خانه > آموزش ارز دیجیتال > فناوری بلاک چین چیست و چه کاربردی دارد؟

فناوری بلاک چین چیست و چه کاربردی دارد؟

امتیاز:5

بلاک چین مفهوم نسبتا جدیدی است که همراه با بیت کوین به بازار ارزهای دیجیتال وارد شد، اما نمی‌توان تعریف بلاکچین را به این ارز دیجیتال محدود کرد! این فناوری، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین نوآوری‌های قرن فعلی، زندگی ما انسان‌ها را در زمینه‌های مختلف تحت تاثیر قرار داده و تاثیرات آن در آینده بیشتر هم خواهد شد. با ما همراه باشید تا درادامه این مطلب، درمورد فناوری بلاک چین، تاریخچه، مزایا و معایب، کاربردها و پروتکل‌های آن به‌طور کامل توضیح دهیم.

بلاکچین چیست؟
فهرست مطالب

بلاک چین چیست؟

فناوری بلاکچین به‌عنوان یک مکانیسم پایگاه داده پیشرفته عمل می‌کند که امکان به اشتراک‌گذاری شفاف اطلاعات در یک شبکه را ارائه می‌دهد. این پایگاه داده، اطلاعات را در بلوک‌هایی ذخیره می‌کند که در یک زنجیره به یکدیگر متصل شده‌اند. بنابراین، می‌توان بلاکچین را یک دفتر کل غیرقابل تغییر برای ثبت و ردیابی سفارش‌ها، پرداخت‌ها، حساب‌ها و سایر تراکنش‌ها معرفی کرد.

تاریخچه بلاک چین

گرچه ایده بلاکچین به سال‌ها پیش برمی‌گردد، اما معرفی اصلی این مفهوم به سال ۲۰۰۹ برمی‌گردد، زمانی‌که بیت کوین به بازار عرضه شد. در سال ۱۹۹۱، زنجیره‌ای از بلوک‌های امن رمزنگاری شده برای اولین بار توسط استوارت هابر و دبلیو اسکات استورنتا معرفی شدند. ۷ سال بعد، یک دانشمند به نام نیک سابو، برای ایجاد یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز تلاش کرد.

 تاریخچه بلاک چین
معرفی رسمی بلاکچین در سال ۲۰۰۹ میلادی صورت گرفت.

درنهایت، در سال ۲۰۰۸، شخصی با نام مستعار ساتوشی ناکاماتو، کاغذ سفیدی را منتشر کرد که اولین مدل بلاکچین بود. این فرد برای اولین بار در سال ۲۰۰۹، بلاک چین را به‌عنوان یک دفتر کل برای تراکنش‌های انجام شده با بیت کوین پیاده‌سازی کرد. پس از مدتی، فناوری بلاکچین از ارز دیجیتال گسترش یافته و فرصت‌های بیشتری برای معاملات مالی و فعالیت‌های دیگر ایجاد کرد.

 بلاک چین چگونه کار می‌کند؟

مکانیزم بلاک چین کمی پیچیده به‌نظر می‌رسد، اما بیایید نگاهی به عملکرد این فناوری به زبان ساده داشته باشیم. اولین مفهوم برای درک عملکرد بلاکچین، بررسی تراکنش‌ها است. تراکنش‌ها حرکت دارایی‌های دیجیتالی را از یک طرف به طرف دیگر شبکه نشان می‌دهند. این تراکنش‌ها، به‌عنوان یک بلوک داده در این شبکه ثبت می‌شوند و حاوی اطلاعات جزئی هستند. از جمله این اطلاعات می‌توان به افراد معامله، زمان، شرایط و سایر جزئیات اشاره کرد.

شرکت‌کنندگانی که در شبکه بلاکچین فعالیت دارند، باید اعتبار هر تراکنش را تایید کنند. بسته به نوع شبکه، قوانین توافق می‌تواند متفاوت باشد. پس از توافق شرکت‌کنندگان برای تایید یک تراکنش، تراکنش‌های روی بلاک چین در بلوک‌هایی، مانند صفحات یک دفتر کل نوشته می‌شوند. همراه با تراکنش‌ها، یک هش رمزنگاری به بلوک جدید اضافه می‌شود. این هش به‌عنوان یک زنجیره عمل می‌کند که بلوک‌ها را به هم پیوند می‌دهد. اگر محتویات بلوک به‌طور عمدی یا ناخواسته اصلاح شود، مقدار هش هم تغییر خواهد کرد.

بنابراین، بلوک‌ها و زنجیره‌ها به هم متصل می‌شوند. هر بلوک جدید، کل بلاکچین را تقویت و درنهایت مانند بلوک‌های مورد استفاده برای ساختن یک برج عمل می‌کنند. شما فقط می‌توانید بلوک‌ها را روی هم قرار دهید، اگر یک بلوک را از وسط برج بردارید، کل برج از بین می‏رود.

پروتکل‌های بلاک چین

پروتکل بلاک چین به انواع مختلفی از پلتفرم‌های بلاکچینی اشاره دارد که برای توسعه این فناوری کاربرد دارند. هر یک از این پروتکل‌ها، اصول اولیه بلاکچین را متناسب با کاربردی که لازم است، تغییر می‌دهد. چند نمونه از پروتکل‌های بلاکچین را درادامه معرفی می‌کنیم:

  • Hyperledger: این پروتکل یک پروژه منبع باز است که مجموعه‌ای از ابزارها را ارائه می‌دهد. شرکت‌ها می‌توانند از این پروتکل برای ساخت سریع و موثر برنامه‌های بلاکچین خصوصی استفاده کنند. هایپرلجر، یک چارچوب مدولار و همه منظوره است که ویژگی‌های مدیریتی و کنترل دسترسی منحصر به‌فردی ارائه می‌دهد.
  • اتریوم: اتریوم یک پلتفرم بلاکچین منبع باز غیرمتمرکز است که افراد می‌توانند از آن برای ساخت برنامه‌های بلاکچین عمومی استفاده کنند. Ethereum Enterprise هم برای استفاده‌های تجاری طراحی شده است تا شرکت‌ها بتوانند به‌سرعت برنامه‌های مقیاس‌پذیری برای انتقال دارایی‌های دیجیتال را ایجاد کنند.
  • Corda: کوردا هم یکی دیگر از پروژه‌های منبع باز بلاکچین است که برای اهداف تجاری طراحی شده است. با Corda، می‌توانید شبکه‌های بلاکچینی بسازید که برروی حفظ حریم خصوصی تمرکز دارند. فناوری قرارداد هوشمند در این پروتکل برای انجام معاملات مستقیم بسیار پرکاربرد است.
  • Quorum: این پروتکل منبع باز از اتریوم مشتق شده است. از این پروتکل به‌طور ویژه برای استفاده در یک شبکه بلاک چین خصوصی، که در آن تنها یک عضو تمام نودها را دارد، استفاده می‌شود. همچنین، این پروتکل در بلاکچین کنسرسیوم هم کاربرد دارد.

این ۴ مورد، جزو مهم‌ترین پروتکل‌های بلاکچین محسوب می‌شوند. سایر پروتکل‌ها هم وجود دارند، مانند مالتی چین که ویژگی‌های متفاوتی ارائه می‌دهند.

 مزایا و معایب بلاکچین

فناوری بلاکچین، مزایایی ارائه می‌دهد که در هیچ از سیستم‌های ذخیره‌سازی سنتی دیده نمی‌شوند. این مزایا باعث شده‌اند تا روز به روز به محبوبیت این فناوری افزوده شود، برخی از مهم‌ترین مزایای بلاک چین را درادامه بررسی می‌کنیم:

 مزایا و معایب بلاکچین

  • شفافیت: بلاکچین غیرمتمرکز است، به این معنا که به هر عضوی از شبکه اجازه می‌دهد تا داده‌های ثبت شده را بررسی کرده و آنها را تایید کند. این فناوری به هر کسی اجازه می‌دهد تا تمام تراکنش‌های انجام شده در بلاک چین را در زمان واقعی ببیند. این ویژگی باعث ایجاد شفافیت و اعتماد در بین کاربران می‌شود.
  • غیرقابل تغییر: فناوری بلاکچین از تغییرناپذیری پشتیبانی می‌کند، به این صورت که داده‌های ثبت‌شده در آن پاک یا جایگزین نمی‌شوند. این ویژگی از هرگونه دستکاری جلوگیری می‌کند. درنتیجه، بلاکچین به شبکه‌ای عالی برای ذخیره داده‌ها تبدیل شده است.
  • آزادی بیان: آزادی بیان در بلاکچین به‌معنای عدم سرکوب فعالیت در آن است. به این معنی که مهم نیست چه کسی می‌تواند از شبکه استفاده کند یا چه هدفی برای استفاده از آن دارد. بلاک‌چین‌ها، به‌ویژه بلاک‌چین‌های عمومی، بدون هرگونه سانسور هستند، چراکه تحت کنترل مقامات مرکزی یا دولت‌ها قرار ندارند.
  • قابلیت ردیابی: فناوری بلاکچین به‌گونه‌ای طراحی شده است که به ردیابی منشا یک دارایی کمک می‌کند. این فناوری با ارائه مدرک، سوابق را ردیابی کرده و درصورت بروز هرگونه مشکل، آن را برطرف می‌کند.
  • کاهش کارمزد تراکنش‌ها: شبکه‌های بلاکچین، امکان تایید و اعتبارسنجی تراکنش‌ها بدون نیاز به شخص ثالث یا واسطه را فراهم می‌کنند. این ویژگی، تاحد زیادی به کاهش هزینه‌های تراکنش کمک می‌کند.
  • امنیت: شبکه‌های بلاکچین چندین لایه امنیتی ارائه می‌دهند. هر فردی که به شبکه می‌پیوندد یک شماره شناسایی منحصر به‌فرد دارد که می‌تواند صحت تراکنش‌ها را تایید کند. از طرف دیگر، هر تراکنشی که اجرا می‌شود برای اعتبارسنجی به اعضای شبکه نیاز دارد. این شرایط امنیت بالایی برای تمامی معاملات و تراکنش‌های شبکه ایجاد می‌کند.

تا به اینجا درمورد مزایای بلاک چین مطالعه کردید، اما درادامه لیستی از معایب این فناوری را مطالعه خواهید کرد:

  • هزینه اجرایی بالا: اگرچه بلاکچین هزینه‌ها را برای کاربران کاهش می‌دهد، اما اجرای آن برای شرکت‌ها به هزینه‌ بالایی نیاز دارد. این موضوع به‌تنهایی مانع پذیرش گسترده این فناوری در بین شرکت‌ها می‌شود.
  • کارایی: در مقایسه با پایگاه داده‌های معمولی یا سنتی، به نظر می‌رسد که بلاکچین بسیار کندتر است. برای مثال، اضافه کردن یک بلوک جدید در این شبکه ممکن است حدود ۱۰ دقیقه طول بکشد.
  • اصلاح داده‌ها: تغییرناپذیری داده‌ها در شبکه بلاکچین می‌تواند یک مانع بزرگ باشد. زمانی‌که اشتباهی رخ دهد، فرآیند بازنویسی کد بسیار وقت‌گیر و هزینه‌بردار خواهد بود.
  • مصرف انرژی بالا: یکی از موانع اصلی استفاده از این فناوری مصرف انرژی قابل توجه آن است. خود شبکه بیت کوین به‌تنهایی انرژی زیادی مصرف می‌کند، حتی می‌توان گفت که انرژی مصرفی آن با برق مورد نیاز کشورهایی مانند دانمارک و ایرلند یکسان است.
  • کلیدهای خصوصی: هر کاربر بلاک چین یک کلید خصوصی دارد که به آنها امکان دسترسی به دارایی‌ها و داده‌های خود را می‌دهد. این کلیدها باید به‌خوبی نگهداری شوند، درصورت از دست دادن این کلیدها، بازیابی آنها تقریبا غیرممکن است.
  • پتانسیل برای فعالیت‌های غیرقانونی: بلاکچین حریم خصوصی را حفظ می‌کند، اما از طرف دیگر می‌تواند بستر مناسبی برای فعالیت‌های غیرقانونی فراهم کند.

با این اوصاف می‌توان گفت که بلاکچین مانند یک شمشیر دو لبه عمل می‌کند. این فناوری مزایای متعددی برای بسیاری از کاربران و شرکت‌ها دارد، اما این مزایا همراه با یک سری معایب هستند که آنها را بررسی کردیم.

فناوری بلاک چین یکی از بزرگترین دستاوردهای بشر در قرن 21 محسوب می‌شود. این فناوری یک پایگاه داده غیرمتمرکز برای ذخیره و مبادله اطلاعات است که امکان تغییر و اصلاح در آن وجود ندارد.

انواع بلاک چین

امروزه انواع مختلفی از شبکه بلاکچین وجود دارند، به‌طور کلی می‌توان انواع بلاک چین را به 4 دسته اصلی تقسیم کرد:

  1. بلاک چین عمومی؛
  2. بلاک چین خصوصی؛
  3. بلاک چین ترکیبی (هیبرید)؛
  4. بلاک چین کنسرسیوم.

در ادامه به بررسی بیشتر موارد ذکر شده می‌پردازیم:

بلاک چین عمومی

بلاکچین‌های عمومی، غیرمتمرکز و باز هستند، به این معنی که هر کسی می‌تواند به آنها بپیوندد. این نوع از بلاکچین‌ها با مشارکت قوی رشد می‌کنند تا هر چه بیشتر، بهتر و ایمن‌تر باشند. اما آنها اغلب با سرعت تراکنش نسبتا پایین و مقیاس‌پذیری محدود دست و پنجه نرم می‌کنند. از آنجایی که ماهیت بسیار شفافی دارند، ممکن است برای معاملات تجاری حساس مناسب نباشند.

بلاک چین عمومی

بیشترین کاربرد بلاک چین عمومی در مبادله دارایی‌های دیجیتالی، جمع‌آوری کمک‌های مالی یا کار برروی پروژه‌های منبع باز است. از مهم‌ترین ویژگی‌های کلیدی آنها می‌توان به پشتیبانی از طیف گسترده‌ای از برنامه‌های کاربردی اشاره کرد، همانطور که در بلاکچین اتریوم، بیت کوین و سولانا دیده می‌شود.

بلاک چین خصوصی

در بلاکچین‌های خصوصی، مشارکت به اعضای منتخب محدود می‌شود. آنها اغلب توسط یک نهاد یا سازمان کنترل می‌شوند که این ویژگی با ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین در تضاد است. این شبکه‌ها فرصت‌های زیادی را ارائه می‌دهند و مزایای متعددی مانند حفظ حریم خصوصی، کنترل بیشتر و سرعت پردازش سریع‌تر تراکنش‌ها دارند. اما در آنها یک سری نقاط ضعف هم دیده می‌شود. برای مثال، وجود یک نهاد مرکزی می‌تواند این بلاکچین را در برابر خطرات داخلی مانند تقلب یا دستکاری آسیب‌پذیر کند.

بلاک چین ترکیبی (هیبرید)

بلاک چین‌های هیبرید ویژگی‌هایی از بلاک‌چین‌های عمومی و خصوصی را با هم ترکیب می‌کنند. آنها را می‌توان برای سطوح دسترسی مختلف تنظیم کرد، بنابراین، ویژگی‌های غیرمتمرکز بودن بلاکچین‌های عمومی و کنترل بلاکچین‌های خصوصی را به‌طور متعادل ارائه می‌دهند. این انعطاف‌پذیری، آنها را به گزینه‌ای جذاب برای برخی مشاغل تبدیل می‌کند. برای مثال، در شرکت‌هایی که نیاز به نگهداری برخی داده‌ها به‌صورت خصوصی و اشتراک یک سری داده خاص وجود دارد، از این بلاکچین استفاده می‌شود.

بلاک چین کنسرسیوم

بلاک چین‌های کنسرسیومی نوع خاصی هستند که در آنها گروهی از سازمان‌ها کنترل و حاکمیت شبکه را به‌صورت مشترک برعهده دارند. هر یک از اعضای کنسرسیوم حقوق مساوی در مورد تصمیمات این شبکه دارد. از این نوع برای به اشتراک‌گذاری امن داده‌ها استفاده می‌شود، بنابراین، این گزینه برای فرآیندهای مشارکتی بسیار مفید عمل می‌کند. برای مثال،  پلتفرم R3’s Corda از جمله بلاکچین‌های کنسرسیومی محسوب می‌شود.

 کاربردهای فناوری بلاک چین

بلاک چین در ابتدا برای حمایت از بیت کوین به‌وجود آمد، درحالی‌که این ایده به‌خوبی برای رمزارزها مفید عمل می‌کند، کاربردهای دیگری هم دارد. درادامه برخی از مهم‌ترین کاربردهای فناوری بلاکچین را بررسی می‌کنیم:

  1. انتقال پول؛
  2. صرافی‌های ارز دیجیتال؛
  3. وام دادن؛
  4. بیمه؛
  5. معاملات املاک و مستغلات؛
  6. ایمن‌سازی اطلاعات؛
  7. توکن های غیر قابل تعویض؛
  8. رای دادن؛
  9. نگهداری سوابق پزشکی؛
  10. حق امتیاز هنرمندان.

در ادامه به صورت کامل کاربردهای بلاکچین را بررسی می‌کنیم:

انتقال پول

به‌لطف فناوری بلاکچین، انتقال پول بسیار ارزان‌تر و سریع‌تر اتفاق می‌افتد. این ویژگی را می‌توان یکی از مهم‌ترین خدمات بلاک چین در نظر گرفت، چراکه تمامی تراکنش‌های بروز مرزی بدون ایجاد دردسر و هزینه اضافی انجام می‌شوند. درحالی که انتقال بین حساب‌ها حتی داخل یک کشور ممکن است بیشتر از یک روز طول بکشد، در بلاکچین می‌توان بدون محدودیت‌های جغرافیایی، در عرض چند دقیقه به مبلغ مورد دلخواه پول انتقال داد.

صرافی‌های ارز دیجیتال

استفاده از فناوری بلاکچین در ساختار صرافی‌ها امکان انجام تراکنش‌های سریع‌تر و مقرون به‌صرفه‌تر را فراهم می‌کند. علاوه بر آن، در یک صرافی غیرمتمرکز، سرمایه‌گذاران مجبور نیستند که دارایی‌های خود را در یک مرجع متمرکز سپرده‌گذاری کنند، به عبارت دیگر، کنترل و امنیت بیشتری ارائه می‌شود. صرافی‌های مبتنی بر بلاکچین معمولا با ارزهای دیجیتال سروکار دارند، اما از این فناوری برای سایر صرافی‌ها هم می‌توان استفاده کرد.

وام دادن

در بلاکچین به‌لطف حضور قراردادهای هوشمند می‌توان به‌صورت کاملا تضمین شده وام داد. قراردادهای هوشمند، اجازه می‌دهند تا مواردی مانند پرداخت خدمات، بازپرداخت کامل وام و آزادسازی وثیقه به‌طور خودکار آغاز و انجام شود. بنابراین، پردازش وام در این فناوری سریع‌تر و کم هزینه‌تر خواهد بود.

بیمه

فناوری بلاکچین برای ارائه شفافیت بیشتر برای بیمه‌دهندگان هم مفید عمل می‌کند. تمامی موارد در شبکه بلاکچین ثبت می‌شود، بنابراین از ثبت موارد تکراری توسط مشتریان جلوگیری خواهد شد. همچنین، استفاده از قراردادهای هوشمند می‌تواند به روند پرداخت‌ها سرعت ببخشد.

معاملات املاک و مستغلات

در معامله املاک و مستغلات برای تایید اطلاعات مالی و سپس انتقال اسناد و املاک به مالکان جدید، به اسناد زیادی نیاز است. استفاده از فناوری بلاکچین برای ثبت تراکنش‌های املاک می‌تواند بسیار امن‌تر و در دسترس‌تر باشد. درنتیجه، این فناوری کاغذبازی را کاهش داده، پول صرفه‌جویی کرده و فرآیند ثبت تایید هویت و ثبت مالکیت را سریع‌تر می‌کند.

ایمن‌سازی اطلاعات

نگهداری داده‌های مهم مانند شماره‌ها یا اطلاعات شناسایی در یک دفتر کل عمومی بسیار امن خواهد بود. فناوری بلاکچین می‌تواند برای امنیت نگهداری اطلاعات شناسایی و در عین حال، دسترسی سریع به آنها بسیار مفید باشد.

توکن های غیر قابل تعویض

توکن‌ غیرقابل تعویض یا NFT به‌عنوان روشی برای حفظ حقوق هنر دیجیتال در نظر گرفته می‌شود. از آنجایی که بلاکچین از وجود همزمان یک داده در دو مکان جلوگیری می‌کند، NFT تضمین می‌کند که تنها یک نسخه از یک قطعه هنر دیجیتالی وجود داشته باشد.

توکن های غیر قابل تعویض

البته، NFTها می‌توانند کاربردهای متنوعی داشته باشند. اما درنهایت یک روش سریع برای انتقال مالکیت هرچیز هستند، آن چیز می‌تواند سند یک خانه، حقوق پخش یک ویدیو یا بلیط کنسرت باشد. در صورت علاقه مقاله توکن چیست؟ را نیز می‌توانید مطالعه کنید.

رای دادن

با استفاده از فناوری بلاکچین برای رای دادن، این اطمینان حاصل می‌شود که هیچ‌کس دو بار رای ندهد، تنها افراد واجد شرایط رای دهند و از همه مهم‌تر، رای‌ها دستکاری نشوند! علاوه بر این موارد، بلاکچین می‌تواند فرآیند رای‌دهی را به سادگی فشار دادن چند دکمه در گوشی هوشمند، انجام دهد. درنتیجه، هزینه برگزاری انتخابات به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

نگهداری سوابق پزشکی

با نگهداری سوابق پزشکی در بلاکچین، پزشکان و متخصصان می‌توانند اطلاعات دقیق و به‌روزی درمورد بیماران خود داشته باشند. این شرایط برای بیمارانی که به چندین پزشک مراجعه می‌کنند، بهترین نفع را دارد. همچنین، دسترسی به سوابق پزشکی با ثبت در بلاکچین بسیار سریع‌تر خواهد بود. اگر اطلاعات بیمه در شبکه بلاکچین نگهداری شوند، پزشکان می‌توانند به‌راحتی بررسی کنند که آیا بیمار بیمه شده است یا خیر.

حق امتیاز هنرمندان

فناوری بلاکچین می‌تواند تضمین دهد که هنرمندان برای کارشان دستمزد دریافت ‌کنند. درواقع، فناوری بلاکچین برای اطمینان از اینکه یک فایل در بیش از یک مکان وجود نداشته باشد اختراع شده است، بنابراین، می‌توان از آن برای کاهش دزدی یا کپی آثار هنرمندان استفاده کرد.

آنچه در مقاله بلاک چین خواندیم:

بلاکچین به‌عنوان یک بستر غیرمتمرکز، یک فضای تغییرناپذیر برای نگهداری اطلاعات و انتقال دارایی‌ها محسوب می‌شود. این فناوری نه‌ تنها در زمینه ارزهای دیجیتال، بلکه برای کاربردهای مختلف دیگر عملکرد خود را ثابت کرده است. در این مطلب به‌طور کامل درمورد فناوری بلاک چین و جزئیات مربوط به آن مطالعه کردید. اکنون برای ما بنویسید که نظر شما درمورد این فناوری چیست؟ به نظر شما آینده فناوری بلاکچین چگونه خواهد بود؟

سوالات متداول
بلاک چین چیست؟
بلاک چین یک شبکه غیرمتمرکز است که مانند یک دفتر کل دیجیتال، تمامی تراکنش‌های انجام شده در دارایی‌های دیجیتال را ثبت می‌کند.
تاریخچه پیدایش بلاک چین چیست؟
بلاک چین برای اولین بار در سال 1991 توسط استوارت هابر و اسکات استورنتا ارائه شده و در سال 2008 همراه با بیت کوین معرفی شد.
چرا به بلاکچین نیاز داریم؟
فناوری بلاک چین بسیار ایمن‌تر است که این ویژگی امکان هک را کاهش می‌دهد. همچنین، این فناوری، قدرت پردازش دیجیتال را افزایش می‌دهد.

محمد فتاحی
فعالیتم در زمینه تولید محتوای متنی را از سال 98 در صرافی ها شروع کردم و به نوشتن در مباحث پایه ای ارز دیجیتال علاقه دارم و تاکنون بیش از 100 مقاله در سطح وب در این زمینه از من منتشر شده است

در حال مطالعه
فناوری بلاک چین چیست و چه کاربردی دارد؟

تبلیغات

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران