خانه > آموزش ارز دیجیتال > انواع صرافی های ارز دیجیتال

انواع صرافی های ارز دیجیتال

امتیاز:5

انواع صرافی ارز دیجیتال به‌وجود آمده‌اند تا امکان خرید و فروش انواع ارزهای دیجیتال را برای کاربران کریپتو ساده‌تر کنند. این بسترها، پلتفرم‌های آنلاینی هستند که به‌طور کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند. در هر دسته، ویژگی‌هایی ارائه می‌شود، کاربران باتوجه به این ویژگی‌ها می‌توانند صرافی ارز دیجیتال متناسب با نیازهای خود را انتخاب کنند. با ما همراه باشید تا در این مطلب به‌طور کامل درمورد صرافی ارزهای دیجیتال توضیح دهیم.

انواع صرافی
فهرست مطالب

صرافی ارز دیجیتال چیست؟

برای شروع خرید و فروش ارزهای دیجیتال و سایر دارایی‌های دیجیتال، رایج‌ترین راه، اجرای تراکنش ازطریق صرافی‌های ارز دیجیتال است. صرافی‌های کریپتوکارنسی بسترهایی هستند که به‌عنوان واسطه یا با از بین بردن واسطه‌ها، معامله دارایی‌های دیجیتال، از جمله ارزهای دیجیتال، ارز فیات و NFT‌ها را آسان می‌کنند.

صرافی ارز دیجیتال چیست؟
صرافی ارز دیجیتال (Crypto Exchange) برنامه ای است که به کاربران اجازه فعالیت در حوزه رمز ارزها را می‌دهد

صرافی‌های ارزهای دیجیتال مانند بازارهای سنتی بورس‌ عمل می‌کنند با این تفاوت که برخلاف آنها فضای فیزیکی ندارند، توسط هیچ دولت یا سازمانی نظارت نمی‌شوند و سپرده‌های آنها توسط هیچ بیمه‌ای پوشش داده نمی‌شوند.

انواع صرافی ارز دیجیتال

صرافی‌های ارز دیجیتال از لحاظ مکانیزم و عملکردی که دارند به دسته‌های مختلف تقسیم می‌شوند. به‌طور کلی، انواع صرافی ارز دیجیتال شامل موارد زیر هستند:

  • صرافی های متمرکز ارز دیجیتال (CEX): بسترهایی هستند که یک نهاد یا شرکت آنها را مدیریت می‌کند. این صرافی‌ها نقش واسطه را در بین خریداران و فروشندگان ایفا می‌کنند.
  • صرافی های غیرمتمرکز ارز دیجیتال (DEX): در صرافی‌های غیرمتمرکز، بدون نظارت هیچگونه نهاد مرکزی، خدمات مربوط به تراکنش‌های ارزهای دیجیتال ارائه می‌شود. در این صرافی‌ها کاربران کلیدهای خصوصی و دارایی‌های خود را در اختیار دارند.
  • صرافی های ترکیبی یا هیبریدی ارز دیجیتال (HEX): صرافی هیبریدی ترکیبی از صرافی غیرمتمرکز و متمرکز است. به این صورت که علاوه‌بر تامین امنیت و حریم خصوصی کاربران، نقدینگی و تجربه کاربری مناسبی ارائه می‌دهند.

با این اوصاف می‌توان گفت که صرافی‌های هیبریدی، مجموعه‌ای از مزایای صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز را ارائه می‌دهند. از مهم‌ترین صرافی‌های هیبریدی در جهان می‌توان به نش صرافی (Nash Exchange)، کورکس (Qurrex) و زنگو (Zengo) اشاره کرد.

صرافی های متمرکز

یکی نوع صرافی متمرکز، یک واسطه بین خریدار و فروشنده است که از طریق کمیسیون و کارمزد تراکنش‌ها، درآمد کسب می‌کند. یک CEX را می‌توان به صرافی بورس تشبیه کرد، با این تفاوت که خصوصا برای دارایی‌های دیجیتالی کاربرد دارد.

این بسترها، مانند وب‌سایت‌ها یا اپلیکیشن‌های معاملات سهام، به سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال اجازه می‌دهند تا دارایی‌های دیجیتال خود را با قیمت رایج، خرید و فروش کرده، یا سفارشات خود را ثبت کنند تا زمانی که ارزش دارایی به هدف قیمتی مورد نظر سرمایه‌گذار می‌رسد، خرید یا ‌فروش انجام ‌شود.

CEXها با استفاده از یک سیستم دفتر ثبت سفارش کار می‌کنند، به این صورت که سفارش‌های خرید و فروش در این دفتر فهرست شده و بر اساس قیمت مورد نظر مرتب می‌شوند. سپس مکانیزم تطبیق در صرافی، خریداران و فروشندگان را براساس بهترین قیمت به نمایش می‌گذارد. از این رو، قیمت یک دارایی دیجیتال به عرضه و تقاضای آن دارایی نسبت به دارایی‌های دیگر بستگی دارد.

صرافی های متمرکز
صرافی‌ های متمرکز ارز دیجیتال از پرکاربردترین پلتفرم‌های خرید و فروش برای فعالان حوزه رمز ارزها محسوب می‌شوند.

البته، CEXها، به‌دلیل عدم شفافیت با واکنش‌هایی مواجه شده‌اند، چراکه کاربران در آنها امکان دسترسی به نحوه عملکرد داخلی آنها را ندارند. این موضوع احتمال بروز دستکاری در قیمت و در برخی موارد، پولشویی را افزایش می‌دهد. صرافی‌های متمرکز به‌دلیل حجم دارایی بالایی که دارند، به‌صورت مکرر تحت هدف حملات سایبری قرار می‌گیرند. همچنین، این صرافی‌ها بیشتر در معرض مقررات دولتی و سانسور قرار دارند.

به‌طور کلی، از مزایای صرافی متمرکز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاربردپسند هستند.
  • قابل اعتماد هستند.
  • حجم بالایی دارند، درنتیجه خریدار و فروشنده در آنها زیاد است.

با وجود این مزایا، صرافی‌های متمرکز دارایی‌های کاربران را در خود نگهداری می‌کنند، درنتیجه به یک هدف عالی برای هکرها تبدیل می‌شوند. همچنین، صرافی‌های متمرکز اغلب برای خدمات خود، کارمزد بالایی دریافت می‌کنند. در آخر باید به این نکته اشاره کنیم که این صرافی‌ها، کلیدهای خصوصی کاربران را در کیف پول ارز دیجیتال خود ذخیره می‌کنند.

صرافی های غیرمتمرکز

یکی دیگر از انواع صرافی صرافی غیرمتمرکز است که امکان انجام تراکنش‌های همتا به همتا را به‌طور مستقیم از کیف پول دیجیتالی شما، بدون نیاز به یک واسطه فراهم می‌کند. این صرافی‌ها برای انجام تراکنش‌ها بر قراردادهای هوشمند تکیه می‌کنند. این قراردادها حریم خصوصی کاربران را حفظ کرده و  میزان هزینه‌های تراکنش را نسبت به صرافی متمرکز ارز دیجیتال، کاهش می‌دهد.

صرافی های غیرمتمرکز
صرافی های غیر‌متمرکز (Decentralized Exchange) را با نام اختصاری DEX می‌شناسیم.

از طرف دیگر، حتی اگر قراردادهای هوشمند مبتنی بر قوانین باشند، عدم وجود شخص ثالث به این معنی است که کاربر به حال خود رها شده است، بنابراین، DEXها برای کاربران حرفه‌ای گزینه مناسب‌تری هستند. کاربران صرافی‌های غیرمتمرکز باید کلیدهای خصوصی خود را به‌خاطر بسپارند، در غیر این صورت دارایی‌های آنها برای همیشه از دست خواهد رفت. آنها برخلاف صرافی‌های متمرکز که فرآیند راحت‌تر و کاربرپسندتری ارائه می‌دهند، از کاربران می‌خواهند تا فرآیند را یاد بگیرند و به‌تنهایی اجرا کنند.

مزایای صرافی غیرمتمرکز شامل موارد زیر هستند:

  • نیازی به انتقال دارایی‌ها به شخص ثالث نیست.
  • از دستکاری بازار جلوگیری می‌کنند.
  • نیازی به پر کردن فرم‌های شناخت مشتری (KYC) نیست، درنتیجه حریم خصوصی و ناشناس بودن کاربران حفظ می‌‌شود.

درازای این مزایا، این صرافی‌ها پیچیدگی زیادی دارند، امکان خرید و فروش با ارز فیات را ارائه نمی‌دهند و به‌دلیل کمبود حجم معاملات، اغلب فاقد نقدینگی هستند. زمانی که حجم معاملات کم باشد، یافتن خریدار و فروشنده دشوار خواهد بود.

انواع صرافی‌های ارز دیجیتال به سه دسته تقسیم می‌شود. صرافی‌های متمرکز، صرافی‌های غیرمتمرکز و صرافی‌های هیبریدی که ترکیبی از دو صرافی اول هستند.

لیست صرافی‌های متمرکز

در دنیای ارز دیجیتال بیشتر از 400 عدد صرافی CEX وجود دارد. برخی از برترین صرافی‌های متمرکز را در لیست زیر آورده‌ایم:

  • کراکن (Kraken): یک صرافی متمرکز با رابط کاربری ساده است. در این صرافی انواع ابزارهای پیشرفته ارائه می‌شود. همچنین، سطح بالایی از نقدینگی در آن وجود دارد.
  • بایننس (Binance): بایننس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال محسوب می‌شود که در آن می‌توانید بیشتر از 100 رمز ارز را برای تبادل پیدا کنید. این صرافی در سال 2017 تاسیس شده و درحال حاضر بیشتر از 2 میلیارد دلار حجم معاملات دارد.
  • کوکوین (Kucoin): با ارائه محیط کاربرپسند و قابلیت‌های متنوع، به یکی از بهترین صرافی‌های ارز دیجیتال تبدیل شده است. از قابلیت‌های آن می‌توان به سپرده‌گذاری شرکت در IEOهای معتبر اشاره کرد.
  • بیتفینکس (Bitfinex): این صرافی در سال 2012 در انگلستان راه‌اندازی شد. بسیاری از معامله‌گران حرفه‌ای از این بستر استفاده می‌کنند. کارمزد تراکنش‌ها در این صرافی پایین است و رابط کاربرپسندی دارد.
  • کوین بیس (coinbase): در سال 2012 به‌منظور خرید و فروش بیت کوین تاسیس شد. اما به‌مرور پیشرفت یافت. نسخه پرو این صرافی امکانات پیشرفته‌تری در ازای احراز هویت کاربران ارائه می‌دهد.

موارد معرفی شده در این لیست، از بهترین صرافی‌های متمرکز در سراسر جهان محسوب می‌شوند. در اکثر این گزینه‌ها، رابط کاربری ساده و حجم معاملاتی مناسب دیده می‌شود.

 لیست صرافی‌های غیرمتمرکز

در لیست زیر، چند مورد از انواع صرافی غیرمتمرکز را بررسی می‌کنیم:

  • Uniswap: مجموعه‌ای گسترده از توکن‌ها را در اکوسیستم اتریوم ارائه می‌دهد. علاوه‌بر تنوع توکن، نقدینگی زیاد و کاربرپسند بودن از مزایای دیگر صرافی یونی سواپ است.
  • Curve Finance: برای کسانی که با استیبل کوین‌ها معامله می‌کنند مناسب است. این صرافی کارمزد کم، نقدینگی زیاد و مبادلات تخصصی در استیبل کوین ارائه می‌دهند.
  • dYdX: در این صرافی انواع معاملات ازجمله معاملات مارجین و معاملات اهرمی ارائه می‌شود. البته، رابط کاربری آن ممکن است برای تازه‌واردان پیچیده به‌نظر برسد.
  • 0x: به‌عنوان ستون فقرات بسیاری از DEXها عمل می‌کند. مهم‌ترین مزایای آن انعطاف‌پذیری و ارائه راه‌حل‌های سفارشی است. البته، برای استفاده از آن به درک فنی نیاز خواهید داشت.
  • PancakeSwap: برترین صرافی DEX در زنجیره هوشمند Binance (BSC) است. ویژگی‌های گیمیفیکیشن و نوآوری زیادی در این صرافی دیده می‌شود. همچنین، اغلب هزینه‌های کمتری دریافت می‌شود.

صرافی‌های معرفی شده در لیست بالا، جزو 5 صرافی برتر غیرمتمرکز در بین انواع صرافی‌ها محسوب می‌شوند. اگر به صرافی‌های غیرمتمرکز علاقه دارید، استفاده از این گزینه‌ها پیشنهاد می‌شود.

آنچه در مقاله انواع صرافی خواندیم:

در این مطلب با انواع صرافی ارز دیجیتال شامل صرافی متمرکز، صرافی غیرمتمرکز و صرافی هیبریدی آشنا شدیم. همانطور که بررسی کردیم، این صرافی‌ها از جوانب مختلف با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند، اما به‌طور کلی مزایا و معایب خاص خودشان را ارائه می‌دهند. اگر تجربه کار با صرافی ارز دیجیتال را دارید برای ما بنویسید که صرافی مورد علاقه شما کدام است؟ درصورت وجود هرگونه سوال در این زمینه، حتما برای ما بنویسید تا پاسخگوی شما باشیم.

سوالات متداول
صرافی چیست؟
صرافی ارز دیجیتال بستری است که امکان خرید و فروش انواع ارزهای دیجیتال را برای کاربران فراهم می‌کند.
صرافی ارز دیجیتال چه ویژگی‌هایی دارد؟
صرافی ارز دیجیتال باتوجه به نوع آن می‌تواند ویژ‌گی‌های متنوعی داشته باشد، به‌طور کلی ارائه خدمات مربوط به خرید و فروش ارزهای دیجیتال از اصلی‌ترین ویژگی‌های این بسترها است.
انواع صرافی ارز دیجیتال چیست؟
انواع صرافی ارز دیجیتال را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد. صرافی متمرکز، صرافی غیر متمرکز و صرافی هیبریدی که ترکیبی از صرافی غیرمتمرکز و متمرکز هستند.

محمد فتاحی
فعالیتم در زمینه تولید محتوای متنی را از سال 98 در صرافی ها شروع کردم و به نوشتن در مباحث پایه ای ارز دیجیتال علاقه دارم و تاکنون بیش از 100 مقاله در سطح وب در این زمینه از من منتشر شده است

در حال مطالعه
انواع صرافی های ارز دیجیتال

تبلیغات

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران