پامپ(Pump) چگونه انجام میشود؟
وقتی گروهی از افراد و سرمایهگذاران کلان قصد دارند روی یک دارایی پامپ ایجاد کنند، اغلب طبق یک برنامهریزی مشخص بازار را برای این تغییر آماده میکنند. آنها معمولا شایعات یا اخبار اغراقآمیزی در مورد پروژه یا دارایی منتشر میکنند تا توجه سرمایهگذاران را به دارایی جلب کنند. پس از این کار گروههایی در شبکههای اجتماعی مانند تلگرام هماهنگ میشوند تا در یک زمان مشخص اقدام به خرید آن دارایی کنند.
در نهایت وقتی حجم معاملات آن دارایی افزایش یافت، افراد تصور میکنند این دارایی در حال رشد طبیعی است و بنابراین اقدام به خرید دارایی میکنند.
پامپ(Pump) چه ریسک هایی دارد؟
وقتی سرمایهگذاران ناآگاه در اوج قیمت خرید میکنند، با کاهش ناگهانی قیمت ضرر خواهند کرد. علاوه بر این در بسیاری از بازارهای مالی سنتی، پامپ نوعی کلاهبرداری محسوب میشود و ممکن است برای افرادی که درگیر آن میشوند، عواقب قانونی در پی داشته باشد.
چگونه پامپ(Pump) را تشخیص دهیم؟
با تقویت برخی مهارتهای تحلیلی میتوان پامپها را شناسایی و از گرفتار شدن در دام آنها جلوگیری کرد. در ادامه به چند ترفند برای شناسایی پامپ میپردازیم که با استفاده از آنها میتوانید پامپهای مختلف را شناسایی کنید.
- افزایش ناگهانی و غیرطبیعی قیمت: وقتی قیمت یک دارایی بدون دلیل منطقی(مثل وقوع اخبار مهم) بهطور ناگهانی و شدید افزایش مییابد، به روند آن شک کنید.
- حجم معاملات غیر عادی: اگر دیدید حجم معاملات یک دارایی(بهویژه داراییهایی که سابق بر این نقدینگی کمی داشتهاند) به طور غیر عادی بالا رفته است، به روند آن شک کنید زیرا این میتواند نشانهای از فعالیت هماهنگ گروهی باشد که سعی در ایجاد پامپ دارند.
- انتشار شایعات یا اخبار اغراقآمیز: اگر میبینید که اطلاعات مثبت، شایعات یا اخبار جذابی درباره یک دارایی منتشر میشود، فریب نخورید و دچار FOMO(ترس از دست دادن فرصت) نشوید. بهتر است این اخبار را از منابع معتبر راستیآزمایی کنید.
- تمرکز بر داراییهایی که ارزش بازار کمی دارند: به یاد داشته باشید که پامپ معمولا روی داراییهایی با ارزش بازار پایین و نقدینگی کم انجام میشود زیرا تغییر قیمت در این داراییها آسانتر است. بنابراین اگر مشاهده میکنید که قیمت یک دارایی کمارزش بهطور مشکوکی افزایشی شده است، احتمالا پای پامپ در میان است.
- تبلیغات گسترده در گروهها و شبکههای اجتماعی: اگر میبینید گروههایی در شبکههای اجتماعی مختلف مانند تلگرام و دیسکورد، درباره «فرصتهای طلایی» سرمایهگذاری روی یک دارایی خاص صحبت میکنند، بدون تحقیق سرمایه خود را وارد پروژه آنها نکنید.
- تحلیل بنیادی: اگر دلایل بنیادی کافی برای رشد قیمت یک دارایی را پیدا نمیکنید که بتواند افزایش قیمت را توجیه کند، بدانید که احتمالا تله پامپ پهن شده است.