یکی ازعمدهترین تفاوتهای بین معامله گران مبتدی و حرفهای، در مدیریت مالی است که سبب میشود برخی سودده باشند و برخی دیگر ضررده. یکی از مهمترین شاخههای مدیریت مالی، مدیریت ریسک است. مدیریت ریسک مجموعهای از اقدامات بازدارنده است که معاملهگران انجام میدهند تا حد امکان بتوانند ریسک سیستماتیک معاملات خود را کاهش دهند. ما در این مقاله به بررسی راهکاریهای عملی در زمینه مدیریت ریسک خواهیم پرداخت. با ما همراه شوید.
فهرست مطالب
در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه میکنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.
مدیریت ریسک در فارکس چیست؟
مدیریت ریسک در بازار فارکس به استراتژی ضد ریسک با مجموعهای از قوانین گفته میشود که سعی دارد تا ریسک کلی حضور شما در فارکس را به حداقل برساند. ایجاد یک روش برای مدیریت ریسک به کار زیاد و تست نیاز دارد، هرچند که مدیریت ریسک بین تریدرهای مبتدی تا حد زیادی غیر ضروری تلقی میشود، اما این کار کمک میکند تا بتوانید ریسکهای معاملاتی خود را به شدت کنترل کنید و تاثیر معاملات ضررده روی کل سرمایهگذاری خود را کاهش دهید. همانطور که گفتیم بدون استراتژی، نمیتوانید به درستی ریسک موجود در معاملات خود را به حداقل برسانید.
البته، بسته به نیازها و ترجیحات شما، استراتژیهای مدیریت ریسک میتواند در هر نوع استراتژی که برای معاملات استفاده میکنید، متفاوت باشد.
ریسکهای بازار فارکس چیست؟
فارکس یک بازار بسیار بزرگ و به همان اندازه پرخطر است. از ریسکهای معاملاتی گرفته تا ریسکهای فنی که سر راه معاملهگران قرارمیگیرد، میتواند ضررهای گوناگونی را به آنها وارد کند. در ادامه چند نمونه از مهمترین ریسکهای بازار فارکس را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
ریسک نقدینگی؛
ریسک عملیاتی؛
ریسک قانونی؛
ریسک بازار.
در ادامه به بررسی بیشتر موارد ذکر شده میپردازیم:
ریسک نقدینگی:
ریسک نقدینگی به در دسترس نبود یک نماد معاملاتی برای معامله در آن لحظه گفته میشود. شاید در بازار فارکس به ندرت به این ریسک برخورد کرده باشید، اما اگر از یک کارگزاری سطح پایین استفاده کنید، برخی اوقات دیدهاید که معامله شما باز یا بسته نمیشود. یکی از علتهای این مسئله کمبود نقدینگی از طرف تامینکننده بروکر شماست.
ریسک عملیاتی:
این ریسک از نوع فنی است و به کیفیت اتصال شما به بازار مرتبط میشود. مثلاً قطعی اینترنت، قطعی برق، قطع شدن vps و … این مدل ریسک فنی در کاربران ایرانی به شدت رایج است. فرض کنید یک معامله با حجم بالا را باز کردهاید و قبل از اینکه استاپ لاس آن را تعریف کنید، برق شما قطع میشود.
همین اتفاق ساده میتواند ظرف چند ثانیه حساب شما را کال مارجین کند.
ریسک قانونی:
این ریسک مربوط به ارائهدهندگانی است که از مجوزهای لازم برخوردار نیستند، یعنی بروکرهایی که یا مجوز ارائه خدمات به کاربران ایرانی را ندارند یا به طور کلی اجازه حضور در بازار را از طریق یک رگوله معتبر دریافت نکردهاند. در سالهای اخیر خبر کلاهبرداری بروکرهای زیادی را شنیدهایم، پس یکی از مهمترین ریسکهای بازار فارکس برای کاربران ایرانی همین مسئله است.
ریسک بازار:
خود بازار فارکس پر از ریسکهای مختلف است. در حالت عادی نمادها مسیر خود را طی میکنند، اما به محض ارائه یک اخبار اقتصادی، سیاسی یا رویدادهایی شبیه به جنگ ممکن است یکباره بازار دگرگون شود و نوسانات عجیب و غریب با کندلهای بسیار بزرگی دیده شود که بسیاری از معاملهگران را به ضررهای بزرگ برساند.
ریسکهای بازار فارکس عواملی هستند که ممکن است رخ دادن آنها باعث ضررهای بزرگ در بازار فارکس برای شما شود. خود بازار مالی دارای ریسک است و علاوه بر آن ریسکهای جانبی مانند ریسک فنی، ریسک سیاسی، ریسک قوانین و … وجود دارد که احتمال ضرر شما در بازار را افزایش میدهد.
مواردی که در استراتژیهایی برای مدیریت ریسک باید رعایت کنید
آموزش مدیریت ریسک در فارکس و استراتژیهای مدیریت ریسک در بازار فارکس که میتواند تا حد بسیار زیادی ریسکهای شما را کنترل کند، کار پیچیدهای نیست.
ما در ادامه چند استراتژی و قدمی که باید برای مدیریت ریسک خود استفاده کنید را شرح خواهیم داد:
مشخص کردن همزمان حد ضرر؛
استفاده از Trailing Stop Loss؛
ریسک های فنی را کاهش دهید.
در ادامه به بررسی بیشتر موارد ذکر شده میپردازیم:
مشخص کردن همزمان حد ضرر
هرگز ابتدا ترید خود را باز نکنید و سپس استاپتان را تعیین کنید! بلکه همزمان با باز کردن سفارش باید حداقل حد ضرر خود را مشخص باشد. همانطور که گفتیم ریسکهای سیستماتیک، فنی و حتی ریسکهای بازار در کسری از ثانیه میتواند شما را وارد ضررهای بزرگ کند. بنابراین از پندینگ اوردرهایی برای ورود به معاملات استفاده کنید که قبل از ورود به معامله استاپ شما مشخص شده باشد. برای پیشگیری از ضرر در فارکس میتوانید مقاله اشتباهات رایج معاملهگران در بازار فارکس را مطالعه کنید.
استفاده از Trailing Stop Loss
بسیاری از ضررهای شما ناگهانی است و ممکن است یک بار بخش زیادی از سودتان را از بین ببرد. هیچوقت منتظر نباشید تا بازار به حد سود شما برخورد کند، همیشه در حالی که در سود هستید و قیمت به حد سودشما نزدیک میشود. ترلینگ استاپ را فعال کنید.
این گزینه به صورت خودکار استاپ شما را در سود (به ازای هر میزان پیپ که تعیین کردهاید) بالا میبرد و کمک میکند تا در صورت برگشت بازار کل سود خود را از دست ندهید.
ریسک های فنی را کاهش دهید
یکی از مهمترین فاکتورهای شما کاهش ریسکهای فنی است، برای این کار حتماً از دو اینترنت مختلف استفاده کنید تا در صورت قطعی اینترنت اول بتوانید فوراً به اینترنت دوم متصل شوید. اگر از VPS استفاده میکنید، حتماً نسخه مناسب و پر سرعتی را تهیه کنید زیرا تاخیر در VPS ها یکی از مشکلات رایج معاملهگران است. نکته بعدی استفاده از یک ups خانگی برای ذخیره کردن برق است تا در صورت قطع شدن برق اتصال شما به بازار مختل نشود. برای مطالعه روش های مدیریت سرمایه در فارکس کلیک کنید.
داشتن برنامه مدیریت مالی
متاسفانه برنامه مدیریت مالی چیزی است که بیشتر تریدرهای تازهکار آن را نادیده میگیرند. شما حتماً نیاز به یک برنامه جامع برای مدیریت مالی دارید که اولاً تعیین کند در یک روز چه میزان حق ضرر را دارید، دوما مشخص کند که روی هر معامله چه میزان اجازه ضرر کردن دارید. این دو گزینه دیتایی به شما میدهد که بر اساس آن میتوانید حجم ورود به معامله، میزان حد سود و ضرر، میزان لوریج و مارجین شما را تعیین میکند.
فراموش نکنید که حد ضرر دوست شماست نه دشمن، زیرا پایبند بودن به حد ضرر کمک میکند تا در بازار بمانید. برای مثال اگر حد ضرر شما 1% در روز باشد و آن را رعایت کنید. شما 100 روز که پشت سر هم ضرر کنید کل سرمایه را از دست خواهید داد، یعنی پایبندی به حد ضرر 100 روز شما را در بازار حفظ میکند، اما تریدرهای تازهکار که چنین مسئلهای را رعایت نمیکنند ممکن است حتی در یک روز کل سرمایه خود را از دست بدهند. پس هنگامی که میخواهید یک برنامه مدیریت مالی بنویسید این موارد را در نظر بگیرید:
مشخص کردن حد ضرر روزانه – کلی؛
مشخص کردن حجم ورودی؛
تعیین دقیق اهرم معاملاتی؛
کنترل احساسات.
در ادامه به بررسی بیشتر موارد ذکر شده خواهیم پرداخت:
مشخص کردن حد ضرر روزانه – کلی:
شما باید با خودتان روراست باشید، چقدر حاضرید در یک معامله ضرر ده باشید؟ چه میزان به لحاظ عددی روی روحیه شما تأثیر نمیگذارد؟ مثلاً وقتی بالانس شما 100 دلار است اگر در یک معامله 10 دلار ضرر کنید 10% کل بالانس را از دست دادهاید و دچار استرس میشوید چون اگر 5 معامله متوالی ضرر کنید 50% ضرر ده میشوید. پس مشخص کنید که در طول یک روز و همچنین در هر معامله چقدر میتوانید ضرر تحمل کنید. بعد از تعیین دقیق حد ضررتان، به هیچوجه حد ضرر را دستکاری نکنید.
مشخص کردن حجم ورودی:
شما نمیتوانید در هر معامله با یک حجم ثابت وارد شوید، ممکن است یک ترید ایجاب کند که حد ضرر بزرگی داشته باشد، پس اگر با حجم قبلی خود که بالا بوده وارد شوید میزان ضررتان بسیار بزرگ میشود. حجم هر معامله را مانند یک تریدر حرفهای از میزان ریسک روزانه، ریسک هر معامله و حد ضرر تعیین کنید. از آنجا که ممکن است اینجا برای شما کمی پیچیده باشد.
بهتر است از ماشین حسابهای تعیین حجم در فارکس استفاده کنید تا بر اساس دیتای ورودی شما حجم را مشخص کند. برای استفاده از ماشین حساب های فارکس کلیک کنید.
تعیین دقیق اهرم معاملاتی:
یکی از مهمترین فاکتورهای شما تعیین اهرم مناسب است، اهرمباید بر اساس مدیریت مالی و همچنین استراتژی معاملاتی و بالانس شما تعیین شود. اهرمهای بالا به سرعت باعث ضرر شما میشوند. پیشنهاد ما این است که اهرم را نیز از طریق ماشین حساب اهرم به صورت دقیق مشخص کنید تا اهرم یا لوریج معاملاتی شما نه کم باشد و نه بیش از حد زیاد.
کنترل احساسات:
مشخصاً یکی از فاکتورهای مهم که کاربران را وارد ضرر میکند کنترل احساسات است. باید به این درک برسید که ضرر بخشی از بازار است. اگر با یک یا چند ضرر بخواهید از حالت روحی نرمال خارج شوید و به دنبال جبران ضررها باشید، به طور قطع ضررهای بیشتری خواهید کرد. اشتباهی که معمولاً در تریدرهای تازهکار دیده میشود. بنابراین روی این مسئله نیز باید کار کنید تا بتوانید بدون دخالت احساسات روی معاملات و استراتژی خود پایبند باشید.
آنچه در مقاله چگونگی مدیریت ریسک در بازار فارکس خواندیم:
در مقاله مدیریت ریسک با ریسکهای عمده بازار که برخی از آنها ویژه کاربران ایرانی است آشنا شدید، از ریسکهای فنی گرفته تا ریسکهای خود بازار و رفتار معاملهگر همه عواملی هستند که میتوانند باعث بالا رفتن ریسک شما در بازار فارکس شوند. ریسکی که اگر برای آن برنامه و استراتژی نداشته باشید میتواند سرمایه شما را به خطر بیندازد.
به هیچوجه ریسکهای فنی و همچنین معاملهگری را دست کم نگیرید. اگر تازهکار هستید و توان نوشتن برنامه مدیریت مالی را ندارید حتماً از یک تریدر باتجربه برای این کار کمک بگیرید زیرا شما با دو ریسک عمده در بازار روبهرو هستید، ریسک معاملاتی که خودتان آن را برنامهریزی میکنید و ریسکهای اصلی بازار. پس برای هر دو این ریسکها باید استراتژی کاربردی داشته باشید.
سوالات متداول
بیشترین ریسک بازار برای کاربران ایرانی چیست؟
ریسک قطعی برق و اینترنت یکی از مهمترین ریسکهای کاربران ایرانی است که سبب میشود معاملات شما باز بماند و نتوانید آنها را کنترل کنید.
برای کنترل ریسک مالی در بازار چه کاری باید انجام دهیم؟
کنترل مالی در بازار فارکس نیازمند داشتن برنامه مدیریت مالی است. این برنامه شامل حد ضرر کلی، حد ضرر روزانه در هر معامله، تعیین میزان حجم، لوریج، مارجین و … است.
چطور ریسک معاملاتی خود را کاهش دهیم؟
با داشتن یک برنامه مالی که نقاط ورود و خروج دقیق را مشخص کند، همچنین داشتن ابزارهای فنی مناسب، استراتژی ترلینگ استاب و … که همه آنها به مدیریت مالی مربوط میشوند میتوانید ریسک یک معامله را کاهش دهید.