نمودار لگاریتمی چیست؟
در تشریح نمودار با مقیاس لگاریتمی، نمودار قیمت به نحوی طراحی شده که تغییرات قیمت به شکل درصدی نشان داده شود. به عبارت دیگر با استفاده از مقیاس لگاریتمی، فاصله بین دو قیمت مساوی نیست و به نسبت تغییرات درصدی آنها تعیین میشود. در این نمودار هر واحد فاصله برابر با یک درصد تغییر قیمت است. استفاده از مقیاس لگاریتمی در نمودارهای قیمتی، به ما کمک میکند که با یک نگاه تغییرات بزرگ و کوچک به راحتی تشخیص دهیم و در فاصله زمانی کوتاه تصمیم درست را بگیریم. علاوه بر این، این نوع نمودار برای شناسایی تغییرات ناگهانی قیمتی، برای تحلیلگر مفید است.
به عنوان مثال، اگر قیمت از ۱۰ دلار به ۲۰ دلار برسد، به اندازه ۱۰۰ درصد افزایش یافته است، اما اگر قیمت از ۱۰۰ دلار به ۱۱۰ دلار برسد، این افزایش قیمت فقط ۱۰ درصد بوده است. پس متوجه میشم که در نمودار لگاریتمی، فاصله قیمتها به صورت درصدی نمایش داده میشود.
نمودار حسابی چیست؟
در مقیاس حسابی برعکس مقیاس لگاریتمی، قیمتها بر اساس درصد نشان داده نمیشوند. به عبارت دیگر، نمودار حسابی تغییرات قیمت را بر اساس واحد ثابتی مانند دلار یا ریال نشان میدهد، بدون اینکه به درصد تغییرات توجهی کند. مقیاس حسابی، برای تحلیلهای کوتاه مدت بسیار مناسب و کاربردیتر است. با توجه به اینکه نمودار حسابی مطلقا از واحد ثابت استفاده میکند، تشخیص و تفسیر آن در نمودار بسیار سادهتر خواهد بود.
این نمودارها از جمله معمولترین و پرکاربردترین نمودارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال هستند و به طور گستردهای در بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین از آنجایی که تغییرات قیمت به صورت مبلغی نشان داده میشوند، تحلیلگران میتوانند به راحتی از این نوع نمودارها برای تحلیل و پیشبینی رفتارهای بازار استفاده کنند. به تصویر زیر که متعلق به سهام سازه پویش است، دقت کنید.
مثال نمودار لگاریتمی و حسابی
نمونه ای از نمودار لگاریتمی، که فاصله قیمت در آن برابر نیست و بر اساس درصد نشان داده میشود به نمایش گذاشتیم. در نمودار زیر، فاصله قیمتی از ۲۵۵۶۳ ریال تا ۲۱۵۸۳ ریال برابر با فاصله بین ۲۳۹۵۲ ریال تا ۲۰۲۲۳ ریال است که هر دو حالت کاهش ۱۵.۵۷ درصدی را نشان میدهند.
اما در مقیاس حسابی برعکس مقیاس لگاریتمی، قیمتها بر اساس درصد نشان داده نمیشوند. در تصویر زیر، مشاهده میکنید که فواصل قیمتی از ۱۰۰۰۰ تا ۱۹۰۰۰ ریال و همچنین ۱۵۰۰۰ تا ۲۴۰۰۰ ریال با اختلاف ۹۰۰۰ ریالی به صورت یکنواخت نشان داده شدهاند. اما میزان تغییرات درصدی در هر بازه، متفاوت است.
توجه داشته باشید در نمودار لگاریتمی و حساب میزان تغییرات در هر بازه تفاوت دارد.