اتریوم چیست؟
اتریوم یک پلتفرم جهانی برای پرداخت و ایجاد برنامههای غیرمتمرکز است که هزاران بازی و برنامه را در بلاک چین خود اجرا میکند. هسته اصلی Ethereum، ارز دیجیتال بومی آن یعنی اتر است. اتر، توکن بومی شبکه اتریوم، برای خرید و فروش کالاها و خدمات کاربرد دارد. اما چیزی که این شبکه را منحصر بهفرد میکند، قابلیت ایجاد برنامههایی است که بهصورت خودکار اجرا میشوند. این برنامهها، قرارداد هوشمند نام دارند.
شبکه اتریوم بهدلیل نوآوری خود در اجرای قراردادهای هوشمند، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. قراردادهای هوشمند را میتوان بهعنوان قفسههای رمزگذاری شده درنظر گرفت که تنها درصورت رعایت شرایطی خاص، قفل آنها باز میشود.
کارکرد شبکه اتریوم
اتریوم یک محیط اجرایی به نام ماشین مجازی (EVM) را پیادهسازی میکند. با وجود این محیط، هنگامی که تراکنشی یک قرارداد هوشمند را راهاندازی کند، تمام نودهای شبکه دستورالعملها را اجرا میکنند. ماشین مجازی EVM بهعنوان بخشی از تایید بلوک استفاده میشود. در این زمان، نودها از طریق تراکنشهای فهرستشده در بلوک، کدی را که توسط تراکنش در EVM راهاندازی میشود، اجرا میکنند.
تمام نودهای شبکه باید محاسبات یکسانی را برای همگام نگه داشتن دفتر کل خود انجام دهند. این محاسبات باید شامل هزینه گس و کارمزد تراکنش که فرستنده مایل است برای تراکنش بپردازد، باشد. اگر مجموع گس مورد نیاز برای پردازش تراکنش کمتر یا مساوی حد مجاز باشد، تراکنش انجام میشود. اما اگر کل گس مورد نیاز بیش از حد باشد، تراکنش پردازش نمیشود. بنابراین، اگر میخواهید شانس انجام تراکنش افزایش پیدا کند، بهتر است آنها را با هزینه گس بالاتر ثبت کنید.
سرویسهای شبکه اتریوم
مجموعه خدمات اتریوم شامل موارد زیر میشوند:
- توسعه dApps:این برنامهها برای ایجاد برنامههای غیرمتمرکز ایمن و مقیاسپذیر ایجاد شدهاند.
- توسعه توکن: مدیریت مالی با تولید توکنها و تسویه حساب خودکار در این شبکه، نحوه مبادله کالا در عرصه بینالمللی را تغییر میدهد.
- توسعه قراردادهای هوشمند: از این قراردادها برای اجرای خودکار، ایمن و سریعتر تراکنشها استفاده میشود.
- مدیریت دارایی: امکان تبدیل داراییهای مالی جدید به داراییهای دیجیتالی را فراهم میکند.
- سیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi): این شبکه تمرکززدایی را به اکوسیستم خود میآورد، بهگونهای که تراکنشهای همتا به همتا را ارائه میدهد.
- مبادله جهانی: این شبکه راهحلی جهانی برای مدیریت مالی و تسویه حساب خودکار، در زمان کمتر و با سرعت بیشتر ارائه میدهد.
مواردی که بررسی کردیم، برخی از مهمترین خدمات شبکه اتریوم هستند، اما خدمات این شبکه تنها به این موارد محدود نمیشوند.
تاریخچه اتریوم
اتریوم برای اولین بار در سال ۲۰۱۳، وایت پیپر خود را با هدف توسعه برنامههای غیرمتمرکز عرضه کرد. اما توسعه این شبکه و ارز دیجیتال آن، بهطور رسمی در سال ۲۰۱۴ اتفاق افتاد. پس از مدتی در سال ۲۰۱۸، از نظر ارزش بازار در رتبه دوم پس از بیت کوین قرار گرفت.
از زمان راهاندازی این شبکه تاکنون بهروزرسانیهایی در آن انجام شده است. برای مثال، در سال ۲۰۲۲، این شبکه از مکانیسم اجماع PoW (اثبات کار) به مکانیسم اجماع PoS (اثبات سهام) تغییر پیدا کرد که بهعنوان ادغام شناخته میشود. این بهروزرسانی مصرف انرژی شبکه را تا ۹۹.۹۵ درصد کاهش داده است.
تیم سازنده اتریوم
ایده اصلی اتریوم در اصل توسط ویتالیک بوترین، یک برنامه نویس روسی ارائه شد. البته، این ایده با الهام از بیت کوین عرضه شده است. بوترین در سال ۲۰۱۳ وایت پیپری را منتشر کرد که در آن یک شبکه بلاک چین جایگزین را توصیف میکرد.
پس از انتشار ایده آن، این شبکه با کمک چندین نفر بهطور رسمی تشکیل شد:
- چارلز هاسکینسون: یک کارآفرین آمریکایی است که برای مدت کوتاهی مدیر اجرایی اتریوم بود. با این حال، او این پروژه را در سال ۲۰۱۴ بهدلیل اختلاف نظر با بوترین در مورد ساختار منبع باز پروژه ترک کرد.
- آنتونی دی ایوریو: دی ایوریو یکی از حامیان اولیه بیت کوین بود که برای موفقیت اتر و شبکه بسیار تلاش کرد.
- Mihai Alisie: یک کارآفرین سوئیسی در زمینه فناوری و رسانه است. او نقش کلیدی در راهاندازی این شبکه ایفا کرده است.
این افراد در کنار یکدیگر باعث شدند تا این شبکه به یک پروژه موفقیتآمیز پس از بیت کوین تبدیل شود.
ویژگی های Ethereum
همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم، اتریوم ویژگیهای منحصربهفرد زیادی دارد. برخی از مهمترین ویژگیهای آن را درادامه بررسی میکنیم:
- قرارداد هوشمند: Ethereum اجازه ایجاد قراردادهای هوشمند را فراهم کرده است. قراردادهای هوشمند با استفاده از زبان برنامه نویسی solidity ایجاد میشوند. آنها قابلیتی فراهم میکنند تا تحت یک سری شرایط، برنامهها بهطور خودکار اجرا شوند.
- ماشین مجازی (EVM): یکی از اجزای حیاتی این شبکه است که برای مدیریت وضعیت شبکه و قراردادهای هوشمند مبتنی بر آن استفاده میشود.
- اتر: اتر ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم است. این رمز ارز، تنها روش قابل قبول برای پرداخت هزینه تراکنش در این شبکه محسوب میشود.
- برنامههای غیرمتمرکز (DApps): برنامههایی هستند که با ارائه رابط کاربری ساده، با هر زبانی امکان برقراری تماس و جستجوی دادهها را فراهم میکنند. این برنامهها ممکن است برای اهداف مختلف مانند بازی، جمعآوری آثار هنری، موسیقی و… ایجاد شده باشند.
- سازمانهای خودمختار غیرمتمرکز (DAOs): سازمان غیرمتمرکز به شیوهای دموکراتیک کار میکند. به این صورت که برای تصمیم گیری یا رایگیری غیرمتمرکز استفاده میشود. این سازمانها برای اجرای رایگیری به قراردادهای هوشمند متکی هستند.
مواردی که بررسی کردیم، جزو اساسیترین ویژگیهای این شبکه محسوب میشوند. این ویژگیها باعث شدهاند تا این شبکه تا حدزیادی از بیت کوین متمایز شده و بهصورت مستقل بهعنوان یک شبکه محبوب در بلاکچین شهرت پیدا کند.