خانه > مقالات > آیا ارز دیجیتال در ایران قانونی است؟

آیا ارز دیجیتال در ایران قانونی است؟

امتیاز:5

کسب اطلاع از قوانین مربوط به ارزهای دیجیتال به کاربران جدید این امکان را می‌دهد که فعالیت هوشمندانه‌ای در بازار کریپتو داشته باشند و در دام کلاهبرداران نیفتند. قوانین ارز دیجیتال در هر یک از نقاط دنیا با دیگری فرق می‌کند ولی هیچ یک از دولت‌ها هنوز ارزهای دیجیتال را قانونی اعلام نکرده‌اند. با توجه به این موضوع، این سوال پیش می آید که آیا ارز دیجیتال قانونی است؟ در این مقاله وضعیت قانون‌گذاری ارز دیجیتال در ایران و جهان را مورد بررسی قرار خواهیم داد

این مقاله توسط تحلیل‌گر بازار مالی امیرحسین پیروزی تأیید شده است.
لطفا قبل از انجام معامله، آموزش‌های لازم را بگذرانید.

آیا ارز دیجیتال قانونی است؟

هر یک از کشورهای دنیا رویکرد مختلفی را در رابطه با ارزهای دیجیتال در پیش گرفته‌اند. برخی از کشورها ارزهای دیجیتال را قانونی اعلام کرده‌اند و به مردم خود این امکان را می‌دهند که بدون هیچ محدودیتی ارز دیجیتال معامله کنند. این در حالی است که برخی کشورها به صورت جدی با ارزهای دیجیتال مخالف هستند و قوانین سختگیرانه‌ای در این زمینه دارند. سایر کشورها نیز هنوز تصمیم جدی درباره این موضوع نگرفته‌اند؛ بنابراین مردم می‌توانند بدون هیچ نگرانی استخراج یا معامله ارزهای دیجیتال را شروع کنند.

طبق بررسی‌های انجام شده کشورهای آلمان، انگلیس، ژاپن، فرانسه، آمریکا و استرالیا از طرفداران ارزهای دیجیتال هستند و معامله این دارایی‌ها را مجاز اعلام کرده‌اند. در نقطه مقابل کشورهایی مثل پاکستان، چین، عربستان و مراکش جزو مخالفان ارزهای دیجیتال هستند و معامله آن را ممنوع کرده‌اند.

سایر کشورها از جمله ایران، ترکیه، روسیه و کره‌جنوبی نیز یک سری ممنوعیت‌ها را در رابطه با ارزهای دیجیتال اعمال می‌کنند. با توجه به این داده‌ها می‌توان گفت که ارز دیجیتال از لحاظ قانونی در وضعیت نامعلومی قرار دارد. اما می‌توان این انتظار را داشت که در آینده نزدیک وضعیت ارزهای دیجیتال تغییر کند و بیشتر کشورها آن را قانونی(همراه با یک سری چارچوب‌ها) اعلام کنند.

قوانین ارز دیجیتال
ایران، ترکیه، روسیه و کره‌جنوبی نیز یک سری ممنوعیت‌ها را در رابطه با ارزهای دیجیتال اعمال می‌کنند.

وضعیت قانون گذاری ارز دیجیتال در ایران

تاکنون هیچ بیانیه رسمی در رابطه با قانونی یا غیر قانونی بودن ارز دیجیتال در ایران وضع نشده است. البته این قضیه درباره معامله ارزهای دیجیتال است و وضعیت استخراج ارزهای دیجیتال فرق می‌کند. کشور ایران، استخراج ارزهای دیجیتال را به عنوان یک صنعت پولساز و قانونی پذیرفته است. کاربران با دریافت مجوزهای لازم از وزارت صمت می‌توانند شروع به استخراج رمز ارز کنند. در واقع شما با داشتن مجوزهای اعلام شده می‌توانید مزرعه استخراج بیت کوین راه‌اندازی کرده و از طریق آن کسب درآمد کنید.

وضعیت قانون گذاری ارز دیجیتال در ایران
تاکنون قانونی برای ارزهای دیجیتال در کشور ایران وضع نشده است.

معامله ارزهای دیجیتال نیز بدون هیچ گونه مانعی در کشور ایران انجام می‌شود. صرافی‌های ارز دیجیتال با کسب مجوزهای لازم از دولت شرایط لازم برای معامله رمز ارزها را برای کاربران فراهم می‌کنند. این موضوع نشان می‌دهد که ایران در رابطه با ارزهای دیجیتال سخت‌گیر نیست و هیچ منع قانونی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال اعلام نکرده است. اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که اگر در دام کلاهبرداران بیفتید و سرمایه خود را در حوزه ارزهای دیجیتال از دست بدهید، هیچ نهادی برای پیگیری آن وجود ندارد. پس باید محتاطانه عمل کنید.

 موضوع قانونی اعلام کردن ارزهای دیجیتال زمان زیادی خواهد برد. این دارایی‌ها مطابق دستورالعمل دولت‌ها کار نمی‌کنند و ممکن است مشکلات زیادی برای کاربران به وجود بیاورند. به همین دلیل هیچ قانون رسمی برای ارزهای دیجیتال تعیین نشده است ولی معامله آن‌ها بدون هیچ مشکلی در سراسر دنیا انجام می‌شد.

دلیل مقاومت دولت ها در برابر ارزهای دیجیتال چیست؟

ارزهای دیجیتال یکی از دارایی‌های محبوب و پرکاربرد دنیا هستند. با این حال، ارزهای دیجیتال به دلیل داشتن برخی ویژگی‌ها با مخالفت دولت‌ها مواجه هستند. به همین دلیل ارزهای دیجیتال هنوز قانونی اعلام نشده‌اند و معامله آن‌ها در برخی از کشورهای دنیا با محدودیت‌هایی همراه است. در این بخش از مقاله دلیل مقاومت دولت‌ها در برابر ارزهای دیجیتال را برای شما شرح می‌دهیم. این دلایل عبارت اند از:

  • وجود چالش‌های نظارتی و قانونی: ارزهای دیجیتال به صورت غیر متمرکز عمل می‌کنند و به هیچ ارگانی وابسته نیستند. این موضوع باعث می‌شود که نظارت بر آن‌ها سخت باشد و نتوان قانون مشخصی برای ارزهای دیجیتال اعمال کرد. وجود چالش‌های نظارتی و قانونی دلیل اصلی مخالفت دولت‌ها با رمز ارزها به شمار می‌رود. چرا که امکان پیگیری هک صرافی‌ها، گم شدن ارزهای دیجیتال کاربران و داده‌های کاربران وجود ندارد.
  • مشکلات مالیاتی: ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال، این دارایی‌ها را غیر قابل ردیابی می‌کند. کاربران می‌توانند با استفاده از ارزهای دیجیتال تراکنش‌های نامحدود انجام دهند و خودشان را از شر مالیات خلاص کنند. شناسایی این تراکنش‌ها توسط دولت‌ها امکان‌پذیر نیست و اخذ مالیات بابت آن‌ها را سخت می‌کند.
  • خطرات مالی: ارزهای دیجیتال سوددهی خوبی برای کاربران به ارمغان می‌آورند. با این حال به دلیل نوسانات شدید قیمتی که دارند به عنوان یک دارایی پر ریسک شناخته می‌شوند. این موضوع باعث می‌شود که سرمایه کاربران به خطر بیفتد و آن‌ها را با خطرات مالی مواجه کند. پس طبیعی است که دولت‌ها به فکر حفظ امنیت مردم خود باشند و مخالف ورود نا آگاهانه به دنیای کریپتو باشند.
  • مشکلات امنیتی: غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال، این دارایی‌های ارزشمند را خطرناک جلوه می‌دهد. چرا که برخی از افراد سودجو و کلاهبردار از ارزهای دیجیتال برای موارد غیر قانونی همچون پولشویی، خرید و فروش‌ سلاح، جرایم سایبری و… استفاده می‌کنند. به همین دلیل دولت‌ها با ارزهای دیجیتال مخالفت می‌کنند و دنبال راهکاری عملی برای حل این مشکل هستند.
  • از بین رفتن ارزش پول ملی: ارزهای دیجیتال می‌توانند یک تهدید جدی برای سیستم بانکداری، موسسات مالی و ارز ملی کشورها باشند. در واقع هر چقدر استقبال از ارزهای دیجیتال افزایش یابد، احتمال ورشکستگی بانک‌ها و به خطر افتادن شغل‌های مربوط به آن افزایش می‌یابد. بنابراین دولت‌ها در تلاش هستند که با مخالفت با ارزهای دیجیتال از این چالش جلوگیری کنند و نظم سیستم مالی سنتی را حفظ کنند.

مقاومت دولت ها در برابر ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال به صورت غیر متمرکز عمل می‌کنند و نظارت حکومت ها بر آن‌ ها سخت می باشد.

با بررسی این موارد می‌توان دیدگاه بهتری نسبت به سوال آیا ارز دیجیتال قانونی است؟ داشت و دلیل مخالفت دولت‌ها با رمز ارزها را بهتر درک کرد.

آنچه از مطلب آیا ارز دیجیتال قانونی است؟ آموختیم:

ارزهای دیجیتال به صورت غیرمتمرکز فعالیت می‌کنند و به هیچ دولت یا نهادی وابسته نیستند. این موضوع سبب شده است که قانون مشخصی در رابطه با ارزهای دیجیتال وجود نداشته باشد. در واقع در جواب سوال آیا ارز دیجیتال قانونی است؟ باید گفت هنوز هیچ قانون قطعی درباره رمز ارزها وجود ندارد. اما احتمال این که رمز ارزها در آینده‌ای نزدیک به عنوان دارایی قانونی برای انجام معاملات بین‌المللی ثبت شوند وجود دارد.

سوالات متداول
آیا ارز دیجیتال در ایران قانونی است؟
ارز دیجیتال در کشور ایران قانونی نیست ولی معامله آن هیچ منع قانونی ندارد و در صرافی ها انجام می شود.
کدام کشورها ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرده اند؟
پاکستان، چین، عربستان و مراکش ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کرده اند و با معاملات آن مخالف هستند.
تبلیغات
فهرست مطالب
تبلیغات
مطالب مرتبط
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دنبال بروکر بهتری؟

کمکت میکنیم بروکر مناسبت رو انتخاب کنی

ارتباط رایگان با مشاوران حرفه‌ای

امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران