قرارداد اختیار معامله
قرارداد اختیار معامله از نوع قراردادهای مشتقه است که در آن یک تاریخ سررسید و یک قیمت برای پایان قرارداد تعیین میشود، در این نوع قرارداد خریدار و یا فروشنده میتوانند در سررسید با قیمت تعیینشده خرید و فروش را انجام دهند، اما تفاوت آن با قراردادهای مشتقهای مانند آتی در این است که هیچ اجباری در انجام معامله برای خریدار و فروشنده وجود ندارد.
بیشتر معاملهگران برای کنترل ریسک دیگر معاملات خود تریدهایی روی قراردادهای اختیار نیز انجام میدهند تا ریسکشان را پوشش دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد قراردادهای مالی پیشنهاد می کنیم مقاله انواع قراردادهای مالی را مظالعه کنید.
روش کار قرارداد اختیار معامله چیست؟
دو مدل قرارداد اختیار معامله یا Option Contract وجود دارد: آمریکایی و اروپایی. در مدلی که به آن آمریکایی میگویند، میتوان قرارداد را قبل از تاریخ سررسید نیز اجرایی کرد، اما در مدل اروپایی حتماً باید تا تاریخ انقضا یا همان سررسید قرارداد صبر کنید. هرچند در مدل اروپایی نیز میتوان قبل از سررسید معامله را بست، اما تسویه حساب حتماً در زمان سررسید انجام میشود. به طور کلی قرارداد آپشن دو نوع است، یکی Put که مربوط به زمانی است که انتظار دارید قیمت کالا یا دارایی پایینتر از قیمت فعلی آن باشد و نوع دیگر آن قرارداد Call است که انتظار دارید قیمت در هنگام تاریخ سررسید بالاتر از قیمت فعلی باشد.
ساختار قرارداد Option Contract چیست؟
این مدل قرارداد از چند ویژگی اصلی برخوردار است که ساختار منطقی آن را ایجاد میکند.
ویژگی های اصلی قرارداد Option Contract عبارت اند از:
- اندازه قرارداد: اندازه همان میزان و تعداد مورد معامله از آن دارایی است؛
- تاریخ قرارداد: تاریخ قرارداد همان زمان سررسید پایان قرارداد است؛
- قیمت: قیمت تعیینشده همان قیمتی است که هنگام سررسید باید معامله در آن قیمت خرید یا فروش شود؛
- پاداش اختیار: پاداش اختیار یک قیمت شناور است که به نوعی هزینه قرارداد میباشد و سرمایهگذار برای داشتن حق انتخاب اجرا کردن یا اجرا نکردن آن باید پرداخت کند.
در ادامه تفاوت بین قرارداد آتی با قرارداد اختیار را بیان می کنیم.