خانه > کالج کدام بروکر > شاخص GDP و نحوه تحلیل آن

شاخص GDP و نحوه تحلیل آن

GDP یک شاخص بسیار مهم در اقتصاد است که بر اساس میزان تولید ملی یک کشور در یک دوره زمانی خاص محاسبه می‌شود. این شاخص یک تصویر کامل از شرایط اقتصادی یک کشور را مشخص می‌کند و عموماً اقتصاد کشورها بر اساس آن سنجیده می‌شود. دلیل اهمیت GDP این است که روی تمامی شرایط و فاکتورهای اقتصادی در زمان حال و آینده تاثیرگذار است و همه سرمایه‌گذاران با اهمیت بالایی به داده‌های منتشرشده از آن نگاه می‌کنند. در این مقاله GDP را مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار خواهیم داد.

جی دی پی چیست؟

فهرست مطالب

در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه می‌کنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.

GDP چیست؟

GDP که به آن تولید ناخالص داخلی نیز گفته می‌شود، به ارزش پولی تمامی کالاهایی گفته می‌شود که در یک کشور تولید می‌شود. نرخ Gross domestic product یا همان GDP کمک می‌کند تا اندازه و میزان رشد اقتصادی یک کشور را به صورت کامل پیش‌بینی کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید.

GDP چیست؟
جی دی پی همان تولید ناخالص داخلی است.

تولید ناخالص داخلی را می‌توان به سه روش با استفاده از مخارج، تولید یا درآمد محاسبه و آن را برای تورم و جمعیت تنظیم کرد تا بینش عمیق‌تری از وضعیت اقتصادی ارائه دهد. در تولید ناخالص داخلی واقعی، تورم نیز در محاسبه آن در نظر گرفته می‌شود، در حالی که تولید ناخالص داخلی این مسئله را در نظر نمی‌گیرد. تورم به این دلیل در نظر گرفته می‌شود که در کشورهایی که تورم بسیار بالاست ممکن است حتی با کاهش تولید به دلیل گران‌تر شدن قیمت‌ها، اینگونه نشان دهد که GDP بالا می‌رود، اما این مسئله واقعی نیست و در فاکتورهای محاسباتی سرمایه‌گذاران محاسبه نمی‌شود. اگر علاقه زیادی به تحلیل فاندامنتال دارید به مقاله تحلیل فاندامنتال چیست؟ مراجعه کنید.

انواع GDP

همان‌طور که گفتیم انواع مختلفی از GDP وجود دارد که یکی یکی آنها را به شما توضیح خواهیم داد:

  1. GDP نرمال؛
  2. GDP واقعی؛
  3. GDP سرانه؛
  4. نرخ GDP.

در ادامه تمامی موارد بالا را بررسی خواهیم کرد:

GDP نرمال:

این نوع GDP با استفاده از نرخ تورم و کم نکردن آن محاسبه می‌شود. یعنی علاوه بر میزان رشد تولید ناخالص داخلی، ممکن است تورم نیز قیمت‌ها را بالا ببرد اما در این مدل محاسبه می‌شود.

GDP واقعی:

در تولید ناخالص واقعی یعنی GDP واقعی بدون تورم محاسبه می‌شود، یعنی در نهایت پس از محاسبه کل تولید ناخالص ملی بین دو زمان مختلف مثل در دو ماه یا دو سال متفاوت، نرخ تورم نیز محاسبه و از میزان ارزش پولی آن کم می‌شود. این مدل محاسبه نرخ GDP در واقع واقعی‌ترین و سالم‌ترین نرخ GDP است.

GDP سرانه:

تولید ناخالص داخلی سرانه به مدل محاسبه میزان تولید ناخالص داخلی به ازای هر نفر از جمعیت کشور گفته می‌شود. این آمار نشان می‌دهد که میزان تولید به ازای درآمد هر فرد در اقتصاد چقدر است. این مدل را یا به صورت نرمال یا واقعی بدون تورم محاسبه می‌کنند. اگر تولید ناخالص سرانه یک کشور با سطح جمعیت پایدار در حال رشد باشد، نشان‌دهنده وضعیت مناسب اقتصادی برای مردمان آن کشور است.

نرخ GDP:

نرخ GDP در واقع میزان نرخ رشد تولید ناخالص داخلی را در مقایسه با سرعت رشد اقتصادی مقایسه می‌کند. این نرخ معمولاً به صورت درصد بیان می‌شود و سیاست‌گذاران اقتصادی بیشتر از آن استفاده می‌کنند. این نرخ برای سیاست‌گذاری در زمینه نرخ تورم و بیکاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر نرخ رشد تولید ناخالص داخلی تسریع شود، ممکن است سیگنالی باشد که اقتصاد در رشد بیش از حد است و بانک مرکزی ممکن است به دنبال افزایش نرخ بهره باشد.

روش های محاسبه GDP

محاسبه تولید ناخالص داخلی یک کشور شامل تمام مصرف خصوصی و عمومی، هزینه‌های دولتی، سرمایه‌گذاری‌ها، هزینه‌های ساخت‌وساز پرداخت‌شده و تراز تجاری خارجی می‌شود. از میان تمام اجزایی که تولید ناخالص داخلی یک کشور را تشکیل می‌دهند، تراز تجاری خارجی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تولید ناخالص داخلی یک کشور زمانی افزایش می‌یابد که ارزش کل کالاها و خدماتی که تولیدکنندگان داخلی به کشورهای خارجی می‌فروشند از ارزش کل کالاها و خدمات خارجی که مصرف کنندگان داخلی خریداری می‌کنند، بیشتر شود که فرمول آن به شرح زیر است:

​GDP=C+G+I+NX

C= هزینه مصرف

G= هزینه دولتی

I= سرمایه گذاری

NX= خالص صادرات

روش‌های محاسبه GDP
محاسبه تولید ناخالص داخلی یک کشور شامل تمام مصرف خصوصی و عمومی، هزینه‌های دولتی، سرمایه‌گذاری‌ها، هزینه‌های ساخت‌وساز پرداخت‌شده است.

همه این عوامل به تولید ناخالص ملی کمک می‌کنند، به‌خصوص مخارج مصرف‌کننده بزرگ‌ترین مولفه تولید ناخالص ملی است که دو سوم تولید ناخالص داخلی آمریکا را به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان تشکیل می‌دهد.

GDP که به آن تولید ناخالص داخلی نیز گفته می‌شود، به ارزش پولی تمامی کالاهایی گفته می‌شود که در یک کشور تولید می‌شود. نرخ GDP کمک می‌کند تا اندازه و میزان رشد اقتصادی یک کشور را به صورت کامل پیش‌بینی کرده و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید.

تفاوت تولید ناخالص داخلی (GDP) و تولید ناخالص ملی (GNP)

به طور کلی تولید ناخالص داخلی GDP با تولید ناخالص ملی GNP تفاوت دارد و هر دو می‌تواند به عنوان یک شاخص مهم اقتصادی در نظر گرفته شود. GDP شامل ارزش ریالی تمامی کالاهای تولیدشده در داخل یک کشور چه توسط سرمایه‌گذاران خارجی و چه سرمایه‌گذاران خارجی است، اما GNP یا تولید ناخالص ملی، میزان پولی تولیدات داخلی در یک کشور فقط توسط تولیدکنندگان بومی را محاسبه می‌کند. مثلاً در کشوری مانند لوکزامبورگ تفاوت بسیار زیادی بین GDP و GNP وجود دارد، چون بیشتر تولیدکنندگان داخل آن کشور، خارجی هستند.

تاثیر GDP در اقتصاد چیست؟

GDP یک شاخص مهم برای سنجش میزان سلامتی، نرخ رشد اقتصادی و همچنین شرایط مالی یک کشور را نشان می‌دهد. این نرخ از آنجا حائز اهمیت است که به سرمایه‌گذاران این پیام را می‌دهد که می‌توانند به آینده اقتصادی یک کشور امیدوار باشند یا خیر! وقتی تولید ناخالص داخلی در حال رشد است، به‌خصوص اگر تورم مشکلی نداشته باشد، کارگران و کسب‌وکارها، به طور کلی وضعیت بهتری نسبت به زمانی دارند که این نرخ رو به کاهش است.

آنچه در مقاله نحوه پیش بینی و تحلیل GDP خواندیم:

GDP به تولید ناخالص داخلی یک کشور گفته می‌شود و به میزان ارزش پولی تمامی کالاهای تولیدشده در یک کشور اشاره دارد. در حال حاضر آمریکا بیشترین حجم تولید ناخالص داخلی در جهان را دارد. GDP یا همان تولید ناخالص داخلی با تولید ناخالص ملی فرق دارد، ولی گاها این دو باهم اشتباه گرفته می‌شوند. بالا رفتن آمار GDP که به صورت سه ماهه و یک ساله منتشر می‌شود، نشان‌دهنده رشد اقتصادی، بالا رفتن ارزش پول ملی یک کشور و … است که کمک می‌کند بفهمید اقتصاد یک کشور در حال رشد است.

تبلیغات

مرتضی گودرزی
من از سال ۱۳۹۸ به صورت تخصصی همکاری خود را با بروکرها و مؤسسات آموزشی در حوزه مدیریت مالی و فارکس آغاز کردم…

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران