انواع مداخلات ارزی
انواع مختلفی از مداخله ارزی وجود دارد که بانکهای مرکزی برای رسیدن به هدف مورد نظر خود، از آنها استفاده میکنند که در ادامه آنها را شرح خواهیم داد.
انواع مداخلات ارزی عبارت اند از:
- مداخله خبری یا کلامی؛
- مداخله عملی؛
- مداخله ترکیبی؛
- مداخله عقیم.
در ادامه هر یک از مداخله های ارزی را بررسی می کنیم:
مداخله خبری یا کلامی
در این مدل هیچ مسئله مالی رخ نمیدهد، بلکه بانک مرکزی با ارائه اخبار و پیشبینیها از وضعیت اقتصادی سعی دارد تا دیتای مدنظر خود را به سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی بدهد و در نتیجه ذهن بازار را به سمت عدد مد نظر خود هدایت کند.
مداخله عملی
در مداخله عملی، عملاً بانک مرکزی با ذخایر ارزی خود وارد بازار میشود و اقدام به خرید و فروش میکند. این نهاد چه بخواهد قیمت یک ارز را بالا بیاورد و چه پایین، در همان جهت خرید و فروش را با بلوکهای مالی سنگین انجام میدهد تا بازار به قیمت مد نظر بانک برسد و سپس آنجا بازار را تثبیت میکند.
مداخله ترکیبی
مداخله ترکیبی یا هماهنگ به انجام مداخله عملی و کلامی به صورت همزمان اشاره دارد، مثلاً اگر بانک مرکزی میخواهد ارزش ارز خود را در برابر دلار بالا ببرد، شروع به انتشار اخبار خوب اقتصادی در راستای تقویت ارز ملی میکند و همزمان با کنترل قیمت ارز خود سعی میکند ارزش آن را حفظ کند.
مداخله عقیم
مداخله عقیم به مداخلهای گفته میشود که روی روند اقتصادی داخل کشور اثر نگذارد. فرض کنید در ایران، بانک مرکزی نگران افزایش قیمت دلار در برابر ریال است. برای جلوگیری از چنینی مسئلهای، ارز دلار را برای مثال با قیمت ارزانتر در بازار میفروشد تا به صورت همزمان بتواند ارزش دلار را در برابر پول ملی خود کم کند و ارزش پول ملی خود را بالا ببرد.