Overtrade چیست؟
منظور از Overtrade یا معاملات بیش از حد، خرید و فروشهای «بیش از حد» در طول معاملات است. «بیش از حد» تعریف استانداری ندارد و میزان آن به عوامل زیادی بستگی دارد که ما یکی یکی آنها را بررسی خواهیم کرد.
سبک معاملاتی و مفهوم اور تریدینگ
اینکه شما اورترید کنید به سبک معاملاتی شما نیز بستگی دارد، پس بگذارید یک بار سبکها را بررسی کنیم.
به طور کلی ۴ سبک معاملاتی داریم که عبارت اند از:
- معاملات اسکالپی؛
- معاملات روزانه؛
- سویینگ تریدینگ؛
- پوزیشن تریدینگ.
طبیعتا برای فردی که معاملات اسکالپ انجام میدهد، انجام ۵ معامله در روز حکم Overtrade را ندارد در حالی که اگر یک معاملهگر با سبک سویینگ تریدینگ ۵ معامله در روز انجام دهد قطعاً دچار پدیده «معاملات بیش از حد» شده است.
میانگین معاملات شما در بازههای زمانی یکسان
به سابقه معاملات خود مراجعه کنید. اگر تعداد معاملات شما در بازههای زمانی یکسان افزایش یافته است، بدین معناست که دچار Overtrade شدهاید. به طور مثال اگر پیش از این روزانه به طور میانگین ۵ معامله انجام میدادید و حال این عدد به ۱۵ معامله در روز رسیده، شما قطعاً در حال تجربهی پدیده «معاملات بیش از حد» هستید.
تفاوت Overtrade و Churning
این دو مفهوم در عمل بسیار شبیه هم هستند. در اصطلاحات بازارهای مالی زمانی که «معاملات بیش از حد» توسط خود فرد معاملهگر رخ دهد برای آن اصطلاح Overtrade را استفاده میکنیم، اما اگر این نوع معاملات توسط بروکر رخ دهد به آن Churning گفته میشود که البته عملی غیرقانونی است و عمده هدف آن افزایش مجموع کمیسیون دریافتی بروکر میباشد.
عوامل و علل شکل گیری Overtrade توسط معامله گر
اورترید توسط خود معاملهگر به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
دلایل شکل گیری Overtrade عبارت اند از:
- طمع و میل به سود بیشتر؛
- انتقام گیری از بازار؛
- فقدان مدیریت ریسک و نبود استراتژی معاملاتی؛
- اعتیاد به معامله؛
- توهم قطعیت در بازار.
در ادامه هریک از این عوامل را به طور کامل توضیح می دهیم
طمع و میل به سود بیشتر
طمع یک ویژگی شخصیتی است و اگر فرد معاملهگر در فارکس دارای این ویژگی باشد و آن را کنترل نکند، قطعاً میل به سود بیشتر میتواند منجر به انجام «معاملات بیش از حد» شده و نه تنها تمامی سود خود را از دست بدهد بلکه روز کاری خود را با ضرر پایان دهد. اعتماد به نفس پیش از حد از دلایل اصلی طمع در ترید می باشد.
انتقام گیری از بازار
گاهی ممکن است معاملهگر بنا به هر دلیلی در چند معامله متوالی دچار ضرر شده یا معاملات باز خود را در ضرر ببیند و عوامل روانی بر او غلبه کرده و به قصد انتقام گیری از بازار و جبران ضررهای خود دست به باز کردن معاملات حساب نشدهای بزند که نتیجهی آنها صرفاً ضرر بیشتر و بیشتر باشد.
فقدان مدیریت ریسک و نبود استراتژی معاملاتی
زمانی که فرد معاملهگر بدون مطالعه و آموزشهای علمی وارد دنیای فارکس شود، قطعاً یکی از نتایج آن نداشتن مدیریت ریسک و فقدان استراتژی معاملاتی و در نتیجه نداشتن حدی برای تعداد معاملات خواهد بود. در این شرایط تنها عامل تعیینکننده تعداد معاملات فرد میزان ریسکگریزی او خواهد بود. طبیعتاً هرچه معاملهگر از ریسکگریزی کمتری برخوردار باشد به شرایط over trade نزدیکتر خواهد شد.
اعتیاد به معامله
اعتیاد هم مانند طمع یک ویژگی شخصیتی است بدین معنا که برخی افراد پتانسیل بیشتری برای معتاد شدن به برخی امور دارند. حال این امر میتواند لذت خوردن شکلات باشد یا لذت ناشی از هیجان معامله در یک بازار جهانی با افت و خیزهای لحظهای قیمت. حال معاملهگری را تصور کنید که دچار اعتیاد به معامله است، چنین فردی نه به تنها به قصد سود بلکه به واسطه اعتیاد به هیجانات معاملهگری است که دست به معامله در فارکس میزند. طبیعی است که چنین فردی در اکثر روزهای خود فارغ از سبک معاملاتیاش دچار پدیده «معاملات بیش از حد» باشد.
توهم قطعیت در بازار
این عامل، نقطه مقابل «فقدان مدیریت ریسک و نبود استراتژی معاملاتی» است. بدین معنا که ممکن است فرد در تلهی علم و قطعیت خود گرفتار شود، یعنی یک استراتژی معاملاتی را به عنوان «استراتژی همیشه برنده» تلقی کرده و به طور مثال هر زمان اندیکاتور a و b سیگنال ورود بدهند دست به باز کردن معامله بزند. بنا به ذات بازار ممکن است برخی استراتژیها در کوتاه مدت در اکثر معاملات منجر به سود شوند، ولی چیزی به اسم «استراتژی همیشه برنده» وجود خارجی ندارد. معاملهگری که توان پذیرش ضرر در کنار سود را نداشته باشد و در تمامی معاملات خود انتظار سود را داشته باشد معمولاً دچار Overtrade و نهایتاً زیان خواهد شد.
انواع Overtrade
باید بدانید که خود اورتریدینگ هم انواع مختلفی دارد. پس با شناخت آنها میتوانید معاملات خود را بهتر مدیریت کنید. انواع اورتریدینگ عبارت اند از:
- اورترید اختیاری؛
- اورترید تکنیکال؛
- اورترید ماشه به دست.
اورترید اختیاری
این حالت زمانی است که معاملهگر به قصد بالا بردن انعطاف خود در معامله، کاملاً آگاهانه و به اختیار خود دست به باز کردن معاملات همزمان با اهرم و حجمهای متفاوت میزند. این تنوع و انعطاف مزایای خود را دارد اما معمولاً منجر به ضرر و زیان معاملهگر خواهد شد.
اورترید تکنیکال
این حالت رابطه تنگاتنگی با «توهم قطعیت در بازار» دارد، با این تفاوت که اورترید تکنیکال زمانی پیش میآید که فرد با اندک آگاهی تکنیکال، تصمیم خود را برای باز کردن معامله گرفته و از اندیکاتورها صرفاً جهت ایجاد اطمینان خاطر برای خود استفاده میکند. ادامهی این روند معمولاً منجر به ایجاد قواعد خودساختهی معیوبی میشود که در نهایت چیزی جز ضررهای پی در پی برای معاملهگر نخواهد داشت.