خانه > آموزش ارز دیجیتال > اتریوم (Ethereum) به چه معناست؟ + تحلیل اتریوم به زبان ساده

اتریوم (Ethereum) به چه معناست؟ + تحلیل اتریوم به زبان ساده

امتیاز:5

اتریوم یک پلتفرم جهانی برای پرداخت و ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز است که هزاران بازی و برنامه را در بلاک چین خود اجرا می‌کند. هسته اصلی Ethereum، ارز دیجیتال بومی آن یعنی اتر است. اتر، توکن بومی شبکه اتریوم برای خرید و فروش کالاها و خدمات کاربرد دارد همچنین باید گفت که اتریوم پلتفرمی اوپن سورس (Open source) است.

اتریوم (Ethereum) به چه معناست؟

اتریوم چیست؟

اتریوم یک پلتفرم جهانی برای پرداخت و ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز است که هزاران بازی و برنامه را در بلاک چین خود اجرا می‌کند. هسته اصلی Ethereum، ارز دیجیتال بومی آن یعنی اتر است. اتر، توکن بومی شبکه اتریوم، برای خرید و فروش کالاها و خدمات کاربرد دارد. اما چیزی که این شبکه را منحصر به‌فرد می‌کند، قابلیت ایجاد برنامه‌هایی است که به‌صورت خودکار اجرا می‌شوند. این برنامه‌ها، قرارداد هوشمند نام دارند.

شبکه اتریوم به‌دلیل نوآوری خود در اجرای قراردادهای هوشمند، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. قراردادهای هوشمند را می‌توان به‌عنوان قفسه‌های رمزگذاری شده درنظر گرفت که تنها درصورت رعایت شرایطی خاص، قفل آنها باز می‌شود.

فهرست مطالب

کارکرد شبکه اتریوم

اتریوم یک محیط اجرایی به نام ماشین مجازی (EVM) را پیاده‌سازی می‌کند. با وجود این محیط، هنگامی که تراکنشی یک قرارداد هوشمند را راه‌اندازی ‌کند، تمام نودهای شبکه دستورالعمل‌ها را اجرا می‌کنند. ماشین مجازی EVM به‌عنوان بخشی از تایید بلوک استفاده می‌شود. در این زمان، نودها از طریق تراکنش‌های فهرست‌شده در بلوک، کدی را که توسط تراکنش در EVM راه‌اندازی می‌شود، اجرا می‌کنند.

کارکرد اتریوم
اتریوم پلتفرم ماشین مجازی تورینگ کامل اتریوم (EVM) را فراهم می‌آورد.

تمام نودهای شبکه باید محاسبات یکسانی را برای همگام نگه داشتن دفتر کل خود انجام دهند. این محاسبات باید شامل هزینه گس و کارمزد تراکنش که فرستنده مایل است برای تراکنش بپردازد، باشد. اگر مجموع گس مورد نیاز برای پردازش تراکنش کمتر یا مساوی حد مجاز باشد، تراکنش انجام می‌شود. اما اگر کل گس مورد نیاز بیش از حد باشد، تراکنش پردازش نمی‌شود. بنابراین، اگر می‌خواهید شانس انجام تراکنش افزایش پیدا کند، بهتر است آنها را با هزینه گس بالاتر ثبت کنید.

سرویس‌های شبکه اتریوم

مجموعه خدمات اتریوم شامل موارد زیر می‌شوند:

  • توسعه dApps:این برنامه‌ها برای ایجاد برنامه‌های غیرمتمرکز ایمن و مقیاس‌پذیر ایجاد شده‌اند.
  • توسعه توکن: مدیریت مالی با تولید توکن‌ها و تسویه حساب خودکار در این شبکه، نحوه مبادله کالا در عرصه بین‌المللی را تغییر می‌دهد.
  • توسعه قراردادهای هوشمند: از این قراردادها برای اجرای خودکار، ایمن و سریع‌تر تراکنش‌ها استفاده می‌شود.
  • مدیریت دارایی: امکان تبدیل دارایی‌های مالی جدید به دارایی‌های دیجیتالی را فراهم می‌کند.
  • سیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi): این شبکه تمرکززدایی را به اکوسیستم خود می‌آورد، به‌گونه‌ای که تراکنش‌های همتا به همتا را ارائه می‌دهد.
  • مبادله جهانی: این شبکه راه‌حلی جهانی برای مدیریت مالی و تسویه حساب خودکار، در زمان کمتر و با سرعت بیشتر ارائه می‌دهد.

مواردی که بررسی کردیم، برخی از مهم‌ترین خدمات شبکه اتریوم هستند، اما خدمات این شبکه تنها به این موارد محدود نمی‌شوند.

تاریخچه اتریوم

اتریوم برای اولین بار در سال ۲۰۱۳، وایت پیپر خود را با هدف توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز عرضه کرد. اما توسعه این شبکه و ارز دیجیتال آن، به‌طور رسمی در سال ۲۰۱۴ اتفاق افتاد. پس از مدتی در سال ۲۰۱۸، از نظر ارزش بازار در رتبه دوم پس از بیت کوین قرار گرفت.

اتریوم چیست
اتریوم پلتفرمی عمومی، متن‌باز و کاربردی است.

از زمان راه‌اندازی این شبکه تاکنون به‌روزرسانی‌هایی در آن انجام شده است. برای مثال، در سال ۲۰۲۲، این شبکه از مکانیسم اجماع PoW (اثبات کار) به مکانیسم اجماع PoS (اثبات سهام) تغییر پیدا کرد که به‌عنوان ادغام شناخته می‌شود. این به‌روزرسانی مصرف انرژی شبکه را تا ۹۹.۹۵ درصد کاهش داده است.

تیم سازنده اتریوم

ایده اصلی اتریوم در اصل توسط ویتالیک بوترین، یک برنامه نویس روسی ارائه شد. البته، این ایده با الهام از بیت کوین عرضه شده است. بوترین در سال ۲۰۱۳ وایت پیپری را منتشر کرد که در آن یک شبکه بلاک چین جایگزین را توصیف می‌کرد.

پس از انتشار ایده آن، این شبکه با کمک چندین نفر به‌طور رسمی تشکیل شد:

  • چارلز هاسکینسون: یک کارآفرین آمریکایی است که برای مدت کوتاهی مدیر اجرایی اتریوم بود. با این حال، او این پروژه را در سال ۲۰۱۴ به‌دلیل اختلاف نظر با بوترین در مورد ساختار منبع باز پروژه ترک کرد.
  • آنتونی دی ایوریو: دی ایوریو یکی از حامیان اولیه بیت کوین بود که برای موفقیت اتر و شبکه بسیار تلاش کرد.
  • Mihai Alisie: یک کارآفرین سوئیسی در زمینه فناوری و رسانه است. او نقش کلیدی در راه‌اندازی این شبکه ایفا کرده است.

این افراد در کنار یکدیگر باعث شدند تا این شبکه به یک پروژه موفقیت‌آمیز پس از بیت کوین تبدیل شود.

ویژگی های Ethereum

همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم، اتریوم ویژگی‌های منحصربه‌فرد زیادی دارد. برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های آن را درادامه بررسی می‌کنیم:

  • قرارداد هوشمند: Ethereum اجازه ایجاد قراردادهای هوشمند را فراهم کرده است. قراردادهای هوشمند با استفاده از زبان برنامه نویسی solidity ایجاد می‌شوند. آنها قابلیتی فراهم می‌کنند تا تحت یک سری شرایط، برنامه‌ها به‌طور خودکار اجرا شوند.
  • ماشین مجازی (EVM): یکی از اجزای حیاتی این شبکه است که برای مدیریت وضعیت شبکه و قراردادهای هوشمند مبتنی بر آن استفاده می‌شود.
  • اتر: اتر ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم است. این رمز ارز، تنها روش قابل قبول برای پرداخت هزینه تراکنش در این شبکه محسوب می‌شود.
  • برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps): برنامه‌هایی هستند که با ارائه رابط کاربری ساده، با هر زبانی امکان برقراری تماس و جستجوی داده‌ها را فراهم می‌کنند. این برنامه‌ها ممکن است برای اهداف مختلف مانند بازی، جمع‌آوری آثار هنری، موسیقی و… ایجاد شده باشند.
  • سازمان‌های خودمختار غیرمتمرکز (DAOs): سازمان غیرمتمرکز به شیوه‌ای دموکراتیک کار می‌کند. به این صورت که برای تصمیم گیری یا رای‌گیری غیرمتمرکز استفاده می‌شود. این سازمان‌ها برای اجرای رای‌گیری به قراردادهای هوشمند متکی هستند.

مواردی که بررسی کردیم، جزو اساسی‌ترین ویژگی‌های این شبکه محسوب می‌شوند. این ویژگی‌ها باعث شده‌اند تا این شبکه تا حدزیادی از بیت کوین متمایز شده و به‌صورت مستقل به‌عنوان یک شبکه محبوب در بلاکچین شهرت پیدا کند.

شبکه اتریوم با ارز دیجیتال بومی اتر به دومین پروژه محبوب در دنیای ارز دیجیتال تبدیل شده است. این پروژه قابلیت‌های جدیدی مانند قراردادهای هوشمند، برنامه‌های غیرمتمرکز (Daaps) و… ارائه می‌دهد.

کاربردهای اتریوم

پس از بررسی جوانب مختلف اتریوم، بیایید با کاربردهای آن در دنیای واقعی آشنا شویم:

  • رای‌گیری: سیستم‌های رای‌گیری در این شبکه، نتایج نظرسنجی را به‌صورت عمومی در دسترس قرار می‌دهند. این سیستم کاملا شفاف است، درنتیجه از هرگونه سواستفاده جلوگیری خواهد کرد.
  • قراردادها: با قراردادهای هوشمند، توافقات و قراردادها را می‌توان بدون هیچ تغییری اجرا کرد. این شبکه برای ایجاد قراردادهای هوشمند و ثبت دیجیتالی تراکنش‌ها بر اساس این قراردادها، یک گزینه عالی است. چراکه تراکنش‌های ثبت شده در آن غیرقابل تغییر بوده و قراردادها به‌صورت خودکار اجرا می‌شوند.
  • سیستم‌های بانکی و مالی: به‌دلیل ماهیت غیرمتمرکز بلاک چین، دسترسی غیرمجاز به شبکه برای هکرها چالش برانگیز خواهد بود. همچنین، Ethereum پرداخت‌های شبکه را ایمن می‌کند، بنابراین، بانک‌ها از آن به‌عنوان یک روش برای پرداخت استفاده می‌کنند.
  • ردیابی تراکنش‌ها: این شبکه یک چارچوبی ارائه می‌دهد که به ردیابی تراکنش‌ها کمک می‌کند.

مواردی که در لیست بالا مطالعه کردید، کاربردهای فعلی این شبکه هستند. لازم به ذکر است که به مرور زمان بر کاربردهای این شبکه اضافه خواهد شد.

مزایا و معایب اتریوم

برخی از مهم‌ترین مزایای اتریوم شامل موارد زیر می‌شود:

  • شبکه بزرگ و معتبر؛
  • دارای طیف گسترده‌ای از خدمات؛
  • نوآوری‌های مداوم؛
  • از بین بردن واسطه‌ها.

علاوه‌بر این مزایا، معایبی هم برای این شبکه وجود دارد. برای مثال می‌توان به کارمزد بالای این شبکه اشاره کرد. اگر به‌عنوان ماینر در این شبکه حضور دارید، این موضوع می‌تواند به‌نفع شما باشد، اما درمورد کاربران عادی، به ضرر آنها خواهد بود. همچنین، برخلاف بیت کوین که محدودیتی برای عرضه درنظر گرفته است، در اتریوم هیچ محدودیتی وجود ندارد. این موضوع باعث می‌شود تا پتانسیل زیادی برای رشد نداشته باشد.

استخراج اتریوم

استخراج اتریوم با انواع دستگاه‌ها شامل ASIC و GPUها امکان‌پذیر است، اما همه آنها عملی نیستند. برای مثال، FPGAها دستگاه‌های گران قیمت و بسیار پیچیده‌ای هستند که برای استفاده موثر به دانش فنی پیشرفته نیاز دارند. همچنین، ASICهای به کار رفته برای استخراج اتر از لحاظ عملی شامل اشکالاتی هستند. مهم‌ترین اشکال آنها این است که ASICها فقط می‌توانند اتر و چند رمز ارز دیگر را بر اساس همان الگوریتم هش استخراج کنند.

استخراج اتریوم
برای استخراج اتریوم به یک واحد پردازش گرافیکی یا همان کارت گرافیک (GPU) نیاز دارید.

اما GPUها می‌توانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر را استخراج کنند. بنابراین، برای علاقه‌مندان به استخراج اتر در خانه، پردازنده‌های گرافیکی به دلیل انعطاف‌پذیری و عملکرد نسبتا خوب در مقایسه با قیمت، معقول‌ترین انتخاب محسوب می‌شوند. استخراج این ارز دیجیتال به برنامه‌ریزی نیاز دارد، تا از نوسانات برق و سایر مسائل الکتریکی جلوگیری شود.

آنچه در مقاله اتریوم خواندیم:

شبکه اتریوم به‌عنوان یک گزینه کامل‌تر به بازار کریپتو عرضه شد تا قابلیت‌هایی که پیش‌تر ارائه نمی‌شد را عرضه کند. این شبکه و ارز بومی آن به نام اتر، به دومین پروژه محبوب ارز دیجیتال پس از بیت کوین تبدیل شدند. باتوجه به مزایا و خدماتی که برای Ethereum در این مطلب بررسی کردیم، محبوبیت آن کاملا طبیعی به‌نظر می‌رسد. اکنون که به‌طور کامل با این شبکه و ارز دیجیتال بومی آن آشنا شدید، برای ما بنویسید که نظرتان درمورد این پروژه ارز دیجیتال چیست؟

سوالات متداول
اتریوم چیست؟
اتریوم (Ethereum) پلتفرمی است که با ماهیت عمومی، متن‌باز بودن، و زنجیره بلاکچینی خود، خدماتی مانند قرارداد هوشمند را ارائه می‌کند.
ارز اتر چیست؟
ارز اتر(ETH) رمزارز اصلی شبکه اتریوم (Ethereum) است که به‌عنوان واحد معاملاتی و سوخت شبکه عمل می‌کند.
اتریوم کلاسیک چیست؟
اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) یک پلتفرم محاسباتی توزیع شده مبتنی بر بلاک چین است که قابلیت قرارداد هوشمند را ارائه می‌دهد.

محمد فتاحی
فعالیتم در زمینه تولید محتوای متنی را از سال 98 در صرافی ها شروع کردم و به نوشتن در مباحث پایه ای ارز دیجیتال علاقه دارم و تاکنون بیش از 100 مقاله در سطح وب در این زمینه از من منتشر شده است

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

دنبال بروکر بهتری؟

کمکت میکنیم بروکر مناسبت رو انتخاب کنی

ارتباط رایگان با مشاوران حرفه‌ای

امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران