به طور کلاسیک، روند به معنای تغییر قیمت در یک نماد، در دوره زمانی مشخص و در یک مسیر است. اگر تغییر قیمت به صورت صعودی باشند، میگویند ترند صعودی است، اگر نزولی باشد ترند نزولی و اگر تغییر قیمت بین یک بازه قیمتی ثابت در نوسان باشد میگویند بازار رنج است. در این مقاله شما را با مفاهیم اصلیترند یا روند بازار آشنا خواهیم کرد.
در ابتدا قبل از اینکه این مقاله را مطالعه کنید، اگر در حال یادگیری فارکس هستید و نیاز به یک آموزش کامل دارید، توصیه میکنیم وارد صفحه آموزش فارکس شوید.
بازار روند دار و بازار رنج
حتماً این جمله را شنیدید که روند دوست معاملهگران است. اگر یک تریدر بتواند روند معاملاتی را به خوبی تشخیص دهد، اکثر معاملاتی که در مسیر روند انجام دهد موفق خواهد بود. معمولاً همه معاملهگران قبل از پیاده کردن استراتژی خود روند بازار را پیدا میکنند. به طور کلی سه حالت در بازار وجود دارد، یا قیمت در حال افزایش یا کاهش است، و یا اینکه قیمت در حال درجا زدن در یک بازه قیمتی است.
زمانی که شما مشاهده میکنید قیمت دائم در حال افزایش است و قلههایی بالاتر از قله قبلی و همچنین کفهایی بالاتر از کف قبلی خود ایجاد میکند، گفته میشود روند صعودی است. اما زمانی که قیمت یک نماد در حال کاهش است و کفهای جدیدی پایینتر از کف قبلی و سقفهای جدیدی پایینتر از سقف قبلی خود ایجاد میکند، یعنی روند نزولی است. برای درک بهتر روند نزولی و صعودی به تصویر زیر نگاه کنید:
اما یک حالت دیگر بین این دو وجود دارد که در آن بازار روند خاصی ندارد و بین یک محدوده قیمتی در حال درجا زدن است، به این وضعیت بازار رنج یا ساید گفته میشود.
یعنی بازار نمیتواند کف و سقف جدیدی درست کند و دائم در یک کانال قیمتی میماند. معمولاً بازار رنج قبل و بعد از یک حرکت نزولی یا صعودی رخ میدهد که به معنای استراحت برای شروع یک روند جدید است. البته زمانی که حجم بازار کم باشد نیز معمولاً بازار رنج خواهد بود. برای درک بهتر بازار رنج میتوانید به تصویر زیر نگاه کنید:
فهرست مطالب
انواع روند
پس حالا که با تعاریف روندها و نحوه شکل گیری آنها آشنا شدید، اگر بخواهیم انواع روند را نام ببریم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
روند صعودی: زمانی که قیمت دائماً در حال افزایش است.
روند نزولی: زمانی که قیمت دائماً در حال کاهش است.
رنج یا خنثی: زمانی است که قیمت در یک محدوده در حال درجا زدن است.
بازار روند دار صعودی
هر روند شامل یک حرکت اصلی، اصلاح و ادامه حرکت اصلی است. این چرخه اصلی ایجاد روند است. در بازار صعودی شما یک حرکت اصلی صعودی را (۱) را مشاهده میکنید، سپس یک اصلاح رخ میدهد (۲) که میزان آن کمتر از حرکت اصلی است، دوباره یک حرکت اصلی صعودی (۳) رخ میدهد که از سقف قبلی بازار را بالاتر میبرد و بعد از آن دوباره حرکت اصلاح (۴) رخ میدهد که کف آن به کف قبلی نمیرسد و بالاتر است:
قانون اصلی روند صعودی این است که هر سقف جدید بعد از حرکت اصلاحی از سقف قبلی بالاتر باشد و هر کف جدید اصلاحی نیز از کف قبلی نیز بالاتر باشد، اگر در یک روند صعودی مشاهده کردید که این قانون در حال از بین رفتن است و دیگر سقفهای جدید قابلیت بالاتر رفتن را ندارند و کفها هم به هم نزدیک شدهاند، این مسئله نشانه شروع تغییر روند است، یعنی روند صعودی در حال ضعیف شدن است و احتمال پایان روند وجود دارد.
بازار به صورت کلی در یکی از این سه حالت قرار دارد. یا دارای روند نزولی یا صعودی و یا روند خنثی است. پیدا کردن روند یا همان ترند بازار، اولین گام برای شروع آنالیز بازار و اجرای معاملات است.
بازار روند دار نزولی
در روند نزولی همه چیز برعکس است. یعنی یک حرکت اصلی روبه پایین داریم (1) که بعد از آن اصلاح کوچک رو به بالا رخ میدهد (2)، سپس دوباره یک حرکت اصلی رو به پایین که آخرین کف را میشکند و پایینتر میرود (3) بعد از آن دوباره اصلاح رو به بالا رخ میدهد، اما توان شکست سقف آخر را ندارد و از آن پایینتر است (4). برای درک یک روند نزولی روی چارت، به عکس زیر دقت کنید.
دقت داشته باشید، زمانی که دیدید دیگر بازار توان ساختن کفهای جدید را ندارد و اصلاحات آن نیز به هم نزدیک شده است، نشانهای برای ضعیف شدن یا حتی پایان روند است که ممکن است در این مرحله بازار، یک بازار رنج شود و بعد از آن روند جدید خود را پیدا کند.
بازار رنج یا خنثی چیست؟
نوع دیگری از روند، روندهای رنج یا خنثی است. در این روندها بازار هیچ حرکت صعودی یا نزولی ندارد و در حال درجا زدن است. به این معنا که بازار در یک محدوده قیمتی بدون ساختن سقف یا کف قابل توجه جدیدی باقیمانده و درجا میزند. معمولاً بازار رنج یا خنثی قبل و بعد ترندها و زمانی که حجم بازار کاهش پیدا میکند رخ میدهد. یک نمونه بازار رنج را در تصویر زیر مشاهده کنید.
در بازار رنج کف و سقفها معمولاً حفظ میشوند و به عنوان حمایت و مقاومت مورد استفاده قرار میگیرند. بسیاری از تریدرها با تشخیص این کف و سقفها روی آنها معامله میکنند. اما دانستن این نکته نیز مهم است که بازار رنج مرحلهای قبل از شروع یک ترند است، یعنی زمانی که بازار رنج به یک سمت شکسته شود، احتمالاً باید منتظر تایید روند و شروع یک روند جدید در بازار باشیم. برای مطالعه بیشتر میتوانید مقاله بازار رنج چیست؟ را مطالعه کنید.
تشخیص ترند بازار با استفاده از تریدینگ ویو
اگر یک تریدر تازهکار هستید و هنوز نمیتوانید به خوبی ترند را در بازار مشخص کنید، در پلتفرم آنلاین تریدینگ ویو ابزارهای گوناگونی برای این کار وجود دارد. یکی از آنها Super Trend است. این اندیکاتور حرکت ترند را به شما نمایش میدهد. برای استفاده از آن باید از بخش اندیکاتور، Super Trend را سرچ کنید و روی آن کلیک کرده تا مثل تصویر زیر روی چارت نمایش داده شود.
همانطور که میبینید روندهای صعودی با خط سبز و روندهای نزولی با خط قرمز مشخص شده است. خطی که در زیر روند صعودی است به نوعی مقاومت و آخرین کف را نشان میدهد که اگر شکسته شود ترند باید تغییر کند، اما خطی که بالای روند نزولی است آخرین حمایت را نشان میدهد که اگر به سمت بالا شکسته شود باید روند از نزولی به صعودی تغییر کند. البته اندیکاتورهای بسیار زیادی برای این کار وجود دارد که از جمله مهمترین اندیکاتورها برای این کار، میتوان به این موارد میتوان اشاره کرد:
تشخیصترند مهمترین کار و در واقع اولین کاری است که یک تریدر باید قبل از استفاده از استراتژی خود انجام دهد. بیشتر استراتژیهای معاملاتی در جهت ترند هستند و ترند بازار کمک میکند که شانس شما برای موفقیت در معامله بیشتر باشد. زمانی که با ترند همراه شوید، میتوانید در مسیر آن با قدرتی که ترند دارد معاملات موفق زیادی را بگیرید. به طور کلی هیچ نکتهای که حاکی از عیب برای ترند باشد وجود ندارد و استفاده و تشخیص ترند کاملاً مزیت محسوب میشود. از جمله مهمترین مزایا ترند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شانس موفقیت در معامله تا 70% افزایش پیدا میکند.
باعث داشتن استاپ های کوتاه و حد سودهای بزرگ میشود.
ریسک به ریوارد منطقی ایجاد میکند.
قدرت حرکت ترند باعث دریافت پیپهای بیشتر میشود.
معامله شما هماهنگ با حرکت اصلی بزرگان بازار خواهد شد.
آنچه در مقاله آشنایی با بازار روند دار و بازار رنج خواندیم:
همانطور که در این مقاله متوجه شدید، بازار دارای سه حالت است، ترند صعودی، ترند نزولی و رنج یا خنثی. این مهم است که بتوانید قبل از هرکاری ترند را تشخیص دهید، به این معنا که بفهمید بازار به کدام سمت در حال حرکت است. تشخیص ترند سبب میشود تا هماهنگ با مسیر اصلی بازار معامله کنید و شانس سوددهی شما افزایش پیدا کند.
ترند صعودی زمانی اتفاق میافتد که بازار دائماً در حال ساخت قلههایی بالاتر از قله قبلی و کفهایی بالاتر از کف قبلی باشد. ترند نزولی زمانی رخ میدهد که بازار دائماً در حال ساخت کفهای جدید پایینتر از کف قبلی و سقفهای جدید پایینتر از سقف قبلی باشد. و بازار رنج نیز زمانی رخ میدهد که کف سقف جدید ساخته نمیشود و گویی بازار در یک ناحیه در حال درجا زدن باشد.
سوالات متداول
روند رنج چیست؟
روندی که هیچ کف و سقف جدیدی ایجاد نکند و در یک ناحیه قیمتی مشخص بین یک مقاومت و حمایت دائماً در حال حرکت باشد. روند رنج عموماً قبل و بعد از یکترند بزرگ ایجاد میشود.
چرا تشخیص روند مهم است؟
Trend Is Friend این یک مثال مهم است که میگویند روند دوست شماست. به این معنا که اگر روند را درست تشخیص دهید بخش عظیمی از معاملات هم مسیر با روند برای شما موفقیتآمیز خواهد بود.
بهترین اندیکاتور برای تشخیص روند در متاتریدر چیست؟
اندیکاتورهای مختلفی مانند مووینگ اوریج، پارابولیک سار، macd و … جز اندیکاتورهای مهم برای پیدا کردن روند است.