انواع قراردادهای مالی
همانطور که گفتیم هر بازار میتواند قراردادهای مالی خاص خودش را داشته باشد، عموماً معاملهگران با قراردادهای زیر مواجه هستند:
- قرارداد آتی؛
- قرارداد سواپ؛
- قرارداد آپشن.
البته به طور کلی صدها مدل مختلف قراردادهای مالی وجود دارد که ما فقط قراردادهای مهمی که کاربران فارکس و تریدرها با آنها کار میکنند را آوردهایم.
قرارداد آتی چیست؟
قرارداد آتی یا همان فیوچرز به نوع قراردادی اشاره دارد که مدل آن بر اساس یک تاریخ سررسید مشخص است که در واقع نوع توافق بین خریدار و فروشنده را شامل میشود. در قرارداد آتی قیمت خرید یا فروش و تاریخ آن از قبل مشخص است، اما در زمان سررسید یا تحویل ممکن است قیمت خرید تضمینی اولیه تغییر کند و همین مسئله باعث سود کردن معاملهگران است.
فرض کنید شما در یک قرارداد آتی میپذیرید که یک کالا یا دارایی معاملاتی را ۱ ماه بعد به قیمت ۱۰۰۰ تومان از فروشنده بخرید، درست یک ماه بعد شما زمان سررسید تاریخ باید ۱۰۰۰ تومان را به فروشنده پرداخت کنید، حالا اگر قیمت واقعی کالا یا نمادی که خریدهاید بیشتر از ۱۰۰۰ تومان شده پس شما سود کردهاید ولی اگر کمتر شده شما دچار ضرر شدهاید. به این مدل معاملات، معاملات آتی یا فیوچرز گفته میشود.
قرارداد سواپ
سواپ یا همان بهره شبانه نیز نوع دیگری از قرارداد است که بر اساس فرمول نرخ بهره بین بانکی محاسبه میشود. به طور کلی سه مدل سواپ وجود دارد، یکی سواپ نرخ بهره، سواپ ارزی و سواپ کالا که هرکدام را به صورت جداگانه برای شما توضیح خواهیم داد:
- سواپ نرخ بهره: سواپ نرخ بهره که سادهترین مدل سواپ است به تبادل نرخ بهره وامها با یکدیگر گفته میشود، وقتی یک طرف قرارداد، وام با بهره ثابت و بدهی متغیر دارد، میتواند وامش را با طرف دو معامله که وام با بدهی ثابت و بهره متغیر دارد عوض کند.
- سواپ ارزی: این قرارداد مناسب طرفهایی است که وام آنها با بازپرداخت ارزی متفاوت است این دو نفر میتوانند وامهای خود را با یکدیگر سواپ کنند.
- سواپ کالا: به مبادله جریان نقدی بر اساس قیمت یک کالای مبنا، سواپ کالا گفته میشود.