خانه > آموزش ارز دیجیتال > بررسی کامل قوانین ارز دیجیتال در ایران + قوانین استخراج رمز ارز در ایران

بررسی کامل قوانین ارز دیجیتال در ایران + قوانین استخراج رمز ارز در ایران

امتیاز:5

قوانین ارز دیجیتال در ایران مواردی مهم معامله، استخراج و اخذ مالیات را شامل می‌شود. این قوانین طی سال‌های اخیر تغییرات زیادی را تجربه کرده است.

بررسی قوانین ارز دیجیتال در ایران

ارزهای دیجیتال یکی از دارایی‌های جذاب و ارزشمند دنیا هستند که طرفداران زیادی دارند. این دارایی‌ها مزایای زیادی دارند و با ارائه راهکارهای نوآورانه توانسته‌اند که توجه کاربران را به سمت خود جلب کنند . با این حال خاصیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال باعث شده است که دولت‌ها از قدرت گرفتن ارزها واهمه داشته باشند. از طرفی استقبال بی سابقه مردم از ارزهای دیجیتال کار را برای مقابله با این دارایی‌ها سخت‌تر می‌کند. به همین دلیل دولت‌ها یک سری قوانین خاص را برای ارزهای دیجیتال در نظر گرفته‌اند تا کاربران بتوانند فعالیت بهتری در دنیای کریپتو داشته باشند و دچار مشکل نشوند. در این مقاله قوانین ارز دیجیتال در ایران را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

قوانین ارز دیجیتال در ایران
خاصیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال و استقبال بی سابقه مردم باعث شده است که دولت‌ها از قدرت گرفتن ارزها واهمه داشته باشند.

فهرست مطالب

قوانین ارز دیجیتال در ایران از ابتدا تاکنون

ارزهای دیجیتال در کشور ایران وضعیت قانونی مشخصی ندارند. با این حال، استقبال مردم از بازار کریپتو باعث شده است که نهادهای رسمی کشور قوانین مختلفی را در رابطه با ارزهای دیجیتال وضع کنند. این قانون‌گذاری به کاربران این امکان را می‌دهد که فعالیت بهتری در دنیای کریپتو داشته باشند و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنند. لازم به ذکر است که قوانین ارز دیجیتال در ایران مراحل زیادی را پشت سر گذاشته است و اکنون در بهترین وضعیت خود قرار دارد. در این بخش مسیر قانون‌گذاری ارزهای دیجیتال در ایران را برای شما شرح می‌دهیم.

مصوبه مرداد ۱۳۹۸: قانون‌گذاری ماینینگ و استخراج بیت کوین

مسیر وضع قوانین ارز دیجیتال در ایران از مصوبه مرداد ۱۳۹۸ آغاز شد. این مصوبه یک گام مهم برای پذیرش ارزهای دیجیتال به شمار می‌رود. در تاریخ ۵ مرداد ۱۳۹۸، دولت یک قانون رسمی بر اساس اصل ۱۵۸ قانون اساسی تصویب کرد. این مصوبه (تصویب‌نامه در خصوص استفاده از رمز ارزها) بدین صورت بود که :«متعاملین با پذیرش ریسک ارزهای دیجیتال می‌توانند از آن استفاده کنند ولی دولت و نظام بانکی هیچ حمایتی از آن‌ها نخواهد کرد. همچنین استفاده از ارزهای دیجیتال در مبادلات درون کشور مجاز نیست»

در واقع مصوبه ۱۳۹۸ برای مشخص کردن وضعیت استخراج بیت کوین تهیه شده بود. پس از این مصوبه، کاربران با دریافت مجوزهای لازم توانستند مزرعه استخراج بیت کوین راه‌اندازی کرده و شروع به کسب درآمد کنند. این مصوبه شامل چند بخش است که شرایط لازم برای مجوزهای لازم برای راه‌اندازی مزرعه استخراج بیت کوین، روش‌های تامین انرژی برای ماینرها و شرایط اخذ مالیات از ماینرها را شرح می‌دهد. مصوبه ۱۳۹۸ هیچ قانونی در رابطه با معامله ارزهای دیجیتال وضع نکرده است و فقط استخراج ارزهای دیجیتال را پوشش می‌دهد.

مصوبه شهریور ۱۴۰۱: آیین‌نامه استخراج رمزدارایی‌ها

به دلیل اهمیت استخراج ارزهای دیجیتال، یک مصوبه جدید با عنوان «آیین‌نامه استخراج رمزدارایی‌ها» را در شهریور سال ۱۴۰۱ توسط دولت تصویب شد. این مصوبه شرایط تامین انرژی و مجوزهای لازم برای فعالیت ماینرها را شرح می‌دهد. همچنین بانک مرکزی موظف شد که شرایط لازم برای استفاده از ارزهای دیجیتال استخراج شده برای واردات را فراهم کند. با توجه به این مصوبه، ارزهای دیجیتال در یک مسیر مشخص‌تر قرار می‌گیرند.

قوانین ارز دیجیتال در ایران از ابتدا تاکنون
آیین‌نامه استخراج رمزدارایی‌ها را در شهریور سال ۱۴۰۱ توسط دولت تصویب شد.

همچنین یک سند از جانب شورای عالی فضای مجازی منتشر شد و سپس در اختیار دستگاه‌های دولتی قرار گرفت. در این سند ۳۹ اقدام بزرگ و حیاتی در رابطه با فضای مجازی کشور اعلام شده بود. مهم‌ترین این اقدامات «طراحی نظام رمز ارز اعم از ایجاد رمز ارز ملی و ساماندهی کاربری رمز ارزهای جهان‌روا» بود. طبق مستندات این سند، وزارت اقتصاد وظیفه ساماندهی فضای ارز دیجیتال و کمیسیون عالی وظیفه تنظیم مقررات فضای مجازی کشور را بر عهده می‌گیرد.

مصوبه سال ۱۴۰۱: کاهش سقف واریز و برداشت در صرافی‌های ایرانی

قوانین ارز دیجیتال در ایران با مصوبه ۱۴۰۱ ادامه پیدا کرد. طی این مصوبه، بانک مرکزی ایران اعلام کرد که باید سقف واریز و برداشت کاربران در صرافی‌های ایرانی کاهش پیدا کند. بر اساس این حکم هر فرد در ۲۴ ساعت شبانه‌روز قادر بود تنها ۱۰۰ میلیون تومان از حساب صرافی خود برداشت کند. در ادامه (آذر تا ۱ دی)، بانک مرکزی قانون جدیدی را تحت عنوان محدودیت واریز ریالی ۲۵ میلیون به ازای هر کارت بانکی برای فرد را برای صرافی‌ها وضع کرد. در نهایت این مبلغ به ۲۵ میلیون تومان برای هر کد ملی کاهش داد. هم اکنون کاربران می‌توانند ۲۵ میلیون تومان طی شبانه روز به صرافی واریز کنند و تا سقف ۱۰۰ میلیون از صرافی برداشت نمایند.

مصوبه اردیبهشت ۱۴۰۲: اخذ مالیات از ارزهای دیجیتال

با قوت گرفتن استخراج و معاملات ارزهای دیجیتال، دولت تصمیم گرفت که مصوبه‌ای را در رابطه با اخذ مالیات از این دارایی‌ها به تصویب برساند. این مصوبه با نام «مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی» در اردیبهشت ۱۴۰۲ توسط مجلس شورای اسلامی ثبت شد. بر اساس این مصوبه، انواع رمز پول و رمز دارایی به عنوان یک دارایی شامل مالیات محسوب می‌شود و انتقال یا واگذاری آن نیاز به پرداخت مالیات دارد.

مصوبه «مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی» توسط شورای نگهبان تایید نشد و به مجلس بازگردانده شد تا مورد اصلاح و بازبینی قرار بگیرد. شورای نگهبان در رابطه با این مصوبه چنین بیان کرد که: در مقررات کشور قانونی مشخصی برای رمز پول و رمز دارایی وجود ندارد. این مصوبه هنوز در دست نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار دارد و نسخه اصلاح شده آن به شورای نگهبان ارسال نشده است.

مصوبه آذر ۱۴۰۲: تعریف واژه رمز پول

در ادامه قوانین ارز دیجیتال در ایران به واژه رمز پول می‌رسیم. در آذر ۱۴۰۲ مصوبه‌ای توسط مجلس تصویب شد که رمز پول را چنین تعریف می‌کند: « نوعی پول رقومی (دیجیتال) رمزنگاری شده است که در بستر پایگاه داده اشتراکی به‌صورت متمرکز (با محوریت بانک مرکزی) یا غیرمتمرکز ایجاد و به‌صورت غیر‌متمرکز مبادله می‌شود». بر اساس این تعریف می‌توان رمز پول را معادل ارز دیجیتال بانک مرکزی در نظر گرفت. همچنین در مصوبه آذر ۱۴۰۲ اعلام شده است که نظارت بر مبادله ارزهای دیجیتال و تنظیم رمز پول باید توسط بانک مرکزی انجام شود.

مصوبه آذر ۱۴۰۲: انتشار پیش‌نویس طرح ساماندهی و توسعه رمزدارایی‌ها

آخرین قدمی که برای قوانین ارز دیجیتال در ایران برداشته شده است مربوط به ساماندهی و توسعه رمزدارایی‌ها است. در آذر سال ۱۴۰۲ پیش‌نویسی با این موضوع توسط کمیسیون اقتصادی مجلس منتشر شده است. بر اساس این مصوبه رمز دارایی چنین تعریف می‌شود:« هر نماد رقومی (دیجیتال) ارزش یا حق مالی یا غیرمالی که با استفاده از فناوری دفتر کل توزیع‌شده، به‌طور الکترونیک قابل نگهداری، ذخیره و انتقال است.»

علاوه بر رمز دارایی، ۱۲ تعریف دیگر که شامل حوزه‌های مرتبط با ارز دیجیتال است در این مصوبه آورده شده‌اند. این تعاریف شامل فناوری دفتر کل توزیع‌شده، سازوکار اجماع، رمز دارایی تضمین‌شده، رمز پول، رمز گواهی، رمز دارایی کاربردی، سپیدنامه، پایگاه معاملاتی، ارائه‌دهندگان خدمات، اطلاعات نهانی، اسرار حرفه‌ای و فعالان بازار هستند. لازم به ذکر است که این مصوبه به صورت پیش‌نویس تنظیم شده و نسخه نهایی آن منتشر نشده است.

قوانین ارز دیجیتال در ایران روند پر فراز و نشیبی را طی کرده است. شاید کمتر کسی پیشبینی می‌کرد که ایران قدم‌های مثبتی در رابطه با ارزهای دیجیتال بردارد. اما هم اکنون شاهد پیشرفت قابل توجه در این زمینه و وضع قوانین مثبت راجع به ارزهای دیجیتال هستیم.

قوانین معامله ارز دیجیتال در ایران چگونه است؟

هر چند که ارزهای دیجیتال به صورت رسمی در ایران پذیرفته نشد‌ه‌اند اما خرید و فروش آن‌ها بدون هیچ مشکلی انجام می‌شود. این دارایی‌ها قانونی اعلام نشده‌اند و معامله یا نگهداری آن‌ها جرم حساب نمی‌شود. بنابراین کاربران می‌توانند ارزهای دیجیتال مورد نظر خود را به راحتی از طریق صرافی خرید کنند. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که خرید ارزهای دیجیتال و استفاده از آن‌ها برای فعالیت‌های غیر اخلاقی همچون پولشویی پیگرد قانونی دارد.

قوانین معامله ارز دیجیتال در ایران
ارز دیجیتال در ایران قانونی اعلام نشده‌اند و معامله یا نگهداری آن‌ها جرم حساب نمی‌شود.

علاوه بر قوانین ارز دیجیتال در ایران، ماده 2 قانون مجازات عمومی چنین عنوان می‌کند که «هر فعل یا ترک فعل که مطابق قانون قابل مجازات یا مستلزم اقدامات تامینی یا تربیتی باشد جرم محسوب است و هیچ امری را نمی‌توان جرم دانست مگر آن که به موجب قانون برای آن مجازات یا اقدامات تامینی یا تربیتی تعیین شده باشد.» پس تا زمانی که قانونی را نقض نکنید و از ارزهای دیجیتال برای موارد غیر قانونی استفاده نکنید، معامله ارز دیجیتال هیچ مشکلی برای شما نخواهد داشت.

آیا فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال در ایران قانونی است؟

قوانین ارز دیجیتال کاملا وسیع است و هر بخشی که به دنیای کریپتو ارتباط دارد، قوانین مختلفی دارد. صرافی ارز دیجیتال مکانی است که کاربران از آن برای خرید و فروش آسان رمز ارزها استفاده می‌کنند . این موضوع باعث شده است که وزارت صنعت و معدن، قوانین خاصی را برای فعالیت صرافی‌های ارز دیجیتال در نظر بگیرد. بر اساس قوانین ارز دیجیتال در ایران، صرافی‌ها با اخذ مجوزهای لازم و رعایت قوانین مربوطه می‌توانند خدمات مربوط به ارزهای دیجیتال را در اختیار کاربران قرار دهند. در حالت کلی قوانین مربوط به صرافی ارز دیجیتال در ایران به شکل زیر است:

  • صرافی‌های ارز دیجیتال با احراز هویت در بانک مرکزی می‌توانند به‌صورت قانونی و رسمی شروع به فعالیت کنند.
  • صرافی‌ها هیچ مسئولیتی بابت ریسک معاملات ارز دیجیتال ندارد و مسئولیت خرید و فروش بر عهده سرمایه‌گذار است.
  • صرافی‌های ارز دیجیتال وظیفه دارند که تمام تراکنش‌ها را ثبت کنند و در صورت نیاز به بانک مرکزی ارائه دهند.
  • صرافی‌های ارز دیجیتال باید قوانین مربوط به مبارزه با پولشویی را رعایت کنند.
  • معامله‌گران برای فعالیت در صرافی‌های داخلی باید فرآیند احراز هویت را به صورت کامل انجام دهند.
  • صرافی‌ها موظف هستند که سقف مجاز خرید ارز دیجیتال و تبدیل ریال به ارز دیجیتال را طبق قوانین ارزی کشور تنظیم کنند.

آیا ارز دیجیتال در ایران قانونی خواهد شد؟

کشور ایران در حوزه ارزهای دیجیتال پیشرفت قابل توجهی داشته است. با توجه به افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال و استقبال مردم از بازار کریپتو انتظار می‌رود که قوانین واضح‌تر و بهتری در رابطه با ارزهای دیجیتال اتخاذ شود. پذیرش ارزهای دیجیتال و وضع قوانین ارز دیجیتال در ایران باعث می‌شود که کاربران بتوانند فعالیت بهتری در بازار کریپتو داشته باشند و هیچ نگرانی بابت از دست رفتن سرمایه خود نداشته باشند.

آیا ارز دیجیتال در ایران قانونی خواهد شد؟
انتظار می‌رود که قوانین واضح‌ تر و بهتری در رابطه با ارزهای دیجیتال اتخاذ شود.

پیش‌بینی می‌شود که وضعیت ارزهای دیجیتال در کل دنیا و ایران بهتر شود ولی این که تصمیم ایران در رابطه قانونی شدن این دارایی‌ها چه خواهد بود در حاله‌ای از ابهام قرار دارد. پس باید منتظر نتیجه باشیم و همچنان احتیاط در سرمایه‌گذاری را در دستور کار خود قرار دهیم.

سخن پایانی

با شناخت قوانین رمز ارزها در ایران می‌توانید فعالیت بهتری داشته باشید و با خیال راحت شروع به معامله کنید. در ابتدای پیدایش ارزهای دیجیتال، معامله BTC در ایران و بیشتر نقاط دنیا ممنوع بود. اما با گذشت زمان و افزایش محبوبیت کریپتو، شاهد تغییر موضع دولت‌ها به خصوص ایران در رابطه با معامله بیت کوین بودیم. در حال حاضر ارزهای دیجیتال به راحتی و بدون هیچ دغدغه‌ای در ایران معامله می‌شود و کاربران با دریافت مجوزهای لازم می‌توانند فرآیند استخراج BTC را شروع کنند. در این مقاله قوانین ارز دیجیتال در ایران و هر آنچه که لازم است درباره آن بدانید را مورد بررسی قرار دادیم.

سوالات متداول
قوانین ارز دیجیتال در ایران توسط چه سازمانی تعیین می شود؟
تمام قوانین مربوط به ارزهای دیجیتال توسط سازمان صنعت و معدن و مجلس تعیین می‌شود.
آیا قوانین ارز دیجیتال در ایران رو به بهبودی است؟
بله. قوانین ارز دیجیتال در ایران طی سال‌های اخیر تغییرات مثبت زیادی داشته است و انتظار می‌رود که در آینده بهتر هم شود.
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دنبال بروکر بهتری؟

کمکت میکنیم بروکر مناسبت رو انتخاب کنی

ارتباط رایگان با مشاوران حرفه‌ای

امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران