خانه > آموزش ارز دیجیتال > بیت کوین چیست؟

بیت کوین چیست؟

امتیاز:5

بیت کوین با ظهور خود دنیای جدیدی به نام دنیای ارز دیجیتال ایجاد کرده است. در این جهان، برای اولین بار به‌لطف بیتکوین دیگر به هیچ واسطه‌ای برای انجام تراکنش‌های مالی نیاز نیست. چراکه معماری بیتکوین کاربران را از هرگونه شخص ثالث برای انجام تراکنش‌های مالی بی‌نیاز می‌کند. اگر می‌خواهید درمورد بیتکوین، نحوه پیدایش و نوع معماری آن بیشتر بدانید، این مطلب را از دست ندهید.

بیت کوین چیست؟
فهرست مطالب

ارز دیجیتال بیت کوین چیست؟

Bitcoin اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز در جهان است که در سال ۲۰۰۹ توسط یک خالق مرموز که فقط به نام ساتوشی ناکاموتو شناخته می‌شود، راه‌اندازی شد. با استفاده از این ارز دیجیتال می‌توانید بدون نیاز به واسطه‌هایی مانند بانک‌ها، مستقیما آنها را خرید و فروش کنید. در وایت پیپر این ارز دیجیتال ذکر شده که سیستم بلاکچین، ستون فقرات بازار ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود. این سیستم، به هر شخصی که به اینترنت دسترسی دارد اجازه می‌دهد تا تراکنش‌های مالی را مستقل از بانک‌ها، شرکت‌های مالی و دولت‌ها انجام دهد.

ارز دیجیتال بیت کوین چیست؟
بیت کوین اولین کریپتو غیر متمرکز جهان است.

هر تراکنش بیت کوینی که تا به حال انجام شده در یک دفتر کل عمومی وجود دارد که برای همه قابل دسترس است، وجود این دفتر کل باعث می‌شود که جعل یا بازگشت تراکنش‌ها بسیار دشوار شود که این ویژگی، به نوع طراحی بیت‌کوین‌ها براساس ماهیت غیرمتمرکزشان مربوط می‌شود. بیت کوین توسط هیچگونه دولت یا موسسه‌ای پشتیبانی نمی‌شوند، بنابراین، شواهدی که در قلب سیستم آن وجود دارد، ارزش و امنیت این شبکه را تضمین می‌کنند.

جایگزینی برای ارز فیات

در ابتدا بیت کوین به‌عنوان جایگزینی برای پول سنتی طراحی شده بود، با این هدف که در نهایت به یک ارز قانونی پذیرفته شده در جهان تبدیل شود تا مردم بتوانند از آن برای خرید کالا و خدمات استفاده کنند. این رمز ارز، از بسیاری جهات مخالف پول سنتی عمل می‎کند، به این صورت که توسط بانک مرکزی کنترل یا صادر نمی‌شود، عرضه ثابتی دارد (به این معنا که بیتکوین جدید نمی‌تواند به دلخواه ایجاد شود) و قیمت آن قابل پیش بینی نیست.

تاریخچه ارز دیجیتال بیت کوین

بیت کوین در ژانویه ۲۰۰۹ توسط فردی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو راه‌اندازی شد. البته، باید ذکر کنیم که ایده ایجاد ارز دیجیتال، به ابداع دیوید چاوم در سال ۱۹۸۳ مربوط می‌شود. او را پدرخوانده ارزهای دیجیتال می‌نامند، چراکه برای اولین بار مفهوم پول الکترونیکی ناشناس را منتشر کرد که نام آن را eCash گذاشت. براساس آن، در سال ۲۰۰۸، وایت پیپر ارز دیچیتال Bitcoin ارائه شد که در آن یک سیستم نقدی الکترونیکی همتا به همتا را معرفی کرد.

تاریخچه ارز دیجیتال بیت کوین
تاریخچه ساخت بیت کوین در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاماتو است.

این ارز دیجیتال به‌طور رسمی در سال ۲۰۰۹ منتشر شد. تنها ۴ سال پس از آن، شرکت فوربس (Forbes)، بیت کوین را به‌عنوان بهترین سرمایه‌گذاری سال شناسایی کرد. اما در سال ۲۰۱۴، بیتکوین توسط بلومبرگ به‌عنوان بدترین سرمایه‌گذاری سال معرفی شد. البته، این رمز ارز در سال‌های بعد دوباره به ارزش رسید، به‌گونه‌ای که امروزه به‌عنوان اولین و شناخته‌شده‌ترین ارز دیجیتال در جهان محسوب می‌شود.

از زمان عرضه اولیه بیتکوین، ارزش آن به‌طور چشمگیری افزایش یافته است. گرچه زمانی هر یک بیتکوین، زیر ۱۵۰ دلار فروخته می‌شد، اما امروزه ارزش آن بیشتر از ۳۰ هزار دلار است! از آنجایی که عرضه این ارز دیجیتال به ۲۱ میلیون محدود شده، بسیاری از کاربران انتظار دارند که قیمت آن با گذشت زمان همچنان در حال افزایش باشد، به‌ویژه آن که سرمایه‌گذاران بزرگتری شروع به خرید آن کرده‌اند. تاحدی که از بیتکوین به‌عنوان نوعی طلای دیجیتال برای محافظت در برابر نوسانات بازار و تورم یاد می‌کنند.

معماری شبکه بیت کوین

شبکه بیت کوین، پایگاهی از داده است که با رمزنگاری ایمن شده‌اند، تراکنش‌های این شبکه توسط همتایان تایید و انجام می‌شوند. بنابراین، بلاکچین در یک مکان نیست، بلکه در چندین کامپیوتر و سیستم توزیع و ذخیره می‌شود. این سیستم‌ها، نود نام دارند که هر یک از آنها، یک کپی از بلاکچین هستند. با ایجاد هر تغییر در شبکه، این کپی‌ها به‌روز خواهند شد.

معماری شبکه بیت کوین
بیت کوین در شبکه بلاکچین قرار داده شده است.

درادامه توضیحات بیشتری درمورد اجزا و معماری شبکه بیتکوین مطالعه می‌کنید:

شبکه همتا به همتا (P2P)

Bitcoin با یک شبکه همتا به همتا ساختار یافته است. اصطلاح همتا به همتا یا P2P به این ویژگی اشاره دارد که تمام رایانه‌های مورد استفاده در شبکه، همتا با یکدیگر و برابر هستند. به این صورت، هیچ نود «ویژه‌ای» وجود ندارد، و همه نودها مسئولیت یکسانی دارند.

شبکه همتا به همتا (P2P)
بیتکوین در یک شبکه P2P ساخته شده است.

همچنین، هیچ سرور یا سرویس متمرکز، و هیچ سلسله مراتبی در شبکه وجود ندارد. نودها در یک شبکه همتا به همتا، هم خدمات را ارائه و هم مصرف کرده و به‌عنوان مشوق کاربران عمل می‌کنند. این شبکه انعطاف‌پذیر، غیرمتمرکز و باز است. بیت کوین از نظر طراحی یک سیستم نقدی دیجیتال همتا به همتا محسوب می‌شود که تمرکززدایی را یکی از اصل‌های خود قرار داده است. بنابراین، اصطلاح شبکه بیتکوین، به مجموعه نودهایی گفته می‌شود که پروتکل P2P را اجرا می‌کنند. علاوه بر پروتکل P2P، پروتکل‌های دیگری مانند Stratum هم وجود دارد که برای استخراج یا ایجاد کیف پول‌های موبایلی استفاده می‌شود.

بیت کوین به‌عنوان اولین و شناخته‌شده‌ترین ارز دیجیتال در جهان محسوب می‌شود. این رمز ارز در سال 2009 تولید شده و تاکنون به محبوبیت و ارزش بالایی در بین کاربران ارزهای دیجیتال رسیده است.

انواع نودها و نقش آنها

گرچه نودها در شبکه P2P بیت‌کوین برابر هستند، اما بسته به عملکردی که ارائه می‌دهند، ممکن است نقش‌های متفاوتی داشته باشند. همه نودها تراکنش‌ها و بلوک‌ها را اعتبارسنجی کرده و آنها را منتشر می‌کنند، اما تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند.

انواع نودها و نقش آنها
نودها تراکنش‌ها و بلوک‌ها را اعتبارسنجی کرده و آنها را منتشر می‌کنند.

درادامه، لیست انواع نود این شبکه را مشاهده می‌کنید:

  • نود کامل (Full Nodes): یک نسخه کامل و به‌روز از بلاک چین را دارد که می‌تواند به‌طور مستقل هر تراکنش را بدون مرجع خارجی تایید کنند.
  • نود سبک (Lightweight Nodes): نود سبک یا SPV ، در فرایند روزمره‌ شبکه بلاکچین مورد استفاده قرار گرفته و متکی به نودهای کامل است.
  • ماینرها: برای ایجاد بلوک‌های جدید با استفاده از سخت افزارهای تخصصی برای حل الگوریتم اثبات کار با یکدیگر رقابت می‌کنند.
  • کلاینت API: این نودها درخواست کاربر را به سمت سرور ارسال می‌کنند.

نودهای شبکه بیتکوین با وجود نقش‌های متفاوتی که دارند، در کنار هم به‌صورت همتا به همتا وظیفه تامین امنیت و انجام فعالیت‌های شبکه را برعهده می‌گیرند.

الگوریتم اثبات کار

کامپیوترهای موجود در شبکه بیت کوین از فرآیندی به نام اثبات کار (PoW) برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها و ایمن‌سازی شبکه استفاده می‌کنند. این مکانیزم، رایج‌ترین نوع توافق برای ارزهای رمزپایه است که بر روی بلاک چین اجرا می‌شوند. در این الگوریتم، مشارکت‌کنندگان خاص در شبکه به تاییدکننده‌ها تبدیل می‌شوند که به آنها ماینر می‌گویند. این افراد، مقدار زیادی از قدرت محاسباتی سیستم خود را برای کشف بلوک‌های جدید صرف می‌کنند که معمولا حدود 10 دقیقه طول می‌کشد. هنگامی که یک بلوک جدید کشف می‌شود، ماینر موفقی که آن را پیدا کرده می‌تواند آن را با تراکنش‌های معتبر به ارزش 1 مگابایت پر کند. این بلوک جدید سپس به زنجیره اضافه شده و کل شبکه به‌روز خواهد شد.

تیم تشکیل دهنده بیت کوین

نام مستعار ساتوشی ناکاموتو اسمی است که به‌عنوان خالق بیتکوین ارائه شده است. هویت این شخص همچنان مشخص نیست، حتی نمی‌دانیم که آیا او یک شخص است یا یک گروهی از برنامه‌نویسان که چنین نامی برای خود انتخاب کرده‌اند. به هرحال، نام ساتوشی ناکاماتو به‌عنوان فردی که با خلق اولین ارز دیجیتال، یک انقلاب در صنعت مالی به‌وجود آورده است، شناخته می‌شود.

آنچه در مقاله بیت کوین چیست خواندیم:

در این مطلب، با ارز دیجیتال بیت کوین به‌عنوان اولین و رایج‌ترین رمز ارز در جهان آشنا شدیم. این ارز دیجیتال، با معماری خاصی که دارد، انقلاب شگفت‌انگیزی در سیستم مالی ایجاد کرده است، به‌طوریکه نیاز به واسطه‌ها را به‌طور کامل از بین می‌برد. اکنون شما برای ما بنویسید، نظرتان درمورد بیتکوین چیست؟ کدام یک از ویژگی‌های این ارز دیجیتال توجه شما را جلب کرده است؟

سوالات متداول
بیت کوین چیست؟
بیت کوین یک ارز دیجیتال است که از یک شبکه‌ی همتا به همتا استفاده می‌کند. الگوریتم این شبکه برای انجام و تایید تراکنش‌ها، مکانیزم اثبات کار است.
بیت کوین چه سالی اومد؟
در تاریخ ۹ ژانویه ۲۰۰۹، اولین نسخه از بیت‌کوین منتشر شده و در ۱۲ ژانویه همان سال، اولین تراکنش در تاریخ پیدایش بیت کوین انجام شد.
بیت کوین چه کاربردی دارد؟
ارز دیجیتال بیت کوین دو کاربرد اساسی دارد، از آن می‌توان به‌عنوان پول و ابزاری برای انتقال ارزش استفاده کرد. به این صورت که افراد بتوانند با آن کالاهای مورد نیاز خود را خریداری کنند.

محمد فتاحی
فعالیتم در زمینه تولید محتوای متنی را از سال 98 در صرافی ها شروع کردم و به نوشتن در مباحث پایه ای ارز دیجیتال علاقه دارم و تاکنون بیش از 100 مقاله در سطح وب در این زمینه از من منتشر شده است

در حال مطالعه
بیت کوین چیست؟

تبلیغات

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران