خانه > آموزش ارز دیجیتال > انواع کلاهبرداری در ارز دیجیتال + کلاهبرداری صرافی های ایرانی

انواع کلاهبرداری در ارز دیجیتال + کلاهبرداری صرافی های ایرانی

امتیاز:5

آیا می‌دانید حجم کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتال چقدر است؟ تنها در سال 2023 حجم کلاهبرداری در ارز دیجیتال بالغ بر 2.5 میلیارد دلار برآورد شده است. بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله قرار است با رایج‌ترین شیوه‌های کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال آشنا شویم و لیستی از سایت‌های کلاهبرداری ارز دیجیتال را هم بررسی کنیم.

کلاهبرداری در ارز دیجیتال چیست؟

بسیاری از افراد ممکن است به طور ناخواسته وارد بازی هکرها و کلاهبرداران شوند و در دام آن‌ها گرفتار شوند. بنابراین اگر در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت می‌کنید، لازم است با رایج‌ترین روش‌های کلاهبرداری در این حوزه آشنا باشید. این روش‌ها عبارتند از:

  • فیشینگ(Phishing)؛
  • صرافی های جعلی ارز دیجیتال؛
  • شبکه‌های اجتماعی کلاهبرداری؛
  • ایردراپ تقلبی؛
  • کیف پول‌های تقلبی؛
  • طرح‌های پانزی؛
  • طرح‌های هرمی؛
  • باج افزارها در کلاهبرداری ارز دیجیتال.

کلاهبرداری در ارز دیجیتال چیست؟
کلاهبرداری در ارز دیجیتال

فهرست مطالب

فیشینگ(Phishing) چیست؟

فیشینگ(Phishing) یکی از رایج‌ترین روش‌های کلاهبرداری در ارز دیجیتال است. در فیشینگ اطلاعات کاربری معامله‌گران مانند نام کاربری، رمز عبور و اطلاعات بانکی از طریق جعل هویت فرد مورد دستبرد قرار می‌گیرد.

فیشینگ (Phishing) چیست؟
اطلاعات هویتی فرد از طریق فیشینگ دزدیده می شود.

در فیشینگ هکرها برای دستیابی به اطلاعات کاربران معمولا از طریق ارسال ایمیل‌های جعلی یا تماس و پیامک، کاربران را فریب می‌دهند تا اطلاعات کاربری آن‌ها را به دست آورند.

یکی دیگر از شیوه‌های انجام فیشینگ، ساخت نسخه‌هایی جعلی از وبسایت‌های معتبر است؛ مثلا ممکن است هکرها، سایت شبیه‌سازی شده‌ی یک صرافی یا بروکر را طراحی کنند تا بتوانند با ارسال لینک آن برای مشتریان، به اطلاعات حساب آن‌ها دسترسی پیدا کنند.

برای آنکه بتوانیم در برابر کلاهبرداری فیشینگ جلوگیری کنیم، لازم است چند کار ساده اما مهم را جدی بگیریم:

  1. قبل از کلیک کردن بر روی لینک‌ها، از صحت آن‌ها مطمئن شویم
  2. برای حساب‌های خود از احراز هویت دو مرحله‌ای(۲FA) استفاده کنیم
  3. نرم‌افزارها یا اپلیکیشن‌ها را از منابع معتبر دانلود کنیم

صرافی‌ های جعلی ارز دیجیتال

بسیاری از کاربران تازه‌کار که می‌خواهند فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال را آغاز کنند، ممکن است به سادگی در دام صرافی‌های جعلی و غیر معتبر گرفتار شوند و سرمایه‌ی خود را از دست بدهند.

بنابراین لازم است قبل از انجام هرگونه تراکنش در صرافی‌ها، اعتبار آن‌ها را بررسی کنیم. به طور کلی برای سنجش اعتبار صرافی‌ها بهتر است این چک لیست را مد نظر داشته باشید:

  • اطلاعات حقوقی هر صرافی معتبر باید شفاف و در دسترس باشد
  • صرافی باید بیمه‌نامه معتبر داشته باشد
  • صرافی باید امنیت معاملات کاربران را تضمین کند
  • پشتیبانی صرافی باید پاسخگو و پیگیر باشد
  • صرافی باید در میان کاربران حسن سابقه داشته باشد

شبکه‌های اجتماعی کلاهبرداری

یکی دیگر از روش‌های کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال، آگهی‌های استخدام ادمین در شبکه‌های اجتماعی است؛ در این روش کلاهبرداری، کاربران با وعده‌ مزایای بالا و کار در منزل، مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند.

شبکه‌های اجتماعی کلاهبرداری
استخدام ادمین در شبکه‌های اجتماعی یکی از روش های پولشویی می باشد

در این روش کلاهبرداری، کسانی که به دنبال کار در منزل می‌گردند، عموما وارد یک فرآیند پولشویی می‌شوند و کلاهبرداران از آن‌ها می‌خواهند ضمن باز کردن حساب در یکی از صرافی‌های معتبر، تراکنش‌های مالی آن‌ها را انجام دهند.

البته علاوه بر این شکل از کلاهبرداری در ارز دیجیتال، ممکن است کلاهبرداران با جعل شبکه‌های اجتماعی صرافی‌های معتبر، اطلاعاتی نادرست را در اختیار کاربران قرار دهند. بنابراین قبل از آنکه طبق توصیه‌های یک مطلب در شبکه‌های اجتماعی عمل کنید، ابتدا باید صحت آن صفحه را تایید یا آدرس دقیق شبکه‌ی اجتماعی را از سایت اصلی صرافی دریافت کنید.

ایردراپ تقلبی

یکی دیگر از روش‌های کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال، توزیع ایردراپ‌های تقلبی است. کلاهبرداران در این روش معمولا به افراد وعده می‌دهند در ازای پیش‌خرید یک نوع توکن یا رمز ارز، مبلغ زیادی را به حساب آن‌ها واریز کنند.

برخی دیگر از روش‌های اجرا و فروش ایردراپ‌های تقلبی عبارتند از:

  • وب‌سایت‌های جعلی: توزیع و فروش ایردراپ‌های تقلبی ممکن است با ایجاد وب‌سایت‌هایی مشابه با پروژه‌های معتبر صورت بگیرد و از این طریق اطلاعات خصوصی کاربران مثل اطلاعات کلید خصوصی کیف پول را دریافت کنند.
  • ارسال ایمیل و پیام‌های جعلی: در برخی دیگر از پروژه‌های ایردراپ تقلبی ممکن است ایمیل‌ها یا پیام‌هایی جعلی در شبکه‌های اجتماعی ارسال شود که وعده‌ی ایردراپ می‌دهند. به این ترتیب کاربران جذب پروژه می‌شوند و ممکن است به امید سرمایه‌گذاری، مبلغ زیادی را به این پروژه‌ها واریز کنند.
  • الزام به پرداخت کارمزد: برخی از کلاهبردران از کاربران می‌خواهند برای دریافت ایردراپ‌ها، کارمزد پرداخت کنند. پرداخت کارمزد در این روش کلاهبرداری در ارز دیجیتال اغلب منجر به ضررهای بسیار بزرگی برای مشتریان می‌شود.
  • راه‌اندازی پروژه‌های جدید و فریبنده: در برخی موارد ممکن است پروژه‌های جدید و فریبنده‌ای ایجاد و پروموت شوند که ابتدا سرمایه‌ی زیادی از مشتریان دریافت کنند اما در نهایت خبری از لیست شدن ایردراپ‌ها نباشد.

کیف پول‌های تقلبی

تولید و انتشار کیف پول‌های تقلبی یکی دیگر از روش‌های کلاهبرداری رایج در دنیای ارز دیجیتال است. کیف پول‌های تقلبی معمولا ظاهری مشابه کیف پول‌های معتبر دارند و با فریب کاربران، اطلاعات خصوصی کیف پول‌های اصلی آن‌ها را دریافت می‌کنند. این کیف پول‌ها ممکن است در وبسایت‌های غیررسمی منتشر شوند یا در قالب بدافزارها و افزونه‌های مرورگر، کلیدهای خصوصی کاربران را به سرقت ببرند.

نشانه‌های کیف پول تقلبی

کیف پول‌های تقلبی را معمولا می‌توان از روی چند نشانه شناسایی کرد:

  1. در دسترس بودن در منابع غیررسمی: اگر یک کیف پول در منابع رسمی مانند گوگل پلی یا اپل استور در دسترس نباشد و تنها در وبسایت‌های غیرمعتبر مشاهده شود، احتمالا یک کیف پول قلابی است.
  2. درخواست کلید خصوصی: هیچکدام از کیف پول‌های معتبر مانند متاماسک، در هیچ شرایطی از شما نمی‌خواهند کلید خصوصی خود را ارسال کنید.
  3. مجوزها و دسترسی‌های مشکوک: کیف پول‌های تقلبی ممکن است از کاربر درخواست دسترسی به دوربین یا فایل‌ها را داشته باشند. در حالی که کیف پول‌های معتبر هرگز چنین درخواستی را مطرح نمی‌کنند.

وام‌های تقلبی

وام‌های تقلبی از دیگر روش‌های کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال است. در این روش کلاهبرداری، کلاهبرداران ممکن است با دادن وعده‌های وسوسه‌کننده برای اعطای وام به کاربران، آن‌ها را ترغیب کنند تا دارایی‌های دیجیتال‌شان را در اختیار آن‌ها قرار دهند.

وام‌های تقلبی
کلاهبرداران با دادن وعده‌های وسوسه‌کننده برای اعطای وام، دارایی‌های دیجیتال افراد را به دست می گیرند.

تله‌ی وام‌های تقلبی ممکن است از طریق پلتفرم‌های وام‌دهی جعلی، سوء استفاده از پلتفرم‌های وامدهی غیرمتمرکز(P2P) و درخواست کارمزد وام به صورت پیش‌پرداخت کاربران را به دام بیندازند.

طرح‌های پانزی

طرح‌های پانزی یکی از شایع‌ترین روش‌های کلاهبرداری در ارز دیجیتال هستند که با وعده سوددهی بالا و بدون ریسک، سرمایه‌گذاران را به دام می‌اندازند. مکانیسم عملکرد طرح‌های پانزی بر پایه‌ی سودهای واقعی نیست بلکه سرمایه‌ی حاصل از ورود سرمایه‌گذاران جدید، به‌ عنوان سود سرمایه‌گذاران اولیه معرفی می‌شود.

طرح‌های پانزی معمولا تا زمان ورود سرمایه‌گذاران جدید پابرجا هستند اما با قطع ورود سرمایه‌های جدید، بازدهی آن‌ها پایان می‌یابد.

طرح‌های هرمی

طرح‌های هرمی در کلاهبرداری‌‌های ارز دیجیتال، شباهت زیادی به طرح‌های پانزی دارند اما در جذب سرمایه‌های جدید متفاوت عمل می‌کنند. در طرح‌های هرمی هر شخص جدید که سرمایه‌ای را وارد شبکه می‌کند، باید سرمایه‌گذاران جدیدی را هم به شبکه وارد کند تا سود فعالیتش محفوظ بماند. این سیستم نیز تا زمانی که ورود افراد جدید ادامه داشته باشد پابرجاست اما با کاهش جذب افراد جدید، ساختار فرو می‌پاشد.

آیا می‌دانید حجم کلاهبرداری در بازار ارزهای دیجیتال چقدر است؟ تنها در سال 2023 حجم کلاهبرداری در ارز دیجیتال بالغ بر 2.5 میلیارد دلار برآورد شده است.

باج افزارها در کلاهبرداری ارز دیجیتال

باج‌افزارها(Ransomware) یکی از روش‌های پیچیده و خطرناک کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال هستند. مکانیسم عمل باج‌افزارها به این صورت است که با ارسال ایمیل‌های فیشینگ یا لینک‌های مخرب، به سیستم کاربر نفوذ و اطلاعات حساب او را قفل می‌کنند.

باج افزارها در کلاهبرداری ارز دیجیتال
باج‌افزارها یکی از روش‌های پیچیده و خطرناک کلاهبرداری می باشند.

بعد از این کار هکرها می‌توانند با کنترل همه‌جانبه بر اطلاعات، از کاربر درخواست باج کنند. این باج‌ها معمولا توسط رمز ارز دریافت می‌شوند و به همین دلیل امکان شناسایی دریافت‌کننده وجود ندارد.

نکات امنیتی

چند راهکار بسیار ساده و کاربردی وجود دارد که در صورت عمل به آن‌ها می‌توان امنیت حساب‌های دیجیتال را افزایش داد. این نکات امنیتی می‌توانند تا حد زیادی دست کلاهبرداران را از سرمایه‌ی شما دور نگه دارند.

برای جلوگیری از کلاهبرداری در ارز دیجیتال این نکات را در نظر داشته باشید:

  • محافظت از کلید خصوصی و عبارت بازیابی
  • استفاده از کیف پول‌های امن و معتبر
  • بررسی اعتبار و شناسنامه پروژه‌های سرمایه‌گذاری
  • اجتناب از باز کردن لینک‌های ناشناس

در ادامه هرکدام از این موارد را به صورت کامل توضیح خواهیم داد.

محافظت از کلید خصوصی و عبارت بازیابی

اولین قدم برای رعایت نکات امنیتی، محافظت از رمز عبور و کلیدهای خصوصی است. این اطلاعات را نباید در اختیار دیگران بگذارید و بهتر است آن‌ها را در جایی امن و ترجیحا به صورت آفلاین نگهداری کنید.

استفاده از کیف پول‌های امن و معتبر

فراموش نکنید که هر کیف پولی مناسب استفاده در معاملات ارز دیجیتال نیست و تنها باید از کیف پول‌هایی استفاده کنید که اولا شناخته شده‌ و معتبرند و دوما از لحاظ رعایت نکات امنیتی، از استاندارد بالایی برخوردارند. این کیف پول‌ها را باید از سایت رسمی کیف پول یا سایر منابع معتبر دانلود و نصب کنید.

بررسی اعتبار و شناسنامه پروژه‌های سرمایه‌گذاری

قدم بعدی برای رعایت نکات امنیتی این است که قبل از سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مختلف، اطلاعات کامل تیم پروژه و وایت پیپر آن‌ها را بررسی کنید. علاوه بر این در نظر داشته باشید که نباید به پروژه‌های ارز دیجیتالی که وعده‌ی بازدهی غیرمنطقی می‌دهند، اعتماد کنید.

اجتناب از باز کردن لینک‌های ناشناس

همانطور که گفتیم، یکی دیگر از روش‌های کلاهبرداری در ارز دیجیتال ارسال لینک‌های غیر معتبر است. بنابراین باید از باز کردن لینک‌های ناشناس خودداری کنید و هنگام مراجعه به سایت‌ها، از داشتن پروتکل HTTPS آن سایت اطمینان حاصل کنید.

معرفی لیست سایت های کلاهبرداری ارز دیجیتال

پیدا کردن سایت‌های کلاهبرداری ارز دیجیتال کار ساده‌ای نیست و نمی‌توان درباره هر سایت، با قطعیت نظر داد. اما برخی از سایت‌های مرجع در جهان وجود دارند که اطلاعات سایت‌های کلاهبرداری را جمع‌آوری کرده‌اند.

این سایت‌ها روش‌های مختلفی را برای دریافت و انتشار این داده‌ها استفاده می‌کنند. برخی از آن‌ها نظرات کاربران را جمع‌آوری و منتشر می‌کنند و برخی دیگر تیم‌های کارشناسی متعددی دارند که اصالت سایت‌ها را بررسی می‌کنند.

به طور مثال در سایت Reddit می‌توانید تجربیات کاربران زیادی را مشاهده کنید که تجربه استفاده از صرافی‌ها یا سایت‌های نامعتبر را با نام و جزییات آن‌ها منتشر کرده‌اند. انتشار تعداد زیادی از این نظرات باعث شده سایت Reddit به یکی از کامیونیتی‌های بسیار بزرگ در این زمینه تبدیل شود.

سایت DFPI که متعلق به یک سازمان مالی در ایالت کالیفرنیای آمریکا است وظیفه‌ی حمایت از مصرف‌کنندگان را بر عهده دارد. این سایت با بررسی دقیق تراکنش‌های مالی، لیست دقیقی را از سایت‌ها و موسسات غیرمعتبر جمع‌آوری کرده و به طور منظم نیز آن‌ها را آپدیت می‌کند.

سایت Scamadviser نیز یکی دیگر از سایت‌های مرجع در زمینه‌ی جمع‌آوری انتشار داده‌های سایت‌های اسکم است. برآورد می‌شود بیش از 6 میلیون از وب‌سایت‌های موجود در داده‌های سایت Scamadviser اسکم باشند.

آنچه در مقاله کلاهبرداری در ارز دیجیتال خواندیم:

همانطور که خواندیم، کلاهبرداری در دنیای ارزهای دیجیتال شیوه‌های مختلفی دارد و هکرها از روش‌های گوناگونی برای فریب افراد استفاده می‌کنند. فیشینگ، ارائه‌ی ایردراپ‌های تقلبی، طرح‌های پانزی و … ازجمله روش‌های متداول کلاهبرداری در ارز دیجیتال هستند.

سوالات متداول
کلاهبرداری در ارز دیجیتال چگونه رخ می‌دهد؟
کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال معمولاً با استفاده از ایردراپ‌های تقلبی و باج‌افزارها انجام می‌شود تا اطلاعات شخصی، کلیدهای خصوصی و یا دارایی‌های دیجیتال افراد را مورد سرقت قرار دهند.
چگونه می‌توان از کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از کلاهبرداری در ارز دیجیتال باید در درجه‌ی اول از اطلاعات حساب خود محافظت و از باز کردن لینک‌های ناشناس و ایمیل‌های جعلی خودداری کنیم.
در صورت گرفتار شدن در کلاهبرداری ارز دیجیتال چه کار باید کرد؟
در صورت وقوع کلاهبرداری باید با پشتیبانی کیف پول خود تماس بگیرید و سپس اطلاعات مستند را جمع‌آوری و به مراکز قانونی مراجعه کنید.
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دنبال بروکر بهتری؟

کمکت میکنیم بروکر مناسبت رو انتخاب کنی

ارتباط رایگان با مشاوران حرفه‌ای

امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران