ارز دیجیتال بیت کوین چیست؟
Bitcoin اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز در جهان است که در سال ۲۰۰۹ توسط یک خالق مرموز که فقط به نام ساتوشی ناکاموتو شناخته میشود، راهاندازی شد. با استفاده از این ارز دیجیتال میتوانید بدون نیاز به واسطههایی مانند بانکها، مستقیما آنها را خرید و فروش کنید. در وایت پیپر این ارز دیجیتال ذکر شده که سیستم بلاکچین، ستون فقرات بازار ارزهای دیجیتال محسوب میشود. این سیستم، به هر شخصی که به اینترنت دسترسی دارد اجازه میدهد تا تراکنشهای مالی را مستقل از بانکها، شرکتهای مالی و دولتها انجام دهد.
هر تراکنش بیت کوینی که تا به حال انجام شده در یک دفتر کل عمومی وجود دارد که برای همه قابل دسترس است، وجود این دفتر کل باعث میشود که جعل یا بازگشت تراکنشها بسیار دشوار شود که این ویژگی، به نوع طراحی بیتکوینها براساس ماهیت غیرمتمرکزشان مربوط میشود. بیت کوین توسط هیچگونه دولت یا موسسهای پشتیبانی نمیشوند، بنابراین، شواهدی که در قلب سیستم آن وجود دارد، ارزش و امنیت این شبکه را تضمین میکنند.
جایگزینی برای ارز فیات
در ابتدا بیت کوین بهعنوان جایگزینی برای پول سنتی طراحی شده بود، با این هدف که در نهایت به یک ارز قانونی پذیرفته شده در جهان تبدیل شود تا مردم بتوانند از آن برای خرید کالا و خدمات استفاده کنند. این رمز ارز، از بسیاری جهات مخالف پول سنتی عمل میکند، به این صورت که توسط بانک مرکزی کنترل یا صادر نمیشود، عرضه ثابتی دارد (به این معنا که بیتکوین جدید نمیتواند به دلخواه ایجاد شود) و قیمت آن قابل پیش بینی نیست.
تاریخچه ارز دیجیتال بیت کوین
بیت کوین در ژانویه ۲۰۰۹ توسط فردی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو راهاندازی شد. البته، باید ذکر کنیم که ایده ایجاد ارز دیجیتال، به ابداع دیوید چاوم در سال ۱۹۸۳ مربوط میشود. او را پدرخوانده ارزهای دیجیتال مینامند، چراکه برای اولین بار مفهوم پول الکترونیکی ناشناس را منتشر کرد که نام آن را eCash گذاشت. براساس آن، در سال ۲۰۰۸، وایت پیپر ارز دیچیتال Bitcoin ارائه شد که در آن یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا را معرفی کرد.
این ارز دیجیتال بهطور رسمی در سال ۲۰۰۹ منتشر شد. تنها ۴ سال پس از آن، شرکت فوربس (Forbes)، بیت کوین را بهعنوان بهترین سرمایهگذاری سال شناسایی کرد. اما در سال ۲۰۱۴، بیتکوین توسط بلومبرگ بهعنوان بدترین سرمایهگذاری سال معرفی شد. البته، این رمز ارز در سالهای بعد دوباره به ارزش رسید، بهگونهای که امروزه بهعنوان اولین و شناختهشدهترین ارز دیجیتال در جهان محسوب میشود.
از زمان عرضه اولیه بیتکوین، ارزش آن بهطور چشمگیری افزایش یافته است. گرچه زمانی هر یک بیتکوین، زیر ۱۵۰ دلار فروخته میشد، اما امروزه ارزش آن بیشتر از ۳۰ هزار دلار است! از آنجایی که عرضه این ارز دیجیتال به ۲۱ میلیون محدود شده، بسیاری از کاربران انتظار دارند که قیمت آن با گذشت زمان همچنان در حال افزایش باشد، بهویژه آن که سرمایهگذاران بزرگتری شروع به خرید آن کردهاند. تاحدی که از بیتکوین بهعنوان نوعی طلای دیجیتال برای محافظت در برابر نوسانات بازار و تورم یاد میکنند.
معماری شبکه بیت کوین
شبکه بیت کوین، پایگاهی از داده است که با رمزنگاری ایمن شدهاند، تراکنشهای این شبکه توسط همتایان تایید و انجام میشوند. بنابراین، بلاکچین در یک مکان نیست، بلکه در چندین کامپیوتر و سیستم توزیع و ذخیره میشود. این سیستمها، نود نام دارند که هر یک از آنها، یک کپی از بلاکچین هستند. با ایجاد هر تغییر در شبکه، این کپیها بهروز خواهند شد.
درادامه توضیحات بیشتری درمورد اجزا و معماری شبکه بیتکوین مطالعه میکنید:
شبکه همتا به همتا (P2P)
Bitcoin با یک شبکه همتا به همتا ساختار یافته است. اصطلاح همتا به همتا یا P2P به این ویژگی اشاره دارد که تمام رایانههای مورد استفاده در شبکه، همتا با یکدیگر و برابر هستند. به این صورت، هیچ نود «ویژهای» وجود ندارد، و همه نودها مسئولیت یکسانی دارند.
همچنین، هیچ سرور یا سرویس متمرکز، و هیچ سلسله مراتبی در شبکه وجود ندارد. نودها در یک شبکه همتا به همتا، هم خدمات را ارائه و هم مصرف کرده و بهعنوان مشوق کاربران عمل میکنند. این شبکه انعطافپذیر، غیرمتمرکز و باز است. بیت کوین از نظر طراحی یک سیستم نقدی دیجیتال همتا به همتا محسوب میشود که تمرکززدایی را یکی از اصلهای خود قرار داده است. بنابراین، اصطلاح شبکه بیتکوین، به مجموعه نودهایی گفته میشود که پروتکل P2P را اجرا میکنند. علاوه بر پروتکل P2P، پروتکلهای دیگری مانند Stratum هم وجود دارد که برای استخراج یا ایجاد کیف پولهای موبایلی استفاده میشود.