک قرار دارید، احتمال اینکه باز هم سود کنید وجود دارد. همچنین اگر قیمت به ۱.۴۴۴۰ برگشت بزند، حد ضرر جدید شما فعال شده و سود همان ۲۵ پیپ خواهد بود. اگر هم قیمت به ۱.۴۵۰۰ برسد، حد سود برای ۰.۵ لات دیگر معامله فعال شده و سود ۶۰ پیپ میشود.
مزایای پارشال چیست؟
احتمالا تا الان، به بخشی از مزایای این تکنیک پی بردهاید. اما باید بدانید که پارشال مزایای بیشتری دارد که شامل موارد زیر است:
- محافظت از سود با بهکارگیری سود مرحله ای؛
- مدیریت و کاهش ریسک؛
- انعطاف پذیری و سازگاری؛
- کنترل احساسات و عواطف.
در ادامه هر کدام از مزایای پارشال در فارکس را به صورت مفصل توضیح خواهیم داد.
محافظت از سود با بهکارگیری سود مرحله ای
یکی از مزایای اولیه پارشال، محافظت از سود تثبیتشده تریدر است، زیرا با بستن بخشی از معامله، آنها میتوانند بخشی از سود خود را تضمین کرده و در عین حال در تحرکات بیشتر بازار هم شرکت کنند. پس این مکانیسم به کاهش اثر منفی برگشت و نوسانات بازار آن کمک میکند.
مدیریت و کاهش ریسک
بسته شدن بخشی از معامله، مدیریت ریسک موثری را در اختیار تریدرها میگذارد تا با بستن بخشی از پوزیشن خود، بهخصوص زمانی که بازار نشانههایی از تحرکات نامطلوب دارد، ریسک را کنترل کرده و سبد خود را متعادل کنند. این کار فشار بر روی مارجین را نیز کاهش میدهد.
انعطاف پذیری و سازگاری
همانطور که میدانید بازارها، دائم در حال تغییر هستند و یک استراتژی معاملاتی خوب، باید بر این اساس تطبیق داده شود. اینجاست که پارشال به کمک معاملهگران آمده و به آنها این امکان را میدهد که معاملات خود را در پاسخ به تغییرات بازار تنظیم کنند.
مثلا اگر معاملهگری در یک جفت ارز پوزیشن خریدی باز کرده باشد که دارای افزایش قابلتوجهی است، بهتر است به کمک پارشال، بخشی از موقعیت را برای تضمین سود خود ببندد و بخشی را برای جذب پتانسیل صعودی بیشتر باز بگذارد.
کنترل احساسات و عواطف
احساسات نقش مهمی در تصمیمگیری دارند. پس با کمک تکنیک بستن بخشی از پوزیشن، معاملهگران کنترل بهتری بر احساسات و عواطف خود پیدا میکنند. این تکنیک ساختاری را ارائه میکند که وسوسه خروج ناگهانی یا باز نگه داشتن پوزیشنها بیشتر از مرزهای منطقی، از بین برود. در مقاله مدیریت طمع در معاملات فارکس به این مورد بیشتر پرداختهایم.
معایب پارشال چیست؟
در حالی که تکنیک Partial Profit Taking مزایای متعددی دارد، معاملهگران باید از خطرات و معایب آن هم آگاه باشند:
- از دست رفتن سودها؛
- پیچیدگی اجرا؛
- افزایش هزینه های معاملاتی.
در ادامه توضیح خواهیم داد که هر کدام از این موارد، چگونه باعث افزایش ریسک معاملات میشوند.
از دست رفتن سودها
بستن سود جزئی، یعنی از سودهایی که در آینده به دست میآید، چشم پوشی کنیم. این سودها میتوانست در صورت داشتن کل موقعیت، به دست بیاید.
پیچیدگی اجرا
اجرای پارشال میتواند باعث افزایش پیچیدگی استراتژی های معاملاتی، به ویژه برای مبتدیان، شود. این کار به نظارت دقیق و تصمیمگیری درست نیاز دارد که تریدرهای مبتدی، ممکن است هنوز به آن نرسیده باشند.
افزایش هزینه های معاملاتی
هر بار اجرای پارشال، شامل اجرای معاملات اضافی است که منجر به افزایش هزینه های معاملاتی میشود. این هزینهها شامل اسپرد، کمیسیون و اسلیپیج در فارکس است.
نکات مهم درباره پارشال در فارکس
برای به کارگیری بهتر تکنیک پارشال، باید حتما نکات زیر را در نظر بگیرید و اجرا کنید:
- حد سود و ضرر و سطوح ریسک قابل قبول برای خود را تعریف کنید.
- روندهای بازار و عواملی که می تواند بر آن تاثیر بگذارد را زیر نظر داشته باشید.
- احساسات بازار و نقاط عطف بالقوه آن را بشناسید.
- قسمتی از پوزیشن را که می خواهید ببندید، از قبل تعیین کنید. این کار باید بر اساس سطوح قیمتی خاص، مانند حمایت و مقاومت، سطوح اصلاح فیبوناچی، یا میانگین متحرک باشد.
- حتما حد توقف ضرر را هم برای موقعیت اولیه و هم برای موقعیت باقیمانده پس از پارشال تنظیم کنید.
- پیشرفت معاملات خود را مدام چک کنید، زیرا پویایی بازار ممکن است تغییر کرده و نیاز به تطبیق با استراتژی معاملاتی شما داشته باشد.
به عنوان مثال، اگر یک تریدر قصد دارد در معامله جفت ارز EUR/USD به سود ۱۰۰ پیپ دست پیدا کند، پس از رسیدن به بخش قابل توجهی از هدف، مانند ۷۰ یا ۸۰ پیپ، بخشی از موقعیت خود را میبندد. این رویکرد باعث میشود هم سود خود را تضمین کند و هم بخشی از معامله خود را باز بگذارید تا در صورت ادامه روند، سود بیشتری را به دست آورد. از طرفی دیگر؛ با این کار اگر ضرری هم اتفاق بیفتد، فقط روی بخش کوچکی از معامله خواهد بود و بخش اعظم آن تضمین شده است.
چه زمانی از پارشال استفاده کنیم؟
بستن سود جزئی (Partial Profit Taking)، معمولاً در استراتژی پوزیشن تقسیم شده استفاده میشود که معاملهگران میخواهند به تدریج از یک پوزیشن سودآور خارج شوند. آنها با این کار، یک پوزیشن بزرگ را به بخشهای کوچکتر تقسیم میکنند و هر قسمت را به مرور زمان میبندند. به این کار سودگیری مرحله ای نیز گفته میشود. همچنین در طول نوسانات بالا، معاملهگران از پارشال به عنوان یک تکنیک مدیریت ریسک پیشرفته استفاده میکنند.
معاملهگرانی که در استراتژیهای شکست یا برگشت تخصص دارند نیز، اغلب از پارشال استفاده میکنند. به عنوان مثال، اگر یک تریدر، شکست را از یک سطح مقاومت شناسایی کند، ممکن است تصمیم بگیرد که پس از وقوع شکست، بخشی از پوزیشن خود را ببندد تا سود خود را تضمین کند. همچنین در صورت وجود نشانههایی از تغییر روند، اخبار غیرمنتظره، داده های اقتصادی یا…، با بستن بخشی از یک موقعیت، از سود خود محافظت کرده و باعث کاهش زیان احتمالی میشوند.