نظر رهبری در مورد ارز دیجیتال
نظر رهبری در مورد ارز دیجیتال طی فتوایی در یکی از سخنرانیها اعلام شد. ایشان طی این سخنرانی فرمودند که ارز دیجیتال باید بر اساس قوانین و مقررات کشور پیگیری شود. به عبارتی ایشان خاطر نشان کردند که در این موضوع مالی، باید موازین شرع اسلام و دین به درستی رعایت شود.
حکم شرعی ارز دیجیتال
نظر برخی از مراجع تقلید در ارتباط با شرعیبودن معاملات ارز دیجیتال به شرح زیر است:
- آیت الله مکارم شیرازی: توصیه به انجام معامله به عنوان یک عمل غیر متداول و دوری از معاملاتی که با اصول اسلام و قوانین آن منطبق نیست.
- آیت الله هاشمی شاهرودی: باتوجه به اینکه معاملات ارز دیجیتال دارای ابهامات و پیچیدگیهای خاص خود است، انجام آن از نظر اسلام جایز نیست.
- آیت الله سیستانی: ارز دیجیتال دارای اثرات مخربی بوده و توصیه میشود از معاملات ارز دیجیتال دوری و در صورت انجام آن، احتیاط شود.
- آیت الله نوری همدانی: دوری و اجتناب از انجام معاملات در مواردی که شامل ربا و سفتهبازی بوده و منجر به نقض اصول دینی میشود.
- آیت الله شبیری زنجانی: انجام معاملات ارز دیجیتال با رعایت قوانین و مقررات و اصول اخلاقی دارای مشکل نبوده و امکان انجام آن وجود دارد.
- آیت الله صافی گلپایگانی: باتوجه به اینکه مالکیت بیت کوین (ارز دیجیتال) مشخص نیست، خرید و فروش آن مطابق با قرآن جایز نیست. در صورتی که بیت کوین به فردی که مسلمان نیست داده و در ازای آن پول دریافت شود، مشکلی ندارد.
شرایط یک معامله درست و صحیح از منظر قرآن کریم
در قرآن کریم، شرایط یک معامله صحیح و مناسب به قرار زیر است:
- موضوع مورد معامله مشخص باشد
- معامله دارای ضرر و زیان نباشد
- شرایط ربا در معامله وجود نداشته باشد
- عین معامله واضح و طرفین دارای صداقت کامل باشند
نظر رهبری در مورد بیت کوین
نظر رهبری در مورد ارز دیجیتال در واقع مصداقی برای تمام ارزهای دیجیتال است. از این رو بیت کوین، اتریوم و … از این منظر تفاوتی نداشته و استفاده از تمام آنها در صورتی که موازی با قوانین شرعی و اسلامی کشور باشد، بدون مشکل است.