خانه > مقالات > تئوری داو (Dow Theory) چیست و چه تاثیری روی تحلیل بازارهای مالی داشته است؟

تئوری داو (Dow Theory) چیست و چه تاثیری روی تحلیل بازارهای مالی داشته است؟

امتیاز:5

حدود 100 سال پیش چارلز داو روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر اقتصادی آمریکایی، نظریه‌ای را برای تحلیل بازار ارائه داد که ریشه تحلیل تکنیکال امروزی است، برای درک بهتر تئوری داو و خدماتی که این شخص در حوزه توسعه بازارهای معاملاتی انجام داده است، تا پایان مقاله تئوری داو (Dow Theory) چیست؟ با ما همراه شوید.

تئوری داو (Dow Theory) چیست؟

چارلز داو کیست؟

چارلز داو، روزنامه‌نگار و تحلیلگر اقتصادی آمریکایی است که شرکت Dow Jones & Company را تاسیس و دو مجله تحلیلی به نام Financial News و Private Equity News را بنیان‌گذاری کرد. شاخص داوجونز که امروزه یکی از معروف‌ترین شاخص‌های اقتصادی جهان است به افتخار این فرد نام‌گذاری شده است.

چارلز داو کیست؟
جالب است بدانید در سال ۱۸۸۲ میلادی چارلز داو به همراه ادوارد جونز شرکت داو جونز را تاسیس کردند.

نتیجه تحقیقات چارلز داو در بازارهای مالی، در نهایت اصول تحلیل تکنیکال را پایه‌گذاری کرد، به همین دلیل برای درک تئوری او لازم است با اصول و اجزای آن آشنا شوید که در ادامه توضیح خواهیم داد.

تئوری داو چیست؟ اصول تئوری داو

چارلز داو در تحلیل‌های خود به این نتیجه رسید که همه‌ی بازارهای مالی از قوانین کاملاً منظمی پیروی می‌کنند که در نهایت به شش اصل مهم وابسته است. این اصول شامل موارد زیر هستند:

  • بازار از عوامل بیرونی تاثیر می‌پذیرد؛
  • در بازار سه چرخه روند کلی به جزئی وجود دارد؛
  • هر روند کلی در بازار از سه مرحله روند تشکیل می‌شود؛
  • نمادها روی هم تاثیر می‌گذارند (همدیگر را تایید یا رد می‌کنند)؛
  • حجم‌ها هستند که روندها را ایجاد می‌کنند؛
  • تغییر روندها همیشه از طریق سیگنال و پیام‌های برگشتی، تغییر می‌کنند.

در ادامه همه این موارد را به تفصیل شرح خواهیم داد:

بازار از عوامل بیرونی تاثیر می‌پذیرد

یکی از مهم‌ترین اصول تئوری داو این است که بازار همیشه در هر روندی بر اساس یک چرخه تکرارشونده، خود را اصلاح می‌کند. به این رفتار EMH گفته می‌شود که در فارسی آن را بازار کارآمد می‌نامند. طبق این اصل، هرچند که روند بازار بر اساس عوامل خارجی از جمله اخبار، دیتاهای اقتصادی و مسائل ژئوپولیتیکی مشخص می‌شود، اما همیشه قیمت‌های منصفانه وجود دارد. یعنی یک کف و سقف وجود دارد که از نظر روانی و اقتصادی همیشه علیرغم دیتاهای بیرونی بازار به آنها واکنش نشان می‌دهد.

در بازار سه چرخه روند کلی به جزئی وجود دارد

بازار به هر جهتی بخواهد برود، به صورت مستقیم حرکت نمی‌کند، بلکه چرخه ۳ مرحله‌ای دارد که شامل حرکت اصلی، حرکت معکوس بزرگ و حرکت اصلاحی کوتاه مدت است. حرکت اصلی بازار همان‌طور که گفتیم به سه بخش زیر تقسیم می‌شود:

  • روند اصلی Major Trend؛
  • روند کلی اصلاحی Secondary Trends؛
  • روند جزئی اصلاحی Minor Trend.

این اصلاحات هستند که در بازار به وفور رخ می‌دهند.

هر روند کلی در بازار از سه مرحله روند تشکیل می‌شود

طبق نظریه داو، زمانی که یک روند می‌خواهد شروع شود، سه جزء اصلی و مهم دارد:

مرحله اول: شکل گیری روند

جمع‌آوری که در آن اطلاعات و دیتاهای بیرونی ابتدا به بزرگان بازار می‌رسد و روند رفته رفته بر اساس دیتای اقتصادی حرکت خودش را شروع می‌کند.

مرحله دوم: مشارکت عمومی

در مرحله بعدی تریدرها و سرمایه‌گذاران متوسط و خرد که علائم حرکت را در یک جهت می‌بینند، آرام آرام به این روند می‌پیوندند و حرکت روند با سرعت بیشتری شروع می‌شود.

مرحله سوم: ترس یا زیاده روی

در اینجا سنتیمنتال بازار شکل می‌گیرد، یعنی وقتی روند حرکت می‌کند، عموما معامله‌گران خرد فکر می‌کنند که در حال جاماندن از بازار هستند. این افراد با هیجان و در پایان خط روند وارد بازار می‌شوند و بیشترین ضرر ممکن را هم می‌کنند، زیرا بازار روند اصلی خود را به پایان رسانده و در حال بازگشت روند است.

نمادها روی هم تاثیر می‌گذارند (همدیگر را تایید یا رد می‌کنند)

یکی از مهم‌ترین مسائل درباره نظریه داو این است که شاخص‌های مختلف و هم‌راستا روی یکدیگر تاثیر می‌گذارند و یکدیگر را تایید می‌کنند. اگر روند کلی یک بازار پیش رو و مهم صعودی شود، رفته رفته با اختلاف زمانی کمی، باقی شاخص‌ها و نمادهای مرتبط نیز می‌توانند روند صعودی به خود بگیرند. این همبستگی مثبت یکی از اصول تئوری داو است.

 اصول تئوری داو
آشنایی با اصول تئوری داو یکی از مهم‌ترین نظریه‌ها و ابزارهای تحلیل تکنیکال است.

برای مثلاً امروزه می‌بینم که اگر DXY که شاخص دلار است، روند صعودی پرقدرتی را ایجاد کند، سایر نمادهای دلار نیز می‌توانند به سمت روند صعودی قوی حرکت کنند.

تئوری داو توسط چارلز داو حدود 100 سال پیش مطرح شد و سال‌ها بعد پایه‌های ایجاد تحلیل تکنیکال از این نظریه شکل گرفت. تئوری داو بیان می‌کند که بازارها از یک ساختار منظم و اصولی شش‌گانه تبعیت می‌کنند. سال‌ها بعد نظریه‌های داو مبنایی برای شناخت دقیق‌تر بازارهای مالی شد.

حجم‌ها هستند که روندها را ایجاد می‌کنند

این یک اصل کاملا مشخص و ثابت‌شده در بازار فارکس و سایر بازارهای مالی است. چیزی که بازارها را به حرکت در می‌آورد حجم است. اگر یک بازار قدرت و شدت بگیرد به این معناست که حجم آن بالا رفته است و اگر یک بازار دچار تغییر روند شود، یعنی حجم در روند قبلی رو به کاهش بوده و حجم در مسیر جدید بر آن غلبه کرده است. از این رو برای تحلیل مارکت و بازار هیچ چاره‌ای ندارید مگر اینکه همیشه حجم را مد نظر قرار دهید.
خوانش حجم و نحوه استفاده از آن یکی از مهم‌ترین اصول در تحلیل بازارهای مالی است. نکته‌ای که وجود دارد، این است که امروزه حجمی که در اندیکاتورها Volume می‌بینید، مربوط به حجم معاملات کارگزاری یا تامین کننده مالی کارگزاری است و حجم کل بازار نیست. اگر می‌خواهید حجم کل بازار را ببینید بهتر است در بازار فیوچرز با پلتفرم ATAS این کار را انجام دهید. البته خوانش حجم نیز بسیار سخت و پیچیده می‌باشد و نیاز به تمرین زیادی دارد.

تغییر روندها همیشه از طریق سیگنال و پیام‌های برگشتی، تغییر می‌کنند

بازار تا زمانی که علائم کافی برای تغییر حجم و سیگنال برگشتی دیده نشود، ادامه پیدا می‌کند. یعنی امکان برگشت آن به صورت ناگهانی بسیار نادر است و همیشه شکل و ستاپی می‌سازد که امروزه به آن پترن گفته می‌شود. این ستاپ‌ها نشان می‌دهند که تصمیم‌گیران بازار می‌خواهند روند را تغییر دهند یا حجم‌های خود را از بازار خارج کرده‌اند. کم شدن حجم بازار همیشه با نشانه‌هایی همراه است که خبر از تغییر روند در بازار می‌دهند.

هدف تئوری داو چیست؟

هدف اصلی تئوری داو این است که یک ساختار منظم برای بازار ایجاد کند. شاید امروزه چنین چیزی برای شما بدیهی باشد، اما زمانی که چارلز داو این اجزای اصلی را منتشر کرد، چنین دیدگاهی در میان معامله گران خورد وجود نداشت. این دیدگاه در آینده توسط دیگر معامله‌گران و تحلیل‌گران بازار بررسی و تکمیل شد تا در نهایت پایه بسیاری از تحلیل‌های تکنیکال شد. آنها همچنین استراتژی‌های دیگر را بر پایه پرایس اکشن ایجاد کردند. به طور کلی همان‌طور که در بالا اجرای اصلی تئوری داو را مطالعه کردید، باید متوجه شوید که هدف تئوری داو ساده‌تر کردن خوانش و فهم بازار است.

آنچه در مقاله تئوری داو خواندیم:

در مقاله تئوری داو (Dow Theory) چیست؟ متوجه شدیم که تئوری داو یک نظریه درباره ساختار و چگونگی عملکرد بازار است که توسط چارلز داو، محقق، تحلیل‌گر و روزنامه‌نگار آمریکایی در سال 1851 تا 1902 طراحی شده است. این تئوری ثابت می‌کند که بازار ساختار منظمی دارد که همیشه مانند چرخه‌های تکرار شونده عمل می‌کند. تئوری داو همان‌طور که خواندید بر 6 اصل و نظریه استوار است که اصول اصلی و امروزه تحلیل تکنیکال را ساخته است.

سوالات متداول
چارلز داو کیست؟
چارلز داو، محقق، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر آمریکایی است که حدود صد سال پیش نظریه‌های اساسی را درباره بازارهای مالی ارائه کرد که تبدیل به پایه تحلیل تکنیکال امروزی شد.
طبق تئوری داو، روندها چند جزء دارند؟
طبق این تئوری روندها سه جز دارند که شامل روند اصلی، روند کلی اصلاحی و روند جزئی اصلاحی هستند.
نظر داو درباره حجم بازار چیست؟
داو اعتقاد داشت که این حجم‌ها هستند که تکلیف بازار را مشخص می‌کنند و روندهای اصلی و معکوس را می‌سازند.

مرتضی گودرزی
من از سال ۱۳۹۸ به صورت تخصصی همکاری خود را با بروکرها و مؤسسات آموزشی در حوزه مدیریت مالی و فارکس آغاز کردم…

فهرست مطالب

تبلیغات

تبلیغات

آخرین مقالات عمومی

بیشتر ما کنجکاویم بدانیم افراد موفق دنیا چه کسانی هستند و چگونه به این موفقیت و ثروت دست یافته‌اند. در این میان، شناخت موفق ترین سرمایه گذاران دنیا، شاید هیجان‌انگیزتر باشد، زیرا این افراد نه تنها خود به ثروت رسیدند، بلکه افراد زیادی را هم در سراسر دنیا در راه رسیدن به ثروت کمک کرده‌اند. در این مقاله می‌خواهیم تمامی سرمایه گذاران موفق جهان را به تفکیک و با توضیح روش سرمایه‌گذاری به شما معرفی کنیم تا بتوانید از استراتژی آن‌ها بهره‌برداری کنید. پس با ما همراه باشید.

با محدودیت‌هایی که کاربران ایرانی برای استفاده از صرافی‌های خارجی دارند کسب درآمد از ترید برای آن‌ها بسیار سخت شده است. حتما شما هم به دنبال یه صرافی خارجی و معتبر هستید که بتوانید در آن فعالیت کنید. ایران توبیت این صرافی را برای شما پیدا کرده است.

بهترین بروکر فارکس در ترکیه، کارگزاری است که توانسته است با رعایت تمامی قوانین رگولاتوری های معتبر و داشتن سابقه‌ای قابل اعتماد، جایگاه ویژه‌ای در بازار فارکس ترکیه کسب کند. برخلاف ایران که در تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد، ترکیه از این محدودیت‌ها دور مانده و به تریدرهای خود این امکان را می‌دهد تا به راحتی از بهترین بروکرهای جهانی استفاده کنند. به همین دلیل تعداد زیادی از تریدرهای ایرانی، به ترکیه مهاجرت می‌کنند تا فعالیت بدون دغدغه‌ای را تجربه کنند. اما قبل از این کار باید بدانند بهترین بروکر در ترکیه کدام است و چه ویژگی‌هایی دارد. در ادامه به بررسی کامل و جامع این کارگزاری‌ها خواهیم پرداخت.

حساب دمو آرون گروپس به تریدرها این امکان را می‌دهد تا بدون صرف هیچ هزینه‌ای، استراتژی‌های خود را بررسی و در محیطی شبیه‌سازی شده تست کنند. این حساب به ویژه برای تریدرهای تازه‌کار بسیار مناسب است، زیرا آن‌ها می‌توانند با استفاده از این ابزار، به سرعت و با کیفیت بیشتری با بازار فارکس آشنا شوند. در ادامه این مقاله، به صورت گام به گام با نحوه ساخت و فعال‌سازی حساب دمو در پلتفرم متاتریدر توضیح داده می‌شود.

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امتیازدهی به بروکر از نظر کاربران