طمع در ترید چیست؟
طمع را میتوان به عنوان میل شدید به چیزی توصیف کرد و در روانشناسی معامله گری (Trading Psychology)، اغلب به صورت میل شدید به کسب سود تعریف میشود. متاسفانه، طمع بیشتر از اینکه به معاملهگران کمک کند، یک مانع است. این احساس به راحتی میتواند معاملات خوب را به بد و معاملات بد را به معاملات بدتر تبدیل کند.
طمع بر بسیاری از معاملهگران در بازار فارکس تاثیر میگذارد. حرص و طمع، معاملهگران را مجبور به ریسکهای بیش از حد میکند تا طرح معاملاتی خود را نادیده بگیرند و به امید سود بیشتر، موقعیتهای ضررده خود را حفظ کند. طمع همچنین مانع از رضایت معاملهگران از دستاوردهای خود شده و آنها را به دنبال کردن اهداف غیرواقعبینانه و غیرمنطقی وادار میکند.
حرص و طمع وضعیت ذهنی شما را تغییر میدهد و باعث میشود اشتیاق به سود سریع (Desire for quick profit) داشته باشید و تمام تمرکز خود را برای به حداکثر رساندن آن به کار گیرید. معاملهگران طماع، اغلب معاملاتی را انجام میدهند که از قبل هرگز فکر اجرای آن را نمیکردند. همچنین طمع اغلب با دیگر احساسات در سایکل احساسی معامله گران همراه است، مانند ترس (Fear)، پشیمانی، حسرت و غرور! به همین دلیل است که یادگیری نحوه مدیریت ترس و غلبه بر غرور نیز ضروری میباشد.
مثالی از تاثیر طمع در معامله گری
نمودار زیر نمونه ای از تاثیر منفی طمع در معاملات فارکس را نشان میدهد. این نمودار نشان میدهد که یک معاملهگر پس از کندل صعودی بزرگ، یک موقعیت خرید به جفت ارز EUR/USD (فلش آبی اول) وارد میکند، به این امید که آن بازار به سمت بالاتر حرکت کند. اما بازار به سمت پایین حرکت کرده و معاملهگر را در موقعیت زیانده قرار میدهد.
طمع ممکن است او را ترغیب کند که نه تنها موقعیت موجود را حفظ کند، بلکه زمانی که بازار نشانههایی از چرخش را نشان میدهد، یک موقعیت خرید جدید باز کند (فلش آبی دوم).
ایده آنها این است که خرید در این نقطه، یک معامله بازنده را به یک معامله برنده تبدیل میکند. علاوه بر این، چنین حرصی میتواند تریدر را کور کند، تا حدی که امکان معامله در جهت مخالف روند داشته باشد.
نشانه های طمع در فارکس
طمع یکی از مهمترین دشمنان ترید موفق است و میتواند معاملهگران را به سمت تصمیمگیریهای هیجانی و نادرست سوق دهد و ضررهای فراوانی به همراه بیاورد. این خصلت بر استراتژیهای کارساز هم تاثیر منفی میگذارد و باعث میشود حتی تریدرهای موفق هم به ناگهان حساب خود را از دست بدهند و مارجین کال شوند. بنابراین، بسیار مهم است که بدانید آیا شما در ترید کردن طماع و حریص هستید یا نه!
اگر نشانههای زیر را دارید، باید بدانید که در ترید کردن طمع دارید:
- معامله بیش از حد: اگر در مدت زمان کم معاملات زیادی انجام میدهید تا پول و سود زیادی به دست آورید، باید همین حالا از این کار دست بکشید!!! زیرا این کار منجر به تلفات گسترده میشود، این ریسک شما را افزایش میدهد و مدیریت موثر معاملات را دشوار میکند.
- استفاده از اهرم بالا: لوریج یا اهرم (Leverage) بالا نشان میدهد که شما دارید با پولی بیشتر از آنچه که میتوانید از دست بدهید، معامله میکنید. این پول از بروکر قرض گرفته میشود که در نهایت باعث زیانهای جبرانناپذیری خواهد شد. با لوریج بالا، حتی یک حرکت کوچک منفی در بازار، علیه شما خواهد بود.
- دنبال نکردن پلان معاملاتی خود: برنامه یا پلان معاملاتی (Trading Plan)، مجموعهای از قوانین است که باید هنگام معامله از آنها پیروی کنید. این پلن شامل نقاط ورود و خروج، قوانین مدیریت ریسک (Risk Management) و اهداف سود شما است. اگر برنامه خود را دنبال نمیکنید، احتمالاً دارید بر اساس حرص و آز خود تصمیم میگیرید که منجر به ضرر خواهد شد.
- عدم تضمین سود: بسیاری از تریدرها به امید کسب سود بیشتر، معاملات موفق خود را برای مدت طولانی نگه میدارند که این کار بسیار خطرناک است. حتما میدانید بازار در هر زمانی میتواند علیه شما شود، پس اگر همین الان سود خود را نبرید، خطر تبدیل آن به ضرر وجود دارد.
- ادامه دادن ضرر: یکی دیگر از اشتباهات رایج تریدرها این است که زیان (Loss) خود را نمیبندند. این کار اغلب به دلیل طمع است، زیرا نمیخواهند قبول کنند که اشتباه کردند. با این توصیف، حفظ معاملات بازنده منجر به زیان بیشتر و ورشکستگی (Bankruptcy) آنها میشود. بنابراین مهم است که ضرر خود را به سرعت کاهش دهید، معامله را ببندید و به معامله بعدی بروید.
دلایل طمع در معامله
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا معامله گران فارکس اغلب حریص هستند. برخی از آنها عبارتند از:
- اعتماد به نفس کاذب (Overconfidence): برخی تریدرها، پس از یک سری معاملات موفق، بیش از حد اعتماد به نفس پیدا میکنند و فکر میکنند که میتوانند همیشه بازار را شکست دهند یا حرکات آن را پیشبینی کنند. آنها همچنین ممکن است بر این باور باشند که مستحق سود بیشتری هستند یا از سایر معاملهگران باهوشترند.
- ترس جا ماندن از بقیه (FOMO): برخی افراد و تریدرها دچار ترس جا ماندن از بقیه یا FOMO هستند. آنها فکر میکنند در کار، تفریح و زندگی از بقیه افراد عقبتر هستند. بنابراین بدون تجزیه و تحلیل مناسب، وارد معاملات میشوند تا فقط بتوانند سود کسب کند. این مورد به نوعی تبدیل به حسادت یا رقابت میشود که طبعات جبرانناپذیری بر زندگی و کار افراد خواهد داشت.
- حسرت: احساس حسرت پس از از دست دادن فرصتها، باعث میشود که تریدرها باز هم مرتکب اشتباه شوند. آنها ممکن است، ضرر یا سودهای از دسترفته خود را با ریسکهای بزرگتر یا انجام معاملات بیشتر جبران کنند.
- خستگی و کسالت: خستگی از استراتژی سابق خود، یکی دیگر از دلایل طمع است، زیرا تریدرها ممکن است به دنبال هیجان یا تنوع در بازار باشند. همچنین آنها ممکن است از این مسئله ناراضی باشند که چرا استراتژی آنها تا به اکنون سودآوری لازم را نداشته است.
با بررسی و رعایت نکات بالا می توانید از طمع در معامله جلوگیری کنید.