خانه > کالج کدام بروکر > فارکس چیست؟ چگونه در فارکس کسب سود کنیم؟

فارکس چیست؟ چگونه در فارکس کسب سود کنیم؟

فارکس یک بازار مالی قدیمی در جهان است که برای تبدیل و تعیین قیمت جفت ارزها در برابر یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق آخرین آمارهای بین‌المللی روزانه حدود 7.5 تریلیون دلار گردش مالی در بازار فارکس وجود دارد. در این مقاله قصد داریم بازار فارکس را به صورت کامل مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم پس تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

فارکس چیست

فهرست مطالب

در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه می‌کنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.

فارکس بزرگ‌ترین بازار غیر متمرکز در جهان است که از شبکه ۳ بانک بزرگ جهان ایجاد شده است، به این معنا که تمامی معاملات از طریق کارگزاری‌ها به این بانک‌های جهانی فرستاده می‌شوند. به طور کلی بازار فارکس محلی برای داد و ستد ارزها در برابر یکدیگر است و هیچ بازار مرکزی ندارد. در این بازار تمامی معاملات به صورت OTC یعنی الکترونیکی و بدون نیاز به یک صرافی متمرکز انجام می‌شود. همان‌طور که احتمالاً می‌دانید از دیگر ویژگی‌های بازار فارکس ۲۴ ساعته بودن آن از روز دوشنبه تا جمعه است که سبب شده هر فردی در هر نقطه از جهان بتواند به‌راحتی در آن فعالیت کند.

فارکس چیست
بازار فارکس بزرگترین بازار مالی جهان است که بیش از ۵ تریلیون دلار تراکنش مالی دارد.

سبک کار بازار فارکس به این صورت است که شما یک ارز را در برابر ارز دیگری معامله می‌کنید. نماد تمامی این ارزها به‌صورت جفت نوشته می‌شوند که به آن‌ها جفت ارز گفته می‌شود. برای مثال نماد (EUR/USD) به معنای معامله نماد EURO یورو در برابر USD دلار است. به همین دلیل این بازار دو طرفه بوده یعنی شما هر نماد را می‌توانید هم به صورت خرید (BUY) و هم به صورت فروش (SELL) معامله کنید که جز ویژگی‌های منحصربه‌فرد بازار فارکس است. برای آموزش نحوه معامله در فارکس می‌توانید مقاله معامله در فارکس به چه صورت است؟ را مطالعه کنید.

چگونه وارد فارکس شویم؟

ورود به فارکس بسیار آسان است. کارگزاری‌ها یا همان بروکرهای معتبری در جهان وجود دارند که کار اتصال شما به بازار فارکس را انجام می‌دهند. شما برای ورود به فارکس باید ابتدا درون یک کارگزاری ثبت نام کنید. پس از واریز اولین وجه به شما یک اکانت روی پلتفرم‌های معاملاتی متنوع مانند متاتریدر داده می‌شود. شما با رمز عبور و کلمه کاربری اختصاصی که از بروکر دریافت کرده‌اید می‌توانید به آن پلتفرم ورود کرده و در فارکس معامله کنید. حالا که متوجه شدید چگونه وارد فارکس شویم، باید در نظر داشته باشید که بدون کسب مهارت کافی، این بازار بسیار خطرناک است و می‌تواند به‌سرعت سرمایه شما را از بین ببرد. برای انتخاب بروکر مناسب روی لینک بروکر های معتبر بزنید.

تاریخچه بازار فارکس

در سال ۱۹۴۴ و بعد از دو جنگ جهانی، یک کنفرانس بین‌المللی در سازمان ملل برای ارائه راهکارهای اقتصادی جهت ترمیم وضعیت مالی بد کشورها تشکیل شد. در پایان این کنفرانس توافق‌نامه برتون وودز امضا شد که بر اساس آن، آمریکا هر اونس طلا را برابر با ۳۶ دلار قرار داد و کشورهای جهان نیز دلار را به‌عنوان ارز ذخیره و داد و ستد جهان پذیرفتند. چندین سال بعد بود که این سیستم نیز با شکست مواجه شد و در سال ۱۹۷۱ آمریکا از این قرارداد خارج شد. پس از بحث‌های مکرر میان کشورهای مهم جهان، “سیستم شناور” که پایه‌های اولیه فارکس امروزی است ایجاد شد، اما در آن بازار فقط بانک‌های مرکزی و برخی شرکت‌های بزرگ که فعالیت بین‌المللی داشتند می‌توانستند به مبادله پایاپای ارزها در برابر یکدیگر بپردازند و تاریخچه بازار فارکس در این زمان استارت خورد.

در اوایل ۱۹۹۰ میلادی با رشد ضریب نفوذ اینترنت و کامپیوترهای خانگی، درهای بازار فارکس رفته‌رفته به سمت شرکت‌های بیمه، سرمایه‌گذاری و … باز شد و به‌مرور مردم عادی نیز اجازه پیدا کردند که در بازار فارکس فعالیت داشته باشند. برای مطالعه بیشتر راجب بخش پایه فارکس می‌توانید به مقاله آموزش مقدماتی فارکس مراجعه کنید.

ساعت کاری فارکس چگونه است؟

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های بازار فارکس ۲۴ ساعته بودن آن است. در طول روز که خورشید از شرق طلوع می‌کند و به سمت غرب می‌رود تا غروب کند، بازار فارکس در کشورهای مختلف باز و بسته می‌شود، پس این بازار باید به صورت ۲۴ ساعته کار کند تا همه مردم جهان بتوانند از آن استفاده کنند. در این بین ۵ منطقه زمانی مهم در بازار فارکس وجود دارد که به آن‌ها سشن‌های اصلی معاملاتی می‌گویند و به نوعی حجم بازار را بالا نگه داشته‌اند. در جدول زیر سشن‌های معاملاتی اصلی و ساعت باز و بسته شدن آن‌ها به وقت ایران را مشاهده خواهید کرد:

سشن معاملاتیزمان باز شدنزمان بسته شدن
سیدنی۱۰:۳۰ AM۰۷:۳۰ PM
توکیو۱۱:۳۰ AM۱۲:۳۰ AM
فرانکفورت۰۴:۳۰ PM۰۸:۳۰ AM
لندن۱۲:۳۰ AM۱۰:۳۰ AM
نیویورک۰۲:۳۰ AM۰۷:۳۰ PM

به این ترتیب است که بازار فارکس از دوشنبه با باز شدن سشن سیدنی تا جمعه نیمه شب با بسته شدن بازار نیویورک به صورت ۲۴ ساعته فعالیت می‌کند.

هزینه های معاملاتی در فارکس

در فارکس کارگزاری‌ها از دو طریق کسب درآمد می‌کنند، یکی اسپرد و دیگری کمیسیون. در واقع کارگزاری‌های واقعی و اصلی که مارکت میکر نیستند و معاملات شما را مستقیماً به بانک‌های جهانی می‌فرستند، فقط از این دو طریق می‌توانند سوددهی داشته باشند. 

اسپرد و کمیسیون هزینه معاملاتی بروکرها
بروکرها از طریق اسپرد و کمیسیون کسب درآمد می‌کنند.

اما بیایید بررسی کنیم که این دو مورد دقیقاً چه چیزی هستند:

اواخر دهه 90 میلادی بود که بازار فارکس به صورت عمومی امکان معامله و سرمایه‌گذاری به هر کاربری که در یک بروکر حساب ایجاد می‌کند را داد. این بازار امروزه بیش از 7.5 تریلیون دلار گردش مالی روزانه دارد.

اسپرد

زمانی که شما چارت معاملاتی را باز می‌کنید، هم‌زمان در حال مشاهده دو قیمت هستید که باهم یک فاصله نوسانی دارند، به این دو قیمت ASK و BID گفته می‌شود.

اسپرد
برای بدست آوردن میزان اسپرد هر نماد باید قیمت Bid و Ask را از هم کم کنیم تا میزان اسپرد با واحد پیپ بدست آید.

تفاوت و اختلاف بین این دو که با پیپ سنجیده می‌شود را اسپرد می‌گویند که توسط معامله‌گران هنگام معاملات پرداخت خواهد شد. برای اطلاعات بیشتر راجع‌به اسپرد، مقاله اسپرد چیست؟ را مطالعه کنید. 

کمیسیون

برخی از حساب‌های معاملاتی در فارکس، اسپرد بسیار پایینی دارند اما در عوض کارگزاری یک کارمزد برای ایجاد معامله از شما می‌گیرد که به آن کمیسیون گفته می‌شود. کمیسیون معمولاً به ازای هر لات گرفته می‌شود، مثلاً کارگزاری اعلام می‌کند که به ازای هر 1 لات معامله در این حساب، شما باید 3 دلار کمیسیون بپردازید. البته همه حساب‌های معاملاتی کمیسیون ندارند.

زمان لازم برای یادگیری فارکس چقدر است؟

چقدر طول می کشد تا فارکس را یاد بگیریم؟ پاسخ متغیر است و به تمایل فرد به یادگیری و تلاش او برای یادگیری بستگی دارد. با این حال، اکثر معامله‌گران فارکس توافق دارند که حداقل شش ماه تا یک سال طول می‌کشد تا در معاملات فارکس مهارت پیدا کنید. در برخی از تریدرها ممکن است این زمان بیشتر طول بکشد، در حالی که برخی دیگر ممکن است سریعتر یاد بگیرند. پس با صبر، انضباط و کار سخت، هر کسی می تواند معامله در فارکس را یاد بگیرد و به یک معامله‌گر موفق تبدیل شود. برای مطالعه بیشتر راجب این موضوع روی مقاله زمان لازم برای یادگیری فارکس چقدر است؟ کلیک کنید.

بازار فارکس برای ایرانی‌ها

از سال 1380 بود که زمزمه‌ها در مورد بازار فارکس در ایران شنیده شد، اما حدوداً در سال 1386 و پس از ریزش سنگین بورس ایران، بسیاری تصمیم گرفتند که پول خود را خارج کرده و به سمت بازار فارکس ببرند. البته از آنجا که بازار فارکس بسیار سخت‌تر و تحلیلی‌تر بود، ضررهای بسیار هنگفتی را برای کاربران ایرانی به همراه داشت و عده زیادی اعلام کردند که این بازار کلاه‌برداری است. در همین حین بود که سازمان بورس ایران سرمایه‌گذاری و ارائه خدمات در فارکس را به‌صورت کامل ممنوع اعلام کرد، اما این مسئله سبب نشد تا حجم ورود پول از ایران به بازار فارکس کم شود. اما فقط ایران نیست که فارکس را ممنوع کرده است برای مشاهده فارکس در چه کشورهایی ممنوع است؟ کلیک کنید.

بعد از سال 1392 و با افزایش تحریم‌های بین‌المللی، بیشتر کارگزاری‌های حرفه‌ای ارائه خدمات به کاربران ایرانی را متوقف کردند. به همین دلیل امروزه فقط کارگزاری‌های سطح پایین یا آن‌دسته از بروکرهایی که رگوله ضعیفی دارند به ایرانیان خدمات می‌دهند که همین امر سبب شده است تا درصد کلاه‌برداری در بازار فارکس برای ایرانیان به‌شدت افزایش پیدا کند. برای اینکه بدانید آیا بازار فارکس مناسب شما است یا خیر، ما توصیه می‌کنیم مقاله بازار فارکس مناسب چه افرادی است؟ را مطالعه کنید.

میزان حجم معاملات فارکس

طبق آخرین آمار ارائه‌شده از سه بانک اصلی توکیو، لندن و نیویورک، حجم معاملات فارکس حدود 7.5 تریلیون دلار در روز است. میزان حجم معاملات فارکس سبب شده است تا این مارکت به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار غیرمتمرکز جهان شناخته شود. چرا باید در فارکس سرمایه گذاری کرد؟ برای مطالعه این مقاله کلیک کنید.

مزایا و معایب بازار فارکس

این بازار با تمام ویژگی‌های خود دارای مزایا و معایب مختلفی است که ما سعی می‌کنیم مهم‌ترین آن‌ها را به‌صورت خلاصه نام ببریم:

مزایا

  • معاملات 24 ساعته؛
  • اهرم معاملاتی بالا؛
  • امکان ورود با کمترین میزان حجم سرمایه؛
  • امکان استفاده از کپی ترید و پم تریدینگ برای سرمایه‌گذاران مبتدی؛
  • امکان ایجاد چندین اکانت؛
  • ابزارهای معاملاتی متنوع؛
  • امکان استفاده از ربات‌ها معامله‌گر خودکار؛
  • حجم بالا و نقد شوندگی آنی؛
  • دو طرفه بودن بازار.

معایب

  • ریسک بالای بازار؛
  • نیاز به آموزش؛
  • عدم شفافیت (در بروکرهای مارکت میکر)؛
  • فرایند پیچیده قیمت‌گذاری.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، مزایای بازار فارکس به معایب آن برتری دارد. در صورت علاقه می‌توانید مقاله تفاوت فارکس و فیوچرز را مطالعه کنید.

ویژگی‌های بازار فارکس

اگر بخواهیم به ویژگی‌های مهم بازار فارکس اشاره کنیم، می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • حجم بسیار بالای گردش مالی؛
  • نقد شوندگی فوری؛
  • 24 ساعته بودن بازار؛
  • وجود دارایی‌های معاملاتی متنوع؛
  • ایجاد فرصت درآمدزایی بی‌نهایت؛
  • امکان معاملات دو طرفه؛
  • و… .

اگر علاقه مند هستید مقاله آیا فارکس شرط بندی است؟ را مطالعه کنید.

آنچه در مقاله فارکس چیست خواندیم:

همان‌طور که در مقاله فارکس چیست متوجه شدید؛ این بازار یک بازار غیر متمرکز بین‌المللی است که روزانه 7.5 تریلیون دلار گردش مالی دارد و کاربران از هر نقطه دنیا تنها با ثبت نام در یک کارگزاری می‌توانند وارد آن شوند. در بازار فارکس شما نمادهای معاملاتی تشکیل‌شده از دو ارز را که با نام “جفت ارز” شناخته می‌شوند، مورد معامله قرار می‌دهید. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های بازار فارکس می‌توان به حجم بالا، دوطرفه بودن بازار، اتصال سریع، نقد شوندگی آنی و … اشاره کرد که این بازار را به شدت جذاب کرده است.

تبلیغات

مرتضی گودرزی
من از سال ۱۳۹۸ به صورت تخصصی همکاری خود را با بروکرها و مؤسسات آموزشی در حوزه مدیریت مالی و فارکس آغاز کردم…

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران