انواع کلاهبرداری با پروژههای ارز دیجیتال
در بین انواع روشهایی که کلاهبرداران برای سواستفاده از کاربران ارزهای دیجیتال بهکار بردهاند تنوع زیادی وجود دارد. این افراد از انواع سایتها و پروژهها استفاده کردهاند که درادامه آنها را بررسی میکنیم:
- فیشینگ؛
- صرافی جعلی؛
- شبکههای اجتماعی کلاهبرداری؛
- ایردراپ تقلبی؛
- کیف پولهای تقلبی؛
- تلههای عاطفی؛
- وامهای تقلبی؛
- طرحهای پانزی؛
- طرحهای هرمی؛
- باج افزارها.
در ادامه هر یک از این روش ها را به طور کامل توضیح می دهیم تا تریدرهای این بازار دچار مشکل نشوند.
فیشینگ
فیشینگ (Phishing) نوعی کلاهبرداری از ارز دیجیتال است که شامل فریب قربانیان میشود تا کلیدهای خصوصی یا اطلاعات شخصی خود را تحویل دهند. فرد مجرم معمولا برای جلب اعتماد قربانی، خود را بهعنوان یک نهاد یا شخص قابل اعتماد جلوه میدهد. هنگامی که قربانی در تله افتاد، مهاجم از اطلاعات او برای سرقت داراییها استفاده میکند.
با پیچیدهتر شدن حملات سایبری، کلاهبرداری فیشینگ بهشدت رواج پیدا کرده است. بسیاری از کیف پولها، صرافیهای ارزهای دیجیتال و عرضه اولیه کوینها تحت هدف کلاهبرداری فیشینگ قرار دارند. این حمله، معمولا با ارسال یک ایمیل یا پیام به تعداد زیادی از قربانیان احتمالی، توسط مهاجم شروع میشود. بهنظر میرسد که این پیام از یک منبع قانونی، مانند کیف پول یا صرافی ارز دیجیتال ارسال شده باشد و معمولا با یک لینک به یک وبسایت جعلی پیوند میدهد. هنگامی که قربانی روی پیوند کلیک کرده و اطلاعات خود را وارد میکند، فرد سودجو از اطلاعات وارد شده برای دسترسی به حساب فرد استفاده خواهد کرد.
صرافی جعلی
یکی از مکانهای آسیبپذیر در برابر حملات کلاهبرداری، صرافیهای متمرکز هستند. برخلاف صرافیهای غیرمتمرکز که دو طرف معامله بهطور مستقیم با یکدیگر مبادله میکنند، صرافیهای متمرکز بهعنوان واسطه هستند. به عبارت دیگر بخشی از دارایی کاربران در این صرافیها نگهداری میشود.
افراد سودجو صرافیهای جعلی را به بازار ارائه میدهند. این صرافیها با وعده به ارائه بازدهی بهتر، سرمایهگذاران را برای استفاده از خود فریب میدهند. وعدههای دیگر این بسترها میتواند شامل پاداش ثبتنام باشد. البته، بسیاری از CEXهای قانونی برای استفاده از پلتفرم خود جوایزی ارائه میدهند، برای مثال، پاداش برای تکمیل تعداد معینی از تراکنشها، یا مشارکت بیشتر در پلتفرم از طریق سپردهگذاری یا موارد مشابه، اما ارائه جایزه رایگان بدون دلیل معمولا نشانه کلاهبرداری است.
شبکههای اجتماعی کلاهبرداری
پستهای تقلبی زیادی در رسانههای اجتماعی وجود دارد که وعده ارز دیجیتال رایگان میدهند. برخی از این کلاهبرداریها شامل حسابهای جعلی سلبریتیها هستند، به این صورت که از افراد مشهور برای جذب افراد استفاده میکنند.
زمانی که شخصی روی هدیه کلیک میکند، به یک سایت تقلبی منتقل میشود، در این سایت از فرد خواسته میشود که درخواست خود را برای دریافت رمز ارز تایید کند. اما پیش از آن باید فرآیند تایید قانونی بودن حساب را طی کنند. قربانی ممکن است روی یک لینک مخرب کلیک کرده و اطلاعات شخصی و ارزهای دیجیتال او به سرقت برود.
ایردراپ تقلبی
کلاهبرداریهای Airdrop معمولا از یک الگوی مشابه پیروی میکنند، به این صورت که یک وبسایت ایردراپ جعلی میسازند که شبیه به یک وبسایت پروژه واقعی است. آنها این ایردراپهای جعلی را در رسانههای اجتماعی تبلیغ میکنند و اغلب از پروفایلهای جعلی استفاده میکنند یا وانمود میکنند که افراد شناخته شده در دنیای رمزارز هستند.
افرادی که آگاهی زیادی ندارند، برای شرکت در این ایردراپ و اتصال کیف پول خود به وبسایت جعلی هیجانزده میشوند. سایت جعلی ممکن است از کاربران بخواهد کلیدهای خصوصی یا سایر اطلاعات را وارد کنند. هنگامی که کاربران کیف پول خود را متصل میکنند یا اطلاعات حساس را ارائه میدهند، کلاهبرداران میتوانند به حسابهای آنها وارد شده و داراییها را تخلیه کنند.
کیف پولهای تقلبی
کلاهبرداران با ایجاد کیف پولهای تقلبی، چنین تصوری در کاربران ایجاد میکنند که داراییهای خود را در یک کیف پول قانونی ذخیره کردهاند. آنها از سرمایهگذاران میخواهند که کلیدهای خصوصی خود را وارد کنند، سپس از آن کلیدهای خصوصی برای سرقت داراییهای سرمایهگذاران استفاده میکنند.
همچنین، برخی از اسکمرها بهگونه دیگری برای کلاهبرداری در ارزدیجیتال عمل میکنند. آنها حروف ابتدایی و انتهایی یک آدرس کیف پول را مشابه با یک کیف پول واقعی درنظر میگیرند، اما حروف وسط که معمولا در پلتفرمها بهصورت سه نقطه (…)نمایش داده میشود را تغییر میدهند. آنها از این آدرسها برای ارسال مقدار کمی رمز ارز به کیف پول شما استفاده میکنند تا آدرس آنها در والت شما نمایش داده شود. سپس، وقتی بخواهید برای ارسال ارز دیجیتال یک آدرس مشروع را انتخاب کنید، ممکن است به اشتباه از این آدرس استفاده کنید.
تلههای عاطفی
تلههای عاشقانه در بازار کریپتو در سال ۲۰۲۱ حدود یک میلیارد دلار گزارش شده است! این کلاهبرداران معمولا ازطریق شبکههای اجتماعی مانند Tinder Bumble و Grindr با افراد ارتباط برقرار کرده و برای آنها تصور ایجاد یک رابطه عاشقانه را ایجاد میکنند. این افراد با صحبت و محبت با احساسات قربانیان بازی کرده و از آنها ارز دیجیتال درخواست میکنند.
وامهای تقلبی
از آنجایی که وامهای فوری دارای وثیقه نیستند و هیچ بررسی درمورد اعتبار آنها وجود ندارد، فرد سودجو از وام گرفتن برای دستکاری قیمت در یک پلتفرم مالی غیرمتمرکز استفاده میکند. برای دستکاری قیمت، کلاهبرداران چندین سفارش خرید و فروش ایجاد میکنند تا چنین تصوری ایجاد شود که تقاضا بالا است. پس از افزایش قیمتها، سفارشات را لغو میکند که باعث میشود قیمت بلافاصله کاهش یابد. سپس فرد سودجو میتواند با خرید در قیمت پایینتر از یک پلتفرم دیگر سود به دست آورد.